Ústavný súd rozhodol: Právny štát v ohrození? Politici vo vojne!
05 | 07 | 2024 I Eka Balašková

Slovensko sa otriasa v základoch po rozhodnutí Ústavného súdu (ÚS) o kontroverznej novele trestného zákona. V stredu 3. júla sudcovia za zatvorenými dverami rozhodli o osude návrhu prezidentky a dvoch skupín poslancov, ktorý mal zastaviť zmeny v trestnom zákone. Verdikt, ktorý oznámil predseda ÚS Ivan Fiačan, vyvolal búrku emócií naprieč politickým spektrom. Opozičná poslankyňa Mária Kolíková (SaS) bije na poplach a varuje pred pádom právneho štátu. Na druhej strane barikády sa smeje poslanec Marián Kéry (Smer-SSD). Kto má pravdu? A čo to znamená pre budúcnosť Slovenska?

Predseda ÚS Fiačan skonštatoval, že ÚS nevyhovel navrhovateľom námietky len v troch bodoch. Mária Kolíková síce rozhodnutie rešpektuje, no myslí si, že celý zákon je protiústavný. Marián Kéry vo svojom statuse na Facebooku poukázal na to, že opoziční politici tu mesiace organizovali hon na vládnu koalíciu kvôli zákonu, ktorého úlohou je aj podľa ÚS "zrušiť" politické prenasledovanie oponentov, Za najhoršie považuje "žalovanie" opozície v Bruseli, kvôli čomu sme takmer prišli o eurofondy. Kvituje, že rozhodnutie urobilo plénum, ktoré je zložené prevažne z nominantov prezidentky. Podľa Kéryho si opozícia a jej spriaznené médiá urobili obrovskú hanbu, po ktorej by malo prísť ospravedlnenie.

Rozhodnutie z 3. júla

Predseda ÚS Fiačan na tlačovej besede vysvetlil, že v prípade nesúladu s Ústavou ide o tri konkrétne ustanovenia.

„V ostatných častiach návrhu navrhovateľom ÚS nevyhovel. To sa týka najmä namietaných vád legislatívneho procesu, čo by malo za následok neústavnosť celého zákona. Taktiež ÚS nevyhovel návrhom navrhovateľa, čo sa týka návrhom upravujúcich zrušenie Úradu špeciálnej prokuratúry,“  informoval Fiačan.

ÚS rozhodol o Trestnom zákone. Nesúlad s Ústavou našiel len v troch bodoch (VIDEO)
Predseda Ústavného súdu Ivan Fiačan a sudca Peter Straka na tlačovej besede v stredu, 3. júla informovali o rozhodnutí Ústavného súdu (ÚS) o novele trestného zákona. Nález obsahuje tri body, v ktorých nález ÚS hovorí o nesúlade s Ústavou SR. Na... Čítať ďalej
03 | 07 | 2024 | Eka Balaskova

Kolíkovej nesúhlas

Podľa Márie Kolíkovej sa pre posúdenie súladu nových trestných kódexov s európskym právom mohol ÚS obrátiť na Európsky súdny dvor. Kolíková síce rozhodnutie rešpektuje, no zároveň nesúhlasí, že nový trestný kódex nastavuje európsky štandard. Podľa jej slov ho Slovensko "podlieza". Zároveň sa domnieva, že tam boli vážne dôvody, aby ÚS označil celý zákon za protiústavný, a to pre spôsob, akým bol prijatý.

Je rozhodnuté

„Kvôli tejto novele tu opozícia šírila nenávisť voči vláde Roberta Fica, vymýšľala si hoaxy o premlčacích lehotách, o tom, že ideme dávať príliš nízke tresty, že tu lámeme legislatívny proces, schvaľujeme niečo nedemokraticky a ideme chrániť zločincov,“ reaguje v statuse na Facebooku na rozhodnutie o novele trestného zákona poslanec Marián Kéry.

YouTube ta3 | Predseda Ústavného súdu Ivan Fiačan a ústavný sudca Peter Straka

Opak je pravdou

„Novela Trestného zákona zaradila slovenské trestné právo medzi moderné trestné konania v Európskej únii. Doba temna, keď sa bezdôvodne zatýkali rôzni politicky nepohodlní ľudia, doba, kde si osoby ako Daniel Lipšic, Ondrej Repa, Ján Šanta, Michal Šúrek, robili z Trestného zákona trhací kalendár a vysoké sadzby za majetkové trestné činy boli podkladom na vydieranie v podobe väzobného trestného stíhania, je dúfajme preč. Avšak, čo je najhoršie, nenávisťou sršiaca opozícia spolu s liberálnymi médiami typu Denník N, SME a Aktuality.sk vylievali v Bruseli kvôli novele Trestného zákona toľké kýble vymyslenej špiny na Slovensko, že sme kvôli nim takmer prišli o eurofondy. K tomu navyše prispievali slovenskí poslanci Európskeho parlamentu, ktorí lobovali za zastavenie eurofondov pre Slovenskú republiku a ako zámienku používali zrušenie Úradu špeciálnej prokuratúry na čele s Danielom Lipšicom, ktorý vojde do dejín trestného práva, ako jediný vrcholný politický prokurátor, ktorý podvodom získal justičnú skúšku a nikdy predtým nebol prokurátorom, navyše má záznam v registri trestov za trestný čin usmrtenia. Toto je snáď svetová rarita, alebo unikát bývalej vlády na čele s Igorom Matovičom. Daniel Lipšic spolu s takými prokurátormi Úradu špeciálnej prokuratúry, ako Matúš Harkabus, Ján Šanta, Ondrej Repa, pošliapali základné zásady trestného konania a väzbu používali ako prostriedok psychického vydierania,“ pripomína Kéry.

Nespokojná Kolíková radí ÚS SR, nespokojný Šimečka hovorí o zlých správach
Ústavný súd SR sa mohol pre posúdenie súladu nových trestných kódexov s európskym právom obrátiť na Európsky súdny dvor. Uviedla to opozičná poslankyňa Národnej rady (NR) SR Mária Kolíková (SaS) na štvrtkovej tlačovej besede v reakcii na nález... Čítať ďalej
04 | 07 | 2024 | Gabriela Fedičová/TASR

Prečo rozhodli tak, ako rozhodli

„A čo na to Ústavný súd? Dňa 3.7.2024 nemohol označiť zrušenie špeciálnej prokuratúry za protiústavné preto, že Ústava priamo neorganizuje činnosť prokuratúry. Uviedol to dokonca predseda Ústavného súdu a bývalý advokát z Liptovského Mikuláša Ivan Fiačan, ktorý sa všeobecne považuje za priaznivca Zuzany Čaputovej. Podľa neho má parlament pri tejto otázke „širokú voľnosť“. Ústavný súd zároveň nenašiel pri rušení špeciálnej prokuratúry ani rozpor s právom EÚ,“ rozoberá rozhodnutie ÚS Kéry.

Zamietol prezidentkine námietky

„Ústavný súd SR zamietol všetky vážne námietky prezidentky Zuzany Čaputovej a celej opozície. S výnimkou dvoch - troch drobností, ktoré nemajú na podstatu novely takmer žiadny vplyv, ako sú dovolania ministra spravodlivosti k dohodám o vine a treste, zmeny týkajúce sa zaistenia majetku, či možnosť použiť na súde aj nezákonne získaný dôkaz, ak je v prospech obvineného, utrpeli prezidentka spolu s opozíciou a tiež liberálnymi médiami prehru na celej čiare. Ústavný súd tak dal za pravdu súčasnej vládnej koalícii napríklad aj v tom, že zneužívanie práva a drakonické tresty bez dôrazu na nápravu škody a správania, či manipulácia trestných konaní bez dôkazov, založená len na výpovedi jedného kajúcnika, nikdy do demokratickej a civilizovanej spoločnosti nepatrili a nemali patriť ani na Slovensku. Žiaľ, vláda Igora Matoviča, ktorej súčasťou boli okrem poslancov za OĽaNO a Za ľudí aj poslanci Sasky, si to nemyslela. A Progresívne Slovensko, v tom čase síce oficiálne mimo parlamentu, ale s prezidentkou Čaputovou v paláci a neskôr aj s poslancom NR SR Tomášom Valáškom, zastávali rovnaký názor,“ pokračuje Kéry.

Nech si len píšu

„Môžu sa naparovať, koľko len chcú, a písať o tom, že po verdikte Ústavného súdu nebude spokojná ani jedna strana. Môžu písať tak, ako šéfredaktor aktuality.sk Peter Bardy, že „Dobre. Protiústavné to teda nie je, rovnako, ako drvivá časť novely. Ale je to ohavný politický zásah do trestného poriadku, ktorého cieľom je oslabenie spravodlivosti a právneho štátu. Na tomto nič nemenia ani závery Ústavného súdu.” Dávajú tým len najavo, že im nič nehovorí demokratická zásada, že sa rozhodnutia súdov, špeciálne Ústavného, nemajú komentovať, ale ich treba „iba” rešpektovať. Môžu hovoriť a písať čo chcú, že sa verdiktom Ústavného súdu nič vážne nezmenilo. Sú na veľkom omyle. Ústavný súd svojím aktuálnym rozhodnutím vyškolil opozíciu aj liberálne médiá z práva. Dal im doslova ústavné K.O., po ktorom sa môžu hanbiť. Nič im nepomohlo. Ani to, že mesiace klamali slovenskú verejnosť, huckali ju proti legitímne vytvorenej vláde, ktorá vzišla z demokratických volieb. Nenávisť z nich priam sršala, nazývali nás kriminálnikmi, ktorí porušujú ústavu,“ upozorňuje Kéry.

Ústavný súd prehovoril: Opozícia musí prehltnúť horkú pilulku!
Vládni predstavitelia hovoria po stredajšom (3. 7.) rozhodnutí Ústavného súdu (ÚS) SR v prípade novely trestných kódexov o prehre opozície. Podpredseda vlády a minister obrany Robert Kaliňák (Smer-SD) na štvrtkovej tlačovej konferencii uviedol, že... Čítať ďalej
05 | 07 | 2024 | Bari Zajačková/ TASR

Môžu si šiť z hanby kabát

Kéry konštatuje, že ako opozícia, bývalá prezidentka, ale aj ich spriaznené médiá si urobili obrovskú hanbu. Ústavný súd v stredu rozhodol, že parlament má právo upravovať zákony podľa svojho uváženia, pretože o tom je suverenita ľudu,“ konštatuje Kéry a pýta sa, či sú schopní pochopiť to. Zo strany opozície by teraz malo prísť minimálne slovko ospravedlnenia vláde,  proti ktorej mesiace brojí.

zdroj: Facebook | Ústavný súd Slovenskej republiky

Vážení naši čitatelia

Nie každý si v dnešnej dobe môže dovoliť platiť za médiá, preto náš obsah nezamykáme. 
Ak Vám to Vaše možnosti dovoľujú, existujú dobré dôvody, prečo podporiť redakciu Hlavného denníka už dnes:

1. nestoja za nami peniaze žiadneho oligarchu, bohatého jednotlivca, politickej strany alebo inštitúcie, ktoré by nám hovorili, čo máme písať;

2. obsah nezamykáme ako väčšina mienkotvorných médií na Slovensku;

3. niekoľko rokov vám ponúkame iný pohľad na dianie doma, aj vo svete, ako takzvané "médiá hlavného prúdu"

Číslo účtu pre finančné dary je: IBAN SK91 0200 0000 0043 7373 6457

Do poznámky prosíme uviesť "dar".

Je to jediná cesta, ako tu môžeme byť.

Vážime si vašu podporu. Nájdete nás aj na sociálnej sieti Telegram tu: https://t.me/hlavnydennik