Laml: Progresívne Slovensko o hodnotách kričí, no žiadne nemá
06 | 07 | 2024 I Bari Zajačková

Prinášame názor Romana Lamla, predsedu Fóra pre medzinárodnú politiku, o kontraste v prístupe slovenských progresívcov k spolupráci s krajnou pravicou na domácej a európskej scéne. Laml poukazuje  v článku na stránke Nové slovo na to, ako hlasní kritici Smeru a Hlasu ostávajú ticho, keď ide o podobné praktiky ich spojencov v Európskom parlamente.

Tvrdý postoj voči domácim stranám

V októbri 2023 Strana európskych socialistov (PES) pozastavila členstvo Smeru a Hlasu. Laml cituje ich vyhlásenie: "Predsedníctvo k tomuto kroku pristúpilo po tom, čo sa líder Smeru-SD Robert Fico jasne odklonil od hodnôt rodiny PES. A navyše v dôsledku obáv, ktoré sa objavili po ohlásení vládnej koalície Smeru-SD, Hlasu-SD a radikálnej pravicovej strany."

Slovenskí europoslanci, vrátane zástupcov PS, tento krok podporovali. Laml pripomína: "Smer a Hlas to prekvapilo, rozhodnutie považovali za neodôvodnené. Potešilo ale ich politických súperov. O vylúčenie strany Smer z jej európskych štruktúr žiadali slovenskí europoslanci už skôr. Prvýkrát tento návrh predložili v auguste roku 2021 a druhý v marci 2022. V auguste 2021 upozornili europoslanci na spoluprácu Smeru-SD s extrémistami z Republiky na protestoch proti očkovaniu. V marci 2022 sa osem slovenských poslancov Európskeho parlamentu podpísalo pod otvorený list, ktorý inicioval poslanec Vladimír Bilčík (Spolu). V ňom vyzýva PES a S&D na vylúčenie strany Smer-SD zo svojich radov. Dôvodom mala byť údajná spolupráca Smeru s Republikou a LSNS a radikálna a proruská rétorika Fica. Iratxe García Pérez, predsedníčka frakcie európskych socialistov a demokratov, vtedy potvrdila, že túto otázku riešia. List podpísali aj poslanci za Progresívne Slovensko (PS) Hojsík, Šimečka, Wiezik, ktorí v EP pôsobia vo frakcii Renew Europe."

Mlčanie pri holandskej koalícii

Situácia sa zmenila po vzniku holandskej vlády s účasťou krajne pravicovej PVV Geerta Wildersa. Laml kritizuje: "Rok sa s rokom zišiel a hodnoty sa u týchto bojovníkov dostali na druhú koľaj. V Holandsku vyhrala parlamentné voľby v novembri 2023 Strana slobody (PVV), na čele ktorej stojí pravicový extrémista Geert Wilders. Strana získala 37 kresiel zo 150 a nebolo možné ju ignorovať. Trvalo to dlhých sedem mesiacov, ale 2. júla 2024 nová holandská vláda zložila sľub do rúk kráľa Viliama-Alexandra. Je samozrejme koaličná a aby mohla vzniknúť, tak Wilders neašpiroval na miesto premiéra, ktorým sa stal Dick Schoof, bývalý šéf tajnej služby, ktorý nie je oficiálne spojený so žiadnou politickou stranou. Pikantným je ale to, že druhým najsilnejším koaličným partnerom radikálov z PVV je Strana slobody a demokracie (VVD), ktorá je v EP členom frakcie Renew Europe a ktorú až donedávna viedol Mark Rutte, ktorý sa o niekoľko dní stane šéfom NATO. Wilders v súvislosti s menovaním tejto vlády pre istotu uviedol, že svoj tón nezmení. Pred krátkym časom napísal svojim 1,4 milióna sledovateľov na sociálnej sieti X, že islam stále považuje za „opovrhnutiahodné, násilné a nenávistné náboženstvo“.

Hodnoty verzus politický pragmatizmus

Laml poukazuje na rozpor medzi deklarovanými hodnotami a reálnym konaním: "Zo slovenského hľadiska je ale zaujímavé najmä mlčanie našich progresívcov, ktorí v prípade Smeru mali úplne jasno a hodnoty pre nich boli všetkým a zrazu o hodnotách nič nepočuť. Žiadna kritika smerom k ich holandským partnerom, alebo hlasné návrhy v rámci Renew Europe na vylúčenie VVD z frakcie. A to je potrebné pripomenúť, že Danko a jeho SNS sú oproti Wildersovi a jeho strane debatný krúžok záhradkárov. Prečo Šimečka, Hojsík, Wiezik alebo aj Ódor či Ostrihoňová-Cifrová nepovažujú za potrebné vyjadriť sa k spolupráci ich partnera v EP s extrémistickou pravicou? Určite ani nebudú iniciovať nejaké kroky alebo rezolúcie EP k situácii v Holandsku. Z hľadiska politického realizmu je to prirodzené a logické, z hľadiska hodnotového populizmu, ktorý reprezentujú, je to ale neprijateľné. Opätovne sa tak ukazuje, že o hodnotách najviac kričia o tí, ktorí žiadne nemajú."

Tento Lamlov komentár otvára diskusiu o konzistentnosti hodnôt v politike a vyzýva Progresívne Slovensko na vysvetlenie ich rozdielneho prístupu k podobným situáciám doma a v zahraničí.

 

Fico je vraj "len hnisavý pupák Európy"
Slovník ani myslenie pána Rastislava Káčera sa nijako nezmenil. Po tom, čo mal v obľube nadávať občanom Slovenska (spolu s Jarom Naďom) do dezolátov a opíc, nám tentoraz vynadal - ako inak - do neofašistov a ľudákov. Teda, aspoň na sociálnej... Čítať ďalej
06 | 07 | 2024 | Ivan Brožík

Vážení naši čitatelia

Nie každý si v dnešnej dobe môže dovoliť platiť za médiá, preto náš obsah nezamykáme. 
Ak Vám to Vaše možnosti dovoľujú, existujú dobré dôvody, prečo podporiť redakciu Hlavného denníka už dnes:

1. nestoja za nami peniaze žiadneho oligarchu, bohatého jednotlivca, politickej strany alebo inštitúcie, ktoré by nám hovorili, čo máme písať;

2. obsah nezamykáme ako väčšina mienkotvorných médií na Slovensku;

3. niekoľko rokov vám ponúkame iný pohľad na dianie doma, aj vo svete, ako takzvané "médiá hlavného prúdu"

Číslo účtu pre finančné dary je: IBAN SK91 0200 0000 0043 7373 6457

Do poznámky prosíme uviesť "dar".

Je to jediná cesta, ako tu môžeme byť.

Vážime si vašu podporu. Nájdete nás aj na sociálnej sieti Telegram tu: https://t.me/hlavnydennik