Škandál na ministerstve kultúry: Šimkovičová obvinená z rasizmu!
05 | 07 | 2024 I Bari Zajačková/ TASR

Slovenská politická scéna sa opäť otriasa v základoch. Ministerka kultúry Martina Šimkovičová sa ocitla v centre kontroverznej kauzy, ktorá polarizuje verejnú mienku. Čo sa vlastne stalo a aké môžu byť dôsledky?

Výrok, ktorý rozpútal búrku

Všetko sa začalo 3. júla, keď ministerka Šimkovičová poskytla rozhovor portálu topky.sk. V ňom sa vyjadrila k demografickej situácii v Európe: "Európa vymiera, nerodia sa nové deti, pretože je tu pretlak LGBTI a zvláštne je, že pri 'bielej rase'." Tento výrok okamžite vyvolal búrlivé reakcie.

Mimovládne organizácie reagujú

Netrvalo dlho a na scénu vstúpili mimovládne organizácie. Peter Weisenbacher z Inštitútu ľudských práv (IĽP) podal trestné oznámenie na Generálnu prokuratúru SR. Dôvod? Podozrenie zo šírenia a podpory rasizmu a antisemitizmu.

Právnik IĽP Daniel Grejták zašiel vo svojej analýze ešte ďalej. Podľa neho ministerka svojím výrokom naznačuje, že "židovské alebo rómske deti sú neželané". Grejták tvrdí, že takéto vyjadrenia sú neprijateľné od členky vlády SR.

Ministerstvo kultúry kontruje

Reakcia Ministerstva kultúry SR na seba nenechala dlho čakať. V oficiálnom vyhlásení pre TASR označili obvinenia za "absolútne scestné". Podľa ministerstva ide o bezprecedentný útok na ústavné právo občianky SR na slobodu prejavu.

Ministerstvo ďalej tvrdí, že mimovládne organizácie manipulujú verejnú mienku "nekvalifikovanou právnou analýzou". Ostro sa ohradili proti tomu, aby bol ústavný činiteľ "štvanou zverou".

Šimkovičová zvažuje právne kroky

Samotná ministerka Martina Šimkovičová celú situáciu vníma ako "bezdôvodnú šikanu". Podľa vyhlásenia ministerstva je Šimkovičová "človek so silným humánnym cítením a empatiou".

Situácia však zašla tak ďaleko, že ministerka zvažuje podniknutie právnych krokov. Hovorí sa o možnosti občianskoprávnej žaloby, ale aj o trestnoprávnych krokoch voči tým, ktorí podľa nej neoprávnene zasahujú do jej osobnej integrity.

Čo bude ďalej?

Kauza okolo výroku ministerky Šimkovičovej rozdelila slovenskú spoločnosť. Na jednej strane stoja obhajcovia slobody prejavu, na druhej tí, ktorí považujú jej vyjadrenia za prekročenie hranice.

Ostáva otázkou, ako sa k celej veci postaví Generálna prokuratúra SR. Bude trestné oznámenie prijaté? A ak áno, aké budú ďalšie kroky?

Jedno je isté - táto kauza ešte zďaleka nie je uzavretá. Sledujte ďalší vývoj tohto prípadu, ktorý môže mať ďalekosiahle dôsledky pre slovenskú politickú scénu.

 

Úplné znenie  vyjadrenia pre TASR:

Ministerka kultúry Slovenskej republiky Martina Šimkovičová odmieta ďalšiu bezdôvodnú šikanu voči jej osobe

Pán Peter Weisenbacher z mimovládnej organizácie Inštitút ľudských práv (IĽP) podal trestné oznámenie na Generálnu prokuratúru SR pre podozrenie, že sa ministerka výrokmi v rozhovore pre portál topky.sk z 3. júla dopustila šírenia a podpory rasizmu a antisemitizmu. Údajne má byť problematický výrok ministerky, v ktorom tvrdí, že: "Európa vymiera, nerodia sa nové deti, pretože je tu pretlak LGBTI a zvláštne je, že pri "bielej rase".
Ešte ďalej zašiel pri "analýze" výroku právnik IĽP Daniel Grejták, ktorý tvrdí, že "je nepochopiteľné, ako môže členka vlády SR hovoriť v takýchto intenciách o "bielej rase", akoby židovské alebo rómske deti boli neželané, akoby Slovensko nebola republika svojich občanov a občianok, ale akési kmeňové spoločenstvo postavené na etnickej a rasovej príslušnosti."
Výroky pána Weisenbachera a Grejtáka sú absolútne scestné. Hraničia s porušovaním ľudských a občianskych práv ministerky kultúry. Jednak bezprecedentným spôsobom napádajú ústavné právo občianky Slovenskej republiky na slobodu prejavu a manipulujú verejnú mienku nekvalifikovanou právnou analýzou subjektívnej aj objektívnej stránky trestného činu hanobenia národa, rasy a presvedčenia. Je neprípustné, aby bol ústavný činiteľ štvanou zverou, ktorú sa mimovládne organizácie podporované rôznymi zahraničnými investormi snažia uloviť len preto, lebo vyjadruje svoj slobodný a legitímny názor, ktorým nikoho neuráža ani neponižuje.
Ministerka kultúry Martina Šimkovičová žiadnym výrokom úmyselne ani z nedbanlivosti neporušila trestný zákon. Je to človek so silným humánnym cítením a empatiou, preto zvažuje občianskoprávne aj trestnoprávne kroky voči neoprávneným zásahom do jej osobnej integrity.
TASR informovala riaditeľka odboru komunikácie Ministerstva kultúry (MK) SR Petra Bačinská.

Naši krajania v zahraničí: Mosty medzi Slovenskom a svetom
Pamätný Deň zahraničných Slovákov si v piatok pripomenú slávnostným podujatím na tradičnom mieste v bratislavskom Sade Janka Kráľa. Program pri základnom kameni Pamätníka slovenského vysťahovalectva sa začína o 10.00 h. Oslava Dňa zahraničných... Čítať ďalej
05 | 07 | 2024 | Bari Zajačková/ TASR

Vážení naši čitatelia

Nie každý si v dnešnej dobe môže dovoliť platiť za médiá, preto náš obsah nezamykáme. 
Ak Vám to Vaše možnosti dovoľujú, existujú dobré dôvody, prečo podporiť redakciu Hlavného denníka už dnes:

1. nestoja za nami peniaze žiadneho oligarchu, bohatého jednotlivca, politickej strany alebo inštitúcie, ktoré by nám hovorili, čo máme písať;

2. obsah nezamykáme ako väčšina mienkotvorných médií na Slovensku;

3. niekoľko rokov vám ponúkame iný pohľad na dianie doma, aj vo svete, ako takzvané "médiá hlavného prúdu"

Číslo účtu pre finančné dary je: IBAN SK91 0200 0000 0043 7373 6457

Do poznámky prosíme uviesť "dar".

Je to jediná cesta, ako tu môžeme byť.

Vážime si vašu podporu. Nájdete nás aj na sociálnej sieti Telegram tu: https://t.me/hlavnydennik