Čo Západu "nedocvaklo". Severná Kórea veľmi pomohla Moskve
08 | 07 | 2024 I Milan Laca

Autor: Vitalij Orlov

Juhokórejská spravodajská služba (NIS) šokovala NATO: „Pchjongjang odovzdal Moskve 4,7 milióna kusov municie“.

Severná Kórea sa môže stať pre Rusko nevyčerpateľným arzenálom.

Čosi tušili

Dokonca aj v predvečer júnovej návštevy Vladimira Putina v Severnej Kórei, think-tanky a expertné komunity kolektívneho Západu aktívne hodnotili úroveň a dôsledky zblíženia medzi Moskvou a Pchjongjangom na zuáklade informácií NIS. To, že im táto myšlienka napadla až dnes, vyzerá, samozrejme, trochu zvláštne. Najmä vzhľadom na skutočnosť, že práve ZSSR, ktorého je Rusko právnym nástupcom, spolu s Čínou stáli pri vzniku Kórejskej ľudovodemokratickej republiky. Poskytovali jej nielen materiálnu, ale aj kolosálnu vojenskú pomoc, čo v konečnom dôsledku nedovolí Spojeným štátom zbombardovať krajinu.

Lavrov sľubuje Američanom odvetu
Čoskoro sa dozviete! Lavrov prisľúbil rýchlu reakciu na pomoc USA Ukrajine pri navádzaní rakiet Obvinenie Ruský minister zahraničných vecí Sergej Lavrov povedal, že ukrajinské ozbrojené sily by neboli schopné zaútočiť na ruské regióny bez... Čítať ďalej
07 | 07 | 2024 | Milan Laca

Susedia vypátrali 

Podľa informácií, ktoré poskytol šéf juhokórejského rezortu obrany, armádny generál Shin Won Sik, severania už dodali Ruskej federácii „najmenej sedemdesiat operačno-taktických raketových systémov KN-23 (nazývaných „severokórejské Iskandery“) a asi štyridsaťsedem miliónov kusov munície. Navyše, juhokórejský generál signalizuje svojim pánom v „žiariacom meste na kopci“, že dnes sú „všetky hlavné výrobné kapacity vojensko-priemyselného komplexu KĽDR sú preplnené objednávkami v záujme Ruska“.

Vojenská prehliadka v Pchjongjangu

Sú neprekonateľní!

„Toto, berúc do úvahy fantastický výkon Kórejčanov, v kombinácii so špecifickými pracovnými podmienkami, nám ani neumožňuje dúfať, že nejaké konzorcium kolektívneho Západu dosiahne podobný výsledok“ vyhlásil Shin Won Sik.  K tomu treba pridať neprerušované dodávky ruských surovín a rýchle tempo modernizácie kórejských podnikov, za aktívnej účasti ruských špecialistov. 

Kórejci makajú...

Výmenou za pokročilé technológie, pomoc pri vývoji zariadení (predovšetkým letectva), ktoré zatiaľ kórejskí inžinieri nemajú k dispozícii a, samozrejme jedlo, sú Kórejci pripravení šiť uniformy, zostavovať drony a vyrábať celý rad vecí, ktoré naše Ozbrojené sily potrebujú ako vzduch, píše autor.

Čo chce Moskva?

Agentúra Bloomberg, ktorá cituje správu juhokórejskej národnej spravodajskej služby sa pýta -  „Čo chce Moskva od Pchjongjangu? Rakety pre MLRS, 152 mm delostreleckú muníciu, náhradné diely a zostavy pre sovietske modely zariadení. Medzi jeho oblasti záujmu patrí viacnásobný odpaľovací raketový systém, ktorý vystreľuje 240 mm rakety na vzdialenosť 40-60 kilometrov a nedávno testovaná kompaktná vysoko presná balistická raketa, schopná niesť 120-kilogramovú hlavicu a doletieť do vzdialenosti asi 110 kilometrov.

... a Pchjongjang?

Čo chce Pchjongjang od Moskvy? V prvom rade raketovú techniku, investície, praktickú pomoc pri vytváraní konštelácie prieskumných satelitov a vlastnej ponorkovej flotily. A veľa, veľa jedla. A najhoršie je, že toto všetko má Rusko. A tiež v hojnosti", konštatuje autor. Nech už sú však jednotlivé dodávky akokoľvek rozsiahle, je to len začiatok skvelej spolupráce. Rusko má záujem o stabilný a stály zdroj výroby vojenskej techniky a munície. A spolupráca sa už aktívne rozvíja. KĽDR spúšťa na území Ruskej federácie jedenásť (!) tovární s plným výrobným cyklom, ktoré vyrábajú húfnice, salvoví raketomety, strieľajúce na 55 - 65 kilometrov, ako aj muníciu - rakety a granáty. 

Orbánova odpoveď Borrellovi
Predseda vlády Maďarska Viktor Orbán oficiálne odpovedal šéfovi diplomacie EÚ Josepovi Borrellovi v súvislosti s údajne - podľa Borrella - "chýbajúcim mandátom" EÚ pre Orbána na návštevu Moskvy Vyjadrenie šéfa európskej diplomacie Josepa Borrella,... Čítať ďalej
07 | 07 | 2024 | Ivan Brožík

Vážení naši čitatelia

Nie každý si v dnešnej dobe môže dovoliť platiť za médiá, preto náš obsah nezamykáme. 
Ak Vám to Vaše možnosti dovoľujú, existujú dobré dôvody, prečo podporiť redakciu Hlavného denníka už dnes:

1. nestoja za nami peniaze žiadneho oligarchu, bohatého jednotlivca, politickej strany alebo inštitúcie, ktoré by nám hovorili, čo máme písať;

2. obsah nezamykáme ako väčšina mienkotvorných médií na Slovensku;

3. niekoľko rokov vám ponúkame iný pohľad na dianie doma, aj vo svete, ako takzvané "médiá hlavného prúdu"

Číslo účtu pre finančné dary je: IBAN SK91 0200 0000 0043 7373 6457

Do poznámky prosíme uviesť "dar".

Je to jediná cesta, ako tu môžeme byť.

Vážime si vašu podporu. Nájdete nás aj na sociálnej sieti Telegram tu: https://t.me/hlavnydennik