Tajnostkár Orbán. Je Trumpov kuriér?
08 | 07 | 2024 I Milan Laca

Autor Dmitrij Rodionov

Kuriér od Trumpa? Aká je pravdepodobnosť, že Orbán priniesol Putinovi návrhy od budúceho prezidenta USA?

Tajnostkár Orbán  

Prípravy na návštevu maďarského premiéra Viktora Orbána v Rusku prebiehali v prísnom utajení. Potvrdil to v rozhovore pre Die Weltwoche. „Toto stretnutie bolo pripravené úplne tajne,“ povedal maďarský premiér pre švajčiarske noviny. Spresnil, že najprv mal v Kyjeve stretnutie s ukrajinským prezidentom Zelenským, po ktorom začal organizovať stretnutie s ruským lídrom Vladimirom Putinom. Osobitnú pozornosť venoval dôvernosti komunikácie. Podľa neho, požiadal ministra zahraničia Pétra Szijjártóa, aby pripravil stretnutie s ruským prezidentom prostredníctvo „tajnej správy“.

Čo sme netušili? Ak to vidí Maďar

Maďarský prezident naskakuje do koča budúcnosti, v ktorom nie sú Sunak a Macron a čoskoro nebudú ani Biden a Scholz. Nečakaná návšteva maďarského premiéra ViktoraOrbána v Moskve na „mierovej misii“ mohla byť dohodnutá s kandidátom na prezidenta USA Donaldom Trumpom, hovorí maďarský politický a vojenský expert Péter Dunai.„Mám pocit – zatiaľ neexistuje žiadne oficiálne hodnotenie, toto je môj záver, že Orbán možno koordinoval svoju návštevu Moskvy s Trumpom, pretože Trumpov syn bol nedávno v Budapešti a stretol sa s Orbánom. Možné je tiež, že ide o rusko-americký pokus o nadviazanie kontaktov a dohodu na základných návrhoch“, povedal  maďarský expert. Dunai je presvedčený, že maďarská vláda Orbánovu cestu do Moskvy nekonzultovala ani s Európskou úniou, ani s Kyjevom, keďže zahraničná politika jednotlivých štátov únii nepatrí a každá krajina ju realizuje samostatne.

Szijjarto: Nemýľme si provojnových politikov s obyčajnými Európanmi
Maďarský minister zahraničných vecí Petr Szijjártó nielen v súvislosti s rokovaniami premiéra Orbána v Kyjeve a v Moskve vyhlásil, že Európanov si netreba mýliť s európskymi politikmi, ktorí sú za vojnu. Takto diplomat odpovedal na otázku vojnového... Čítať ďalej
06 | 07 | 2024 | Ivan Brožík

Čo si myslí ruský politológ? 

„Donald Trump sa v skutočnosti môže zúčastňovať na rokovaniach s Vladimirom Putinom prostredníctvom svojich splnomocnencov“, hovorí Vladimir Blinov. Obálku s tajnou ponukou nie je potrebné prenášať prostredníctvom prvej osoby z iného štátu. Mnoho ľudí klebetilo, že Tucker Carlson tiež priniesol Vladimírovi Putinovi nejaký odkaz od republikánov, ale v skutočnosti by kanály dôvernej komunikácie nemali byť také nápadné, povedal Blinov.

Pozícia Budapešti

Viktor Orbán je nezávislý a prezieravý politik, ktorý chce zaujať svoje miesto medzi poprednými štátmi Európy a načrtnúť kontúry novej európskej reality po skončení konfliktu. Politická váha moderného Maďarska je mnohonásobne väčšia ako jeho vojenské, ekonomické a všetky ostatné schopnosti. Ak sa Viktorovi Orbánovi podarí presadiť ruské záujmy v Európe po podaní ruky Vladimirovi Putinovi, potom spolu s Maďarskom zarobia dobré peniaze na spájaní nových uzlov v diplomatickej rovnováhe síl, domnieva sa Vladimir Blinov.

Iný názor

Politológ Michail Neižmakov hovorí, že je možné, že maďarský premiér, v rámci kontaktov s Trumpovým tímom, vopred spomenul plány na takúto návštevu, no je nepravdepodobné, že koná výlučne v záujme amerického politika. Viktor Orbán môže skôr vychádzať z toho, že do konca roku 2024 a prvej polovice roku 2025 sa rokovania o vyriešení ukrajinskej krízy môžu zintenzívniť. Môže sa pokúsiť pripomenúť seba, ako možného sprostredkovateľa. Oficiálna Budapešť má navyše ďalší dôvod pripomínať sa v tejto funkcii – od 1. júla prešlo predsedníctvo v Rade EÚ na šesť mesiacov Maďarsku. Podľa Nižmakova, pre Viktora Orbána je dôležitejšie, aby bol konflikt ukončený v čo najkratšom čase, najmä aby sa sankcie EÚ voči Rusku, ktoré v mnohých prípadoch zasahujú do hospodárskej interakcie medzi Budapešťou a Moskvou, začali rýchlejšie rušiť.  

Čo by mohol Orban ponúknuť?  

Pravdepodobne to mohli byť návrhy na prímerie a prípravu na rokovania, o ktorých Viktor Orbán hovoril počas návštevy Kyjeva. Okrem toho by sa mohli prediskutovať niektoré nápady, týkajúce sa budovania kanálov a hraníc tém pre proces vyjednávania. Diskusia o východiskách z takýchto rozsiahlych konfliktov sa zvyčajne začína „rokovaniami o rokovaniach“, domnieva sa Michail Neižmakov.

Biden: "Som hrdý, že som prvá černošská žena"
Americký prezident Joe Biden podľa webu cz24.news vyhlásil, že je hrdý na to, že bol prvou černošskou ženou, ktorá kedy slúžila s černošským prezidentom. Pravdepodobne tak spojil svoju pozíciu viceprezidenta, ktorú vykonával v rokoch 2009 až 2017... Čítať ďalej
06 | 07 | 2024 | Ivan Brožík

Vážení naši čitatelia

Nie každý si v dnešnej dobe môže dovoliť platiť za médiá, preto náš obsah nezamykáme. 
Ak Vám to Vaše možnosti dovoľujú, existujú dobré dôvody, prečo podporiť redakciu Hlavného denníka už dnes:

1. nestoja za nami peniaze žiadneho oligarchu, bohatého jednotlivca, politickej strany alebo inštitúcie, ktoré by nám hovorili, čo máme písať;

2. obsah nezamykáme ako väčšina mienkotvorných médií na Slovensku;

3. niekoľko rokov vám ponúkame iný pohľad na dianie doma, aj vo svete, ako takzvané "médiá hlavného prúdu"

Číslo účtu pre finančné dary je: IBAN SK91 0200 0000 0043 7373 6457

Do poznámky prosíme uviesť "dar".

Je to jediná cesta, ako tu môžeme byť.

Vážime si vašu podporu. Nájdete nás aj na sociálnej sieti Telegram tu: https://t.me/hlavnydennik