Na večnosť odišiel zakladateľ Bratislavskej lýry
08 | 07 | 2024 I Ivan Brožík/TASR

Vo veku 96 rokov zomrel v pondelok skladateľ, hudobník, aranžér, publicista a dokumentarista Pavol Zelenay. TASR o tom informovala jeho rodina.

Pavol Zelenay a Ján Siváček boli zakladateľmi medzinárodného festivalu Bratislavská lýra. Sám Zelenay dvakrát získal ako autor hudby zlatú Bratislavskú lýru.

V roku 1952 vyšla prvá gramoplatňa s jeho skladbou Poď so mnou tancovať. V roku 1967 sa začala jeho rozhlasová dráha v Československom rozhlase na poste vedúceho redakcie populárnej hudby. Bol producentom prvého rockového albumu Zvoňte, zvonky skupiny Prúdy. V roku 2008 vyšla jeho autorská kompilácia Najkrajšie piesne Pavla Zelenaya i Antológia slovenskej populárnej hudby, ktorú zostavil. V decembri 2016 vydal notový album pod názvom 100 slovenských evergreenov.

 V máji 2008 ho uviedli do Siene slávy slovenskej populárnej hudby. V roku 2007 bol ocenený Krištáľovým krídlom v kategórii hudba. Z rúk prezidenta Ivana Gašparoviča si 1. septembra 2008 prevzal štátne vyznamenanie Rad Ľudovíta Štúra III. triedy za zásluhy o rozvoj slovenskej kultúry. V júni 2018 dostal Cenu ministerky kultúry Slovenskej republiky za celoživotné pôsobenie v oblasti tanečnej a populárnej hudby aj jej dokumentovanie. Hudobný fond mu v septembri 2018 udelil Cenu Gejzu Dusíka za celoživotnú významnú skladateľskú a publicistickú činnosť.

Česť jeho pamiatke!

Slovensko prišlo o legendu! Zomrel kráľ ovocinárstva Ivan Hričovský (†92)
Smutná správa zasiahla celé Slovensko! Na sociálnej sieti sa pred niekoľkými minútami objavila informácia, že vo veku 92 rokov nás navždy opustil milovaný profesor Ivan Hričovský, ikona slovenského záhradkárstva. Jeho rady budú chýbať tisícom... Čítať ďalej
03 | 07 | 2024 | Bari Zajačková

Vážení naši čitatelia

Nie každý si v dnešnej dobe môže dovoliť platiť za médiá, preto náš obsah nezamykáme. 
Ak Vám to Vaše možnosti dovoľujú, existujú dobré dôvody, prečo podporiť redakciu Hlavného denníka už dnes:

1. nestoja za nami peniaze žiadneho oligarchu, bohatého jednotlivca, politickej strany alebo inštitúcie, ktoré by nám hovorili, čo máme písať;

2. obsah nezamykáme ako väčšina mienkotvorných médií na Slovensku;

3. niekoľko rokov vám ponúkame iný pohľad na dianie doma, aj vo svete, ako takzvané "médiá hlavného prúdu"

Číslo účtu pre finančné dary je: IBAN SK91 0200 0000 0043 7373 6457

Do poznámky prosíme uviesť "dar".

Je to jediná cesta, ako tu môžeme byť.

Vážime si vašu podporu. Nájdete nás aj na sociálnej sieti Telegram tu: https://t.me/hlavnydennik