Varovanie obyvateľom okresu Levice - pozor, mor!
06 | 07 | 2024 I Ivan Brožík

V najväčšom slovenskom okrese sa šíri africký mor ošípaných. Okrem opatrení, ktoré v takomto prípade nariaďuje štátna veterinárna a potravinová správa, situácia ovplyvňuje aj život bežných občanov.

"Nemôžu ísť na hríby ani na prechádzku. Obcí, kde ľudia nemôžu vstúpiť do lesa pod hrozbou vysokej pokuty, pribudlo. Dôvodom je africký mor ošípaných." píše web tvnoviny.sk.

Za porušenie zákazu hrozí pokuta 3300 eur

 Na zozname sa ocitli ďalšie obce v okrese Levice, ktorý je rozlohou najväčší na Slovensku. Zákaz platí aj v Podlužanoch. V poľovnom revíri tam objavili uhynutého diviaka, u ktorého potvrdili mor.

„Tým, že ľudia chodia do lesa, by mohli stúpiť na výkaly zvierat alebo na samotné stopy po úhyne. Ani si to nevšimnú a týmto by sa mohla táto nákaza zavliecť do dediny,“ vysvetľuje pre tvnoviny.sk starosta Podlužian Ivan Ferenci.

Zákaz vstupu do lesa potrvá dovtedy, kým sa nákaza definitívne neprestane šíriť. Dovtedy sa však zoznam obcí s takýmto obmedzením môže ešte rozšíriť. Pripomína portál tvnoviny.sk.

Noc v Bratislave zdražela: Turisti siahajú hlbšie do vrecka
Bratislava vybrala na dani z ubytovania v minulom roku necelých 5,8 milióna eur. Pre TASR to uviedol hovorca mesta Peter Bubla. Košice vybrali 1,09 milióna eur, potvrdil magistrát mesta. Hlavné mesto dvíha dane, návštevníci plnia mestskú... Čítať ďalej
05 | 07 | 2024 | Bari Zajačková/ TASR

Vážení naši čitatelia

Nie každý si v dnešnej dobe môže dovoliť platiť za médiá, preto náš obsah nezamykáme. 
Ak Vám to Vaše možnosti dovoľujú, existujú dobré dôvody, prečo podporiť redakciu Hlavného denníka už dnes:

1. nestoja za nami peniaze žiadneho oligarchu, bohatého jednotlivca, politickej strany alebo inštitúcie, ktoré by nám hovorili, čo máme písať;

2. obsah nezamykáme ako väčšina mienkotvorných médií na Slovensku;

3. niekoľko rokov vám ponúkame iný pohľad na dianie doma, aj vo svete, ako takzvané "médiá hlavného prúdu"

Číslo účtu pre finančné dary je: IBAN SK91 0200 0000 0043 7373 6457

Do poznámky prosíme uviesť "dar".

Je to jediná cesta, ako tu môžeme byť.

Vážime si vašu podporu. Nájdete nás aj na sociálnej sieti Telegram tu: https://t.me/hlavnydennik