Solúnski bratia opäť na Devíne: Veľkolepé oslavy 1161. výročia príchodu Cyrila a Metoda
05 | 07 | 2024 I Bari Zajačková/ TASR

Celonárodné oslavy 1161. výročia príchodu svätých Cyrila a Metoda sa uskutočnia v piatok v areáli hradu Devín v Bratislave. TASR o tom informoval tlačový a informačný odbor Úradu vlády (ÚV) SR.

Na Devíne sa o 20.00 h uskutoční podujatie s názvom Posolstvo Cyrila a Metoda. V rámci slávnostného programu odznejú skladby či diela slovenských autorov v podaní umelcov zo Slovenska. "Súčasťou programu budú aj krátke dokrútky plné zaujímavých faktov o živote a diele bratov zo Solúna, ktorí na naše územie priniesli kresťanskú vieru a vďaka vytvoreniu písma položili základy vzdelanosti, kultúry a rozvoja Slovanov," priblížil úrad vlády.

Vzhľadom na bezpečnostné opatrenia budú v areáli hradu Devín vytvorené dva samostatné sektory, a to pre hostí a pre verejnosť a médiá. ÚV zároveň prosí návštevníkov, aby do areálu hradu vchádzali cez bránu z Muránskej ulice pri soche sv. Jána Nepomuckého, ktorá bude otvorená od 18.00 h. "Pri vstupe do sektora rešpektujte, prosím, pokyny príslušníkov Policajného zboru SR a organizátorov podujatia," dodal.
Vláda koncom júna schválila návrh na finančné a organizačné zabezpečenie cyrilo-metodských osláv a zvrchovanosti Slovenskej republiky. Na zámer vyčlenila celkovo 456.107 eur.

Ústavný súd prehovoril: Opozícia musí prehltnúť horkú pilulku!
Vládni predstavitelia hovoria po stredajšom (3. 7.) rozhodnutí Ústavného súdu (ÚS) SR v prípade novely trestných kódexov o prehre opozície. Podpredseda vlády a minister obrany Robert Kaliňák (Smer-SD) na štvrtkovej tlačovej konferencii uviedol, že... Čítať ďalej
05 | 07 | 2024 | Bari Zajačková/ TASR

Vážení naši čitatelia

Nie každý si v dnešnej dobe môže dovoliť platiť za médiá, preto náš obsah nezamykáme. 
Ak Vám to Vaše možnosti dovoľujú, existujú dobré dôvody, prečo podporiť redakciu Hlavného denníka už dnes:

1. nestoja za nami peniaze žiadneho oligarchu, bohatého jednotlivca, politickej strany alebo inštitúcie, ktoré by nám hovorili, čo máme písať;

2. obsah nezamykáme ako väčšina mienkotvorných médií na Slovensku;

3. niekoľko rokov vám ponúkame iný pohľad na dianie doma, aj vo svete, ako takzvané "médiá hlavného prúdu"

Číslo účtu pre finančné dary je: IBAN SK91 0200 0000 0043 7373 6457

Do poznámky prosíme uviesť "dar".

Je to jediná cesta, ako tu môžeme byť.

Vážime si vašu podporu. Nájdete nás aj na sociálnej sieti Telegram tu: https://t.me/hlavnydennik