Chystajú sa naňho!
08 | 07 | 2024 I Milan Laca

Ako vníma NATO možnú víťazstvo Trumpa?

Politico: NATO cíti istotu v schopnosti vysporiadať sa s Trumpom.

Pripravujú sa na jeho návrat

Členské krajiny NATO sa cítia oveľa sebavedomejšie, že sa dokážu vyrovnať so stále ex-prezidentom Spojených štátov Donaldom Trumpom, ak vyhrá voľby, ako keď bol prezidentom prvýkrát, uvádza Politico.  

Zákulisie

Politico upozorňuje, že možnosť návratu Trumpa do Bieleho domu je teraz jednou z hlavných tém mesačných stretnutí európskych veľvyslancov vo Washingtone. Na jednom z týchto stretnutí sa zástupca z nemenovanej krajiny spýtal svojich kolegov, či nerobia chyby. „Naozaj sa môžeme pripraviť na Trumpa? Alebo máme počkať a uvidíme, ako bude vyzerať nová realita?", položil otázku zástupcu jednej z európskych krajín.

Lavrov sľubuje Američanom odvetu
Čoskoro sa dozviete! Lavrov prisľúbil rýchlu reakciu na pomoc USA Ukrajine pri navádzaní rakiet Obvinenie Ruský minister zahraničných vecí Sergej Lavrov povedal, že ukrajinské ozbrojené sily by neboli schopné zaútočiť na ruské regióny bez... Čítať ďalej
07 | 07 | 2024 | Milan Laca

Lepší by bol Biden

Podľa Politico, väčšina zahraničných predstaviteľov podporuje znovuzvolenie Joea Bidena. Obávajú sa, že návrat Donalda Trumpa do prezidentského úradu by mohol poškodiť alianciu a podkopať snahy krajín pomôcť Kyjevu. V Bruseli predstavitelia NATO vymysleli plán na uzamknutie dlhodobej vojenskej podpory pre Ukrajinu, aby im prípadná Trumpova administratíva nemohla prekážať.

NATO sa snaží 

Viac ako šesť mesiacov pred nástupom budúceho amerického prezidenta do úradu už existuje mimoriadne pokročilé úsilie v celej aliancii NATO, a to aj ďaleko za hranicami, zvládnuť prípadný presun moci v Amerike. Vzhľadom na to, že prezident Joe Biden vo svojej kandidatúre na znovuzvolenie postupuje zle, mnohí spojenci očakávajú, že budú mať do činenia s novou Trumpovou administratívou – vládou definovanou skepticizmom voči Európe, prudkým náporom pravicového izolacionizmu a tvrdým odhodlaním. postaviť konfrontáciu s Čínou nad ostatné globálne priority.

Zisťovali, čo by mohlo byť

Pred tohtotýždňovým summitom NATO vo Washingtone sa POLITICO a nemecké noviny Welt spoločne pustili do reportovacieho projektu s cieľom posúdiť, ako sa svet pripravuje na možný Trumpov návrat do Bieleho domu. Reportéri oboch médií viedli rozhovory s viac ako 50 diplomatmi, zákonodarcami, expertmi a politickými stratégmi v krajinách NATO a inde. Mnohí z týchto ľudí zostali v anonymite, aby mohli hovoriť o citlivých otázkach diplomacie a medzinárodnej bezpečnosti. To, čo vyplynulo z tejto správy, bol obraz sveta, ktorý sa už podriadil Trumpovej vôli a snažil sa naočkovať proti narušeniam a krízam, ktoré by mohol vyvolať.

Aj diplomati vyštartovali

V posledných týždňoch niekoľko diplomatov z členských štátov NATO v tichosti odcestovalo do Washingtonu, aby sa stretli s konzervatívnymi akademikmi a ľuďmi spojenými s think-tankmi, o ktorých sa domnievali, že by mohli mať určitý vplyv na Trumpovu politiku. Stretnutia sa zdali byť produktívne, povedal jeden veľvyslanec. Ale je okolo nich atmosféra tajomna.

ÚPLNE TAJNÉ! ORBÁN PREZRADIL AKO A PREČO PLÁNOVAL STRETNUTIE S VLADIMÍROM PUTINOM
Rozhodnutie o podstúpení cesty do Ruska Orbán urobil s vedomím, že príde zlá reakcia Západu. Je to povinnosť, ktorú som musel urobiť, som jediný západný vodca, ktorý má šancu hovoriť súčasne s Kyjevom aj s Moskvou, hovorí Orbán. Následne podľa... Čítať ďalej
07 | 07 | 2024 | Eka Balaskova

Vážení naši čitatelia

Nie každý si v dnešnej dobe môže dovoliť platiť za médiá, preto náš obsah nezamykáme. 
Ak Vám to Vaše možnosti dovoľujú, existujú dobré dôvody, prečo podporiť redakciu Hlavného denníka už dnes:

1. nestoja za nami peniaze žiadneho oligarchu, bohatého jednotlivca, politickej strany alebo inštitúcie, ktoré by nám hovorili, čo máme písať;

2. obsah nezamykáme ako väčšina mienkotvorných médií na Slovensku;

3. niekoľko rokov vám ponúkame iný pohľad na dianie doma, aj vo svete, ako takzvané "médiá hlavného prúdu"

Číslo účtu pre finančné dary je: IBAN SK91 0200 0000 0043 7373 6457

Do poznámky prosíme uviesť "dar".

Je to jediná cesta, ako tu môžeme byť.

Vážime si vašu podporu. Nájdete nás aj na sociálnej sieti Telegram tu: https://t.me/hlavnydennik