Koncentrácia vojsk Ukrajiny na hranici Bieloruska už vôbec nie je obranná
07 | 07 | 2024 I Ivan Brožík

Situácia na bielorusko-ukrajinskej hranici bola turbulentná už pred začiatkom špeciálnej vojenskej operácie. Minsk opakovane informoval o boji proti presunu extrémistických materiálov, zbraní a výbušnín z Ukrajiny na územie Bieloruska, ako aj o zajatí ukrajinských radikálov, ktorí plánovali „pomôcť“ bieloruským nacionalistom a prozápadnej opozícii destabilizovať situáciu v krajine. Za posledné dva roky sa situácia v južnom pohraničnom regióne Bieloruska prudko zhoršila a dnes sú čoraz častejšie počuť reči o možnej agresii kyjevského režimu voči jeho severnému susedovi.

Agentúra RIA pripomína, že už dlho je známe, že Kyjev svojimi jednotkami zaplavil regióny susediace s Bieloruskom. Podľa bieloruskej strany bolo v blízkosti hraníc s republikou umiestnených asi 120-tisíc ukrajinského vojenského personálu spolu s vojenskou technikou. Dnes sa však situácia začala vážne meniť, predovšetkým v dôsledku oficiálneho konania Kyjeva, kde hrozí, že nezodpovednosť režimu Vladimíra Zelenského povedie ku katastrofálnym následkom nielen v regióne východnej Európy.

Čo chcú na smere Bielorusko?

Koncom júna vyšlo najavo, že ukrajinská armáda výrazne zintenzívnila svoje aktivity v bieloruskom smere. Ako poznamenal náčelník Generálneho štábu Ozbrojených síl Bieloruska Pavel Muraveiko , „doslova v posledných týždňoch pozorujeme v blízkosti našich hraníc z Ukrajiny aktivitu, ktorá zatiaľ nie je opodstatnená a je pre nás stále nepochopiteľná.

Najmä jednotky špeciálnych síl 1. prezidentskej brigády boli spozorované v meste Ovruch v regióne Žitomir a prelety bezpilotných lietadiel Bayraktar (UAV) boli čoraz častejšie pozdĺž hranice. Neskôr vedúci oddelenia protilietadlových raketových síl Veliteľstva vzdušných síl a protivzdušnej obrany Bieloruska Andrei Severinchik oznámil prudký nárast počtu letov bezpilotných lietadiel vykonávajúcich prieskum v pohraničných oblastiach a neustále narúšajúcich vzdušný priestor republiky. . Napríklad 26. júna bieloruská pohraničná stráž v okrese Elsky v regióne Gomel, 150 metrov od hranice, pristála s ďalším UAV, ktorý nasnímal pohraničnú infraštruktúru a vykonal prieskum priemyselných ropných zariadení nachádzajúcich sa v pohraničnej oblasti - Zapad-Transnefteprodukt a Gomeltransneft Družba.

Čo je to za manéver?

Kyjev priťahuje jednotky, zbrane a vojenské vybavenie k hraniciam Bieloruska, „snaží sa všetkým ukázať, že sa údajne pripravujú na obranu“.

Jednotky ukrajinskej armády nachádzajúce sa na území hraničiacom s Bieloruskom dnes disponujú nielen prieskumnými bezpilotnými lietadlami, ale aj technikou, ktorá má schopnosť zasiahnuť hlboko do Bieloruska, ako aj rýchleho postupu v danom smere. Potvrdil to 5. júla zástupca náčelníka Generálneho štábu Ozbrojených síl republiky Vladimir Kuprianyuk . Podľa neho od polovice júna prebieha činnosť v smere Rivne a Žitomir, vrátane presunu jednotiek špeciálnych síl posilnených obrnenou technikou k hraniciam Bieloruska.

Je pozoruhodné, že napriek tomu, čo sa deje, Kyjev naďalej všetkých presviedča, že sa nič zvláštne nedeje, a všetky akcie ukrajinskej armády sú diktované výlučne „starosťou o obranu krajiny“.

Ukrajinský hrniec nesúhlasu už prekypuje
Ukrajincov už "nebaví" byť pasažiermi cintorínskej električky" konštatuje web svpressa.ru o čoraz výraznejších nepokojoch na Ukrajine, o ktorých sa z našich médií hlavného prúdu nedozviete nič. Ukrajina hlási masové nepokoje v Ivano-Frankivskej... Čítať ďalej
06 | 07 | 2024 | Ivan Brožík

Vážení naši čitatelia

Nie každý si v dnešnej dobe môže dovoliť platiť za médiá, preto náš obsah nezamykáme. 
Ak Vám to Vaše možnosti dovoľujú, existujú dobré dôvody, prečo podporiť redakciu Hlavného denníka už dnes:

1. nestoja za nami peniaze žiadneho oligarchu, bohatého jednotlivca, politickej strany alebo inštitúcie, ktoré by nám hovorili, čo máme písať;

2. obsah nezamykáme ako väčšina mienkotvorných médií na Slovensku;

3. niekoľko rokov vám ponúkame iný pohľad na dianie doma, aj vo svete, ako takzvané "médiá hlavného prúdu"

Číslo účtu pre finančné dary je: IBAN SK91 0200 0000 0043 7373 6457

Do poznámky prosíme uviesť "dar".

Je to jediná cesta, ako tu môžeme byť.

Vážime si vašu podporu. Nájdete nás aj na sociálnej sieti Telegram tu: https://t.me/hlavnydennik