Varovanie SHMÚ
06 | 07 | 2024 I Ivan Brožík/TA SR

Časť Slovenska môže v sobotu potrápiť silnejší vietor i vysoké teploty. Avizované sú výstrahy prvého stupňa. Slovenský hydrometeorologický ústav (SHMÚ) o tom informuje na svojom webe.

Výstraha pred vetrom na horách platí počas celého dňa na väčšine územia Žilinského kraja, tiež v okresoch Banská Bystrica, Brezno a Poprad. Podľa meteorológov môže miestami vietor nad pásmom lesa dosiahnuť priemernú rýchlosť do 85 kilometrov za hodinu, v nárazoch do 135 kilometrov za hodinu.

Silnejší vietor môže potrápiť počas dňa ojedinele aj oblasť Bratislavského, Trnavského, Nitrianskeho kraja a okres Myjava. Predpokladaná priemerná rýchlosť je do 45 kilometrov za hodinu, v nárazoch do 70 kilometrov za hodinu. Výstraha je predbežne vydaná v sobotu do 20.00 h. "Predpokladaná rýchlosť vetra je v danej ročnej dobe a oblasti bežná, ale môže spôsobiť škody menšieho rozsahu," upozorňuje SHMÚ.

Najnižší stupeň výstrahy pred vysokými teplotami by mal v okresoch Dunajská Streda, Nové Zámky, Levice a Komárno platiť v sobotu od 14.00 h do 18.00 h. Teplota vzduchu môže v týchto oblastiach ojedinele dosahovať 33 stupňov Celzia.

SHMÚ upozorňuje na vysokú pravdepodobnosť nadmerného zaťaženia organizmu u niektorých osôb.

Varovanie obyvateľom okresu Levice - pozor, mor!
V najväčšom slovenskom okrese sa šíri africký mor ošípaných. Okrem opatrení, ktoré v takomto prípade nariaďuje štátna veterinárna a potravinová správa, situácia ovplyvňuje aj život bežných občanov. "Nemôžu ísť na hríby ani na prechádzku. Obcí, kde... Čítať ďalej
06 | 07 | 2024 | Ivan Brožík

Vážení naši čitatelia

Nie každý si v dnešnej dobe môže dovoliť platiť za médiá, preto náš obsah nezamykáme. 
Ak Vám to Vaše možnosti dovoľujú, existujú dobré dôvody, prečo podporiť redakciu Hlavného denníka už dnes:

1. nestoja za nami peniaze žiadneho oligarchu, bohatého jednotlivca, politickej strany alebo inštitúcie, ktoré by nám hovorili, čo máme písať;

2. obsah nezamykáme ako väčšina mienkotvorných médií na Slovensku;

3. niekoľko rokov vám ponúkame iný pohľad na dianie doma, aj vo svete, ako takzvané "médiá hlavného prúdu"

Číslo účtu pre finančné dary je: IBAN SK91 0200 0000 0043 7373 6457

Do poznámky prosíme uviesť "dar".

Je to jediná cesta, ako tu môžeme byť.

Vážime si vašu podporu. Nájdete nás aj na sociálnej sieti Telegram tu: https://t.me/hlavnydennik