Koniec nákupov z Číny? EÚ plánuje zaviesť clo na lacný tovar
07 | 07 | 2024 I Bari Zajačková

Bruselský krok na zrušenie daňovej medzery, ktorú využívajú trhoviská prepojené s Čínou, by mohol zasiahnuť aj plánovaný vstup spoločnosti Shein na burzu v Londýne, informuje The Guardian.

Brusel chce zatvoriť daňovú medzeru

Európska únia pokračuje v plánoch na zavedenie cla na lacný tovar, čo by mohlo významne ovplyvniť dovoz z internetových obchodov a poškodiť plánovaný vstup predajcu rýchlej módy Shein na londýnsky trh. Tento krok prichádza v reakcii na rastúce obavy európskych, britských a amerických maloobchodníkov z narastajúcej konkurencie zo strany čínskych online trhovísk ako Shein a Temu.

Obľúbené e-shopy Slovákov, Shein a Temu, sú v ohrození

V súčasnosti existuje v EÚ a Spojenom kráľovstve prahová hodnota, pod ktorou sa na dovážaný tovar nevzťahuje clo. V EÚ je to 150 EUR, v Británii 135 GBP. Táto medzera umožňuje firmám ako Shein posielať výrobky priamo zákazníkom bez platenia cla. Navyše, v Spojenom kráľovstve sa na tovar do hodnoty 39 GBP nevzťahuje ani dovozná DPH.

Reakcie maloobchodníkov a analytikov

Európska komisia navrhla zrušenie tejto výnimky pre balíky v hodnote nižšej ako 150 EUR. Návrh však ešte musí prejsť schvaľovacím procesom v Európskom parlamente. Podľa odhadov sa minulý rok do EÚ doviezlo 2,3 miliardy položiek, ktorých hodnota nepresahovala bezcolnú hranicu.

Analytici sa zhodujú, že prípadná zmena pravidiel by mala na Shein obrovský dopad. Firma by musela buď výrazne zmeniť svoj obchodný model, zvýšiť ceny, alebo znížiť zisk. Existujú však pochybnosti o tom, či by krajiny EÚ dokázali v krátkom čase efektívne implementovať kontrolu miliárd balíkov.

Šéf spoločnosti Shein, Donald Tang, uviedol, že podporuje reformu prahovej hodnoty dovozného cla a chce "spravodlivú hospodársku súťaž na celom svete". Spoločnosť vo svojom vyhlásení zdôraznila, že plne dodržiava daňové predpisy a jej úspech pramení zo schopnosti efektívne vyrábať a distribuovať módne výrobky.

Maloobchodníci v Spojenom kráľovstve, vrátane šéfov spoločností Sainsbury's, Argos, Ryman a Next, vyzvali britskú vládu, aby preskúmala túto daňovú medzeru s cieľom zabezpečiť rovnaké podmienky pre všetkých účastníkov trhu.

Táto potenciálna zmena v colnej politike EÚ a možné podobné kroky v Spojenom kráľovstve by mohli významne ovplyvniť konkurenčnú dynamiku v sektore maloobchodu a e-commerce, najmä v segmente rýchlej módy a lacného spotrebného tovaru.

HRÔZA v obľúbenej dovolenkovej destinácii v TURECKU
Desivý incident sa odohral v meste Bodrum, ktoré sa nachádza v juhozápadnej časti TURECKA. Toto letovisko je veľmi populárne medzi turistami z celého sveta, vrátane Slovákov. Bodrum leží v provincii Muğla na pobreží Egejského mora a je známy... Čítať ďalej
05 | 07 | 2024 | Bari Zajačková

Vážení naši čitatelia

Nie každý si v dnešnej dobe môže dovoliť platiť za médiá, preto náš obsah nezamykáme. 
Ak Vám to Vaše možnosti dovoľujú, existujú dobré dôvody, prečo podporiť redakciu Hlavného denníka už dnes:

1. nestoja za nami peniaze žiadneho oligarchu, bohatého jednotlivca, politickej strany alebo inštitúcie, ktoré by nám hovorili, čo máme písať;

2. obsah nezamykáme ako väčšina mienkotvorných médií na Slovensku;

3. niekoľko rokov vám ponúkame iný pohľad na dianie doma, aj vo svete, ako takzvané "médiá hlavného prúdu"

Číslo účtu pre finančné dary je: IBAN SK91 0200 0000 0043 7373 6457

Do poznámky prosíme uviesť "dar".

Je to jediná cesta, ako tu môžeme byť.

Vážime si vašu podporu. Nájdete nás aj na sociálnej sieti Telegram tu: https://t.me/hlavnydennik