Hyenoidná slovenská mediálna "škola" bude iba rýpať a rýpať
08 | 07 | 2024 I Ivan Brožík

Autor tohoto textu porovnáva skúsenosti z vlastnej rozhlasovej praxe v ORF, čo je Rakúske verejnoprávne médium s tým, čo dnes číta v tzv. mienkotvornej tlači.

"Neukázali Fica, ako vystupuje z auta", "Neukázali Fica, ako prichádza na tribúne k mikrofónu", Čo taja?" "Aký je skutočný zdravotný stav Roberta Fica?" "Máme právo vedieť", a tak ďalej, a tak ďalej.

V časoch Aloisa Mocka v Rakúsku

Alois Mock bol rakúsky politik, predseda Rakúskej ľudovej strany a minister zahraničia. Bol mediálne často prezentovanou osobnosťou. Zároveň mal však dlhodobé zdravotné ťažkosti, ktoré sa odrážali aj na spôsobe jeho slovného prejavu. Keďže bol ministrom zahraničných vecí Rakúska, veľký priestor mu venovala relácia ORF Mittagsjournal z produkcie redakcie Auslandsdienstu. Vysielala ho prakticky denne.

"Čo to, preboha, robíte"?

Znela hneď prvá lekcia vtedajšieho šéfa redakcie pána Machatske praktikantovi zo slovenského verejnoprávneho rozhlasu vtedy, v deväťdesiatych rokoch. "Prečo pána Mocka striháte?" Nuž, boli sme zvyknutí, že sa z prejavu vystrihávajú všetky pauzy a brpty.

"Rakúšania si vážia pána Mocka a vedia, že je chorý, takého ho v plnej miere ekceptujú" - vyškolil praktikantov pán Machatske.

V civilizovanej krajine

V civilizovanej krajine totiž médiá nemá čo byť do zdravotného stavu politika až dovtedy, kým už nie je schopný zastávať svoj úrad. Ak má však iba pohybový problém, alebo rečovú vadu a nie kolaps myslenia, je vrcholom netaktnosti to v mediálnych výstupoch zdôrazňovať či dokonca titulkovať.

V tomto je rozdiel medzi najhlúpejším bulvárom a takzvaným mainstreamom na Slovensku výslovne nulový.

Toľko "škola"praktikanta z Rakúskeho ORF. Škoda, že jej ducha nerešpektujeme na geograficky mimoriadne blízkom Slovensku, no slovenským mediálnym taktom a civilizovanými zvyklosťami zotrvajúcom stále až kdesi za biľakovskou Sibírou.

Laml: Progresívne Slovensko o hodnotách kričí, no žiadne nemá
Prinášame názor Romana Lamla, predsedu Fóra pre medzinárodnú politiku, o kontraste v prístupe slovenských progresívcov k spolupráci s krajnou pravicou na domácej a európskej scéne. Laml poukazuje v článku na stránke Nové slovo na to, ako hlasní... Čítať ďalej
06 | 07 | 2024 | Bari Zajačková

Vážení naši čitatelia

Nie každý si v dnešnej dobe môže dovoliť platiť za médiá, preto náš obsah nezamykáme. 
Ak Vám to Vaše možnosti dovoľujú, existujú dobré dôvody, prečo podporiť redakciu Hlavného denníka už dnes:

1. nestoja za nami peniaze žiadneho oligarchu, bohatého jednotlivca, politickej strany alebo inštitúcie, ktoré by nám hovorili, čo máme písať;

2. obsah nezamykáme ako väčšina mienkotvorných médií na Slovensku;

3. niekoľko rokov vám ponúkame iný pohľad na dianie doma, aj vo svete, ako takzvané "médiá hlavného prúdu"

Číslo účtu pre finančné dary je: IBAN SK91 0200 0000 0043 7373 6457

Do poznámky prosíme uviesť "dar".

Je to jediná cesta, ako tu môžeme byť.

Vážime si vašu podporu. Nájdete nás aj na sociálnej sieti Telegram tu: https://t.me/hlavnydennik