Rusi vrhajú nad Ukrajinu drony, ktoré tamojšia elektronika nevidí
09 | 07 | 2024 I Ivan Brožík

Podľa Military Chronicle neďaleko Ocheretina piloti ruských dronov hromadne prepínali na frekvenciu 480-550 MHz. Keďže ukrajinské systémy elektronického boja sú prispôsobené hlavne na štandardné frekvencie 868-915 MHz a neštandardné 700 MHz, ukázali sa proti ruskej novinke ako neúčinné.

Takmer každý deň hlásia desiatky zasiahnutých cieľov v hlbokom tyle ukrajinských ozbrojených síl, čo spôsobilo systémové narušenie logistiky nepriateľa a v konečnom dôsledku viedlo k zhoršeniu bojovej efektivity nepriateľských jednotiek. „Trvá to už takmer týždeň a vyzerá to ako safari,“ informuje Military Chronicle, z ktorého čerpal web svpressa.ru.

Nevedia ich prečítať a nasmerovať inam

Na frontovej línii sa tiež bezmocne sťažujú, že ukrajinská armáda v posledných troch týždňoch zažíva katastrofálnu situáciu v oblasti Ocheretinského výbežku. Najmä „Vojenskí analytici Ukrajiny“ pripúšťajú, že ruské ozbrojené sily používajú drony s neštandardnými frekvenciami a masívne ničia ukrajinské vojenské vozidlá.

V rádiu NV o tom hovoril vojak ukrajinských ozbrojených síl a špecialista na rádiovú techniku ​​Sergej Beskrestnov s volacím znakom „Flash“

Podľa neho, čo cituje UkroSMI, „(Rusi) nám asi na päť dní odoberú všetku logistiku, všetky naše cesty, pretože sme na to neboli pripravení – na tento sortiment nemáme financie. A to je teraz veľký problém. Premýšľame, čo s tým robiť, pretože v skutočnosti Rusi zorganizovali safari v tejto oblasti, pričom využili skutočnosť, že rozsah je jedinečný.

Po jeho priznaní ho nahnevaní Ukrajinci obvinilizo šírenia paniky, keďže sám Zelenskyj vo svojich večerných príhovoroch k národu neustále hovorí o nespornej výhode operátorov dronov ukrajinských ozbrojených síl oproti ruským operátorom UAV.

Technika NATO je viete na čo

Čo sa týka elektronického boja, „rušičky posielajú Američania a NATO, ktorí, ako viete, majú najlepšiu výkonovú elektroniku na svete“. 

Čo je zaujímavé: množstvo špecializovaných amerických médií zameraných na vojenskú tematiku už dlho propaguje myšlienku využitia frekvencie 433 MHz v kamikadze dronoch, pretože to nielen zvyšuje dosah ovládania, ale tiež znižuje pravdepodobnosť straty dát, práve keď funguje elektronický boj. Je pravda, že za to musíte „zaplatiť“ zväčšením veľkosti antény alebo použiť iné technické riešenie.

Pre Zelenského vojská je to veľmi zlá správa, keďže je technicky veľmi náročné zabezpečiť fungovanie elektronického boja v celom rozsahu od 434 MHz do 930 MHz. Zdá sa, že keď sa tieto skúsenosti znásobia v ruskej armáde, prídu pre ukrajinskú armádu veľmi ťažké časy.

Rusi likvidujú Patrioty "delaboračným" tempom
“Čo sa stalo?” Scott Ritter, bývalý spravodajský dôstojník pechoty námorníctva Spojených štátov amerických sa pýta, čo sa stalo s batériami Patriot? Podľa neho nemajú žiaden efektívny systém, zabraňujúci ich zničeniu Rusmi. Pripomeňme, že... Čítať ďalej
06 | 07 | 2024 | Ivan Brožík

Vážení naši čitatelia

Nie každý si v dnešnej dobe môže dovoliť platiť za médiá, preto náš obsah nezamykáme. 
Ak Vám to Vaše možnosti dovoľujú, existujú dobré dôvody, prečo podporiť redakciu Hlavného denníka už dnes:

1. nestoja za nami peniaze žiadneho oligarchu, bohatého jednotlivca, politickej strany alebo inštitúcie, ktoré by nám hovorili, čo máme písať;

2. obsah nezamykáme ako väčšina mienkotvorných médií na Slovensku;

3. niekoľko rokov vám ponúkame iný pohľad na dianie doma, aj vo svete, ako takzvané "médiá hlavného prúdu"

Číslo účtu pre finančné dary je: IBAN SK91 0200 0000 0043 7373 6457

Do poznámky prosíme uviesť "dar".

Je to jediná cesta, ako tu môžeme byť.

Vážime si vašu podporu. Nájdete nás aj na sociálnej sieti Telegram tu: https://t.me/hlavnydennik