Brexit, pandémia a vojna - ako Cameron nechtiac rozpútal chaos v Británii! (VIDEO)
05 | 07 | 2024 I Eka Balašková

Pred ôsmimi rokmi David Cameron vyhlásil referendum, v ktorom sa rozhodlo o Brexite, teda vystúpení Veľkej Británie z EÚ. Vtedy určite nepredpokladal, že o štyri roky neskôr sa nad svetom rozprestrie čierny mrak covidu, či neskôr konflikt na Ukrajine, píše český portál cz24.news.

Cz24.news rozoberá to, ako sa vyvíjala situácia vo Veľkej Británii po tom, ako bolo vyhlásené referendum o Brexite, ako jednotliví premiéri riešili pandémiu a tiež vzťah voči EÚ. Birtánia bola prvá, ktorá mala reálny dobrovoľný očkovací plán, čo neskôr prišlo aj do EÚ. Británia, konkrétne jeden z jej premiérov má "na svedomí" aj situáciu v konflikte Ruska s Ukrajinou. Aká je aktuálna politická situácia v Británii by nás mala zaujímať aj preto, že čo sa deje v Británii, sa časom prenesie aj na "Starý kontinent".

Prečo je Brexit taký dôležitý a akú zohral rolu?

Štyri roky Brexitu britskú spoločnosť rozdelili na dva nekompromisné tábory. Len dva mesiace po ukončení Brexitu prišiel covid-19, pri ktorom už dávno kolabujúci zdravotnícky systém nadobro skolaboval. A ľudia zrazu od politikov začali vyžadovať razantnejšie kroky na ochranu pred niečím, pred čím sa ochrániť nedá.

Po Cameronovi nastúpil proeurópsky Boris Johnson (BoJo) a po ňom neschopná Theresa Mayová, ktorú nemali radi ani zástancovia, ani odporcovia Brexitu.

Neobhájila pozíciu premiérky prehranými predčasnými voľbami, kde potrebovala získal viac kresiel pre Konzervatívcov pre presadenie hladšieho Brexitu. Naopak o veľa z nich prišla. Sama bola proti Brexitu a svojim konaním s úniou dostávala Britániu do úplne nevýhodnej pozície. Bolo treba ju zastaviť. Navyše sami Konzervatívci rovnako ako ľavicoví Labour boli rozdelení ohľadom vnímania Brexitu. Konzervatívci začali významne strácať podporu svojich voličov. Ďalšie voľby do Európskeho parlamentu v roku 2019 to len utvrdili, pripomína server s tým, že voľby vyhral Nigel Farage, odídenec od Konzervatívcov.

BoJo vyhral ďalšie voľby – za dosť neetických podmienok podrazu na Farageovu stranu A tak Británia o mesiac neskôr - k 31.1.2020 odišla po všetkých peripetiách z Európskej únie.

"Druhý Vietnam" pre USA v Červenom mori
V Spojených štátoch sa čoraz hlasnejšie porovnáva jednoznačne katastrofálna situácia v Červenom mori s „druhým Vietnamom“. Teda s najdlhšou, hanebnou, drahou, beznádejnou a krvavou vojnou v histórii USA po druhej svetovej vojne. S odvolaním sa na... Čítať ďalej
03 | 07 | 2024 | Ivan Brožík

Zbabraný Brexit?

Bolo však potrebné dojednať množstvo ďalších dohôd v rámci prechodného obdobia. A to už nebolo také jednoduché. Boj medzi úniou a Britániou tak pokračoval. Voliči Konzervatívcov boli nespokojní. Do toho prišla pandémia. BoJo sa snažil nechať krajinu do poslednej chvíle otvorenú.

Po tom, ako BoJo prekonal covid, sa zmenil. Kým predtým sa zúčastňoval rôznych večierkov, Británia ako prvá podpísala zmluvu na prednostné dodanie vakcín. Vďaka tomu mohli začať uskutočnovať plán. Začali očkovať. Kým EÚ testovala a rúškovala, Británia mala plán pre všetkých, ktorí sa chceli očkovať. Či to bol dobrý plán, je diskutabilné, dôležité však je, že očkovanie bolo podľa cz24.news v Británii skutočne dobrovoľné a ani covidové pasy sa, s výnimkou decembra 2021, vo vnútrozemí Británie nevyžadovali.

Boris Johnson / AP

Slobodnejší

O slobode rozhodlo aj silné slovo profesijných organizácií, ktoré sa na vyžadovaní potvrdení odmietli podieľať. Krátko po Brexite to nakoniec dopadlo tak, že EÚ išla po prešliapaných cestách Britmi, o ktorých predtým hlásala, že bez EÚ zaniknú a namiesto toho oni ukázali, že bez EÚ je cesta rýchlejšia a jednoduchšia. Napriek tomu európsky mainstream nikdy nepripustil, že Británii Brexit v dlhodobom horizonte pomohol. Nehodí sa im to. Vždy je lepšie spomenúť, že Britom chýba lacná východoeurópsky pracovná sila

Mala to byť rýchla akcia

Potom prišla Špeciálna vojenská operácia, ktorá sa mohla veľmi rýchlo skončiť, keby do veci nevstúpil BoJo. V momente, keď bola Ukrajina takmer pripravená na mier, BoJo objal prezidenta Zelenského a prisľúbil mu všetku pomoc s tým, že nesmie začať rokovať s Ruskom o mieri.

Británia potom porušila mnoho medzinárodných dohôd - napríklad dodávala Ukrajine zakázanú a nehumánnu kazetovú muníciu, tiež nakoniec prijala ukrajinských mužov na výcvik.

BoJo ako britský patriot chcel dostať Britániu do pozície toho, kto určuje poriadok, čo v EÚ robili Francúzsko a Nemecko. Aj to bol dôvod nespokojnosti Britov v EÚ – nechceli hrať druhé husle – neboli zvyknutí byť kolóniou. BoJovu politickú kariéru však ukončili zábery z večierkov v čase prísnych proticovidových opatrení. Po ňom nastúpila Liz Truss a po nej Rishi Sunak, ktorý úplne pochoval konzervatívcov, čo potvrdila aj britská verejnosť v májových komunálnych voľbách.  

Naši krajania v zahraničí: Mosty medzi Slovenskom a svetom
Pamätný Deň zahraničných Slovákov si v piatok pripomenú slávnostným podujatím na tradičnom mieste v bratislavskom Sade Janka Kráľa. Program pri základnom kameni Pamätníka slovenského vysťahovalectva sa začína o 10.00 h. Oslava Dňa zahraničných... Čítať ďalej
05 | 07 | 2024 | Bari Zajačková/ TASR

Situácia, ako na prelome 60-tych a 70-tych rokov

Nigel Farage sa vrátil do čela strany Reform UK pred štyrmi týždňami a v pláne má urobiť z nej lídra opozície. Očakáva sa tak úplný koniec Konzervatívcov ako jednej z vedúcich strán. Reform UK si tak chce vynahradiť to, o čo ju Konzervatívci pred štyrmi rokmi pripravili. Zároveň má pripravený celý zoznam reforiem politického systému, vrátane volebného.

Spokojná nie je ani britská ľavica pod vedením Keira Starmera je spojená so stále silnejúcim propalestínskym hnutím, ktoré zároveň požaduje, aby sa Británia prestala angažovať v Rusko-Ukrajinskom konflikte alebo ho pomohla čo najrýchlejšie ukončiť. Situácia v Británii pripomína atmosféru z prelomu šesťdesiatych a sedemdesiatych rokov minulého storočia v anglosasských krajinách.

Nigel Farage na zasadnutí Európskeho parlamentu v Štrasburgu © Reuters | Nigel Farage

Sledujte, čo sa deje v Británii!

Očakáva sa, že nielen tieto voľby nastolia postupný vývoj Británie v budúcnosti. A vzhľadom na to, že čo sa stane v Británii, príde postupne do EÚ a do Česka, je zásadné sledovať čo sa deje v Británii.

Vážení naši čitatelia

Nie každý si v dnešnej dobe môže dovoliť platiť za médiá, preto náš obsah nezamykáme. 
Ak Vám to Vaše možnosti dovoľujú, existujú dobré dôvody, prečo podporiť redakciu Hlavného denníka už dnes:

1. nestoja za nami peniaze žiadneho oligarchu, bohatého jednotlivca, politickej strany alebo inštitúcie, ktoré by nám hovorili, čo máme písať;

2. obsah nezamykáme ako väčšina mienkotvorných médií na Slovensku;

3. niekoľko rokov vám ponúkame iný pohľad na dianie doma, aj vo svete, ako takzvané "médiá hlavného prúdu"

Číslo účtu pre finančné dary je: IBAN SK91 0200 0000 0043 7373 6457

Do poznámky prosíme uviesť "dar".

Je to jediná cesta, ako tu môžeme byť.

Vážime si vašu podporu. Nájdete nás aj na sociálnej sieti Telegram tu: https://t.me/hlavnydennik