Rusi dôkladne "prelúskali" americký ATACMS
05 | 07 | 2024 I Milan Laca

Rusi preštudovali dizajn munície ATACMS. 

Ruskí zbrojní špecialisti študovali vnútornú štruktúru a prevádzkové vlastnosti kazetovej munície balistickej rakety ATACMS (American Army Tactical Missile System).

Ako funguje

Submunícia M74 je podobná tenisovej loptičke, s výstupkami pozdĺž jednej osi. Tých je v rakete 275. Po odpálení sa otvárajú na úrovni asi 200 metrov od povrchu. Počas pohybu nad zemou sa otáča vo vnútri a kapsula rozbušky sa do stáva oproti úderníku. Keď narazí na povrch, munícia exploduje. V prípadoch, keď sa kazeta otvorila normálne, ale munícia spadla a nevybuchla, zostane aktívna. V tomto stave s ňou už nie je možné hýbať.

Ako je to s legitimitou Kyjevského režimu v číslach
Nejak sa tie informácie rôznia. Najmä tie od nášho mainstreamu od tých priamo z Ukrajiny. Alebo tie z Bruselu s tými z Kyjeva. Rozpory si všimol web cz24.news. Nový prieskum Razumkovovho centra ukázal, že 47 percent občanov Ukrajiny považuje smer... Čítať ďalej
04 | 07 | 2024 | Ivan Brožík

Teleso

Vo vnútri plášťa je "telo" z volfrámovej zliatiny so zárezmi. Vonkajší a vnútorný plášť sú zvarené v bodoch. Vnútri je výbušná látka a poistka. Rusi používajú oceľ, Američania volfrám. Úlomky volfrámu naberajú počas letu vysokú rýchlosť. Ich rozptyl je asi 20 metrov. Niektoré z nich sú schopné preraziť kovové dvere aj na vzdialenosť 50 metrov. Smrtiaca sila úlomkov predstavuje veľkú hrozbu. Pád 250 usov  pokrýva štvorec 400 krát 400 metrov, submunícia padá približne päť metrov od seba.

screenshot videa youtube | Hlavica rakety ATATCMS

Majú aj navádzací systém

Ruskí špecialisti majú k dispozícii tiež systém navádzania a korekcie letu americkej operačno-taktickej rakety. Zmocnili sa bloku laserových gyroskopov a modulu GPS. Odborníci mali možnosť študovať fungovanie raketových systémov, ako aj možnosti korekcie letovej dráhy. Podľa vojenského experta Viktora Litovkina, získaním prístupu k navádzaciemu systému ATACMS mohli ruskí špecialisticť získať informácie o najzraniteľnejších miestach rakety.

Rakety ATACMS začali dodávať na Ukrajinu v roku 2023

ATACMS je taktická balistická strela, ktorá môže byť odpálená z viacerých raketových systémov, vrátane M142 HIMARS. Vyvinula ju spoločnosť Lockheed Martin. Na Ukrajinu ich začali dodávať v roku 2023.  

NATO sa nevie medzi sebou o Ukrajine dohodnúť
NATO nedokáže uzavrieť dohodu o viacročnom finančnom prísľube na podporu Ukrajiny - informovala nemecká agentúra DPA. ktorú citovala ruska TASS. Členovia NATO sa nevedeli dohodnúť, akým podielom jednotlivé krajiny prispejú na balík pomoci v hodnote... Čítať ďalej
04 | 07 | 2024 | Ivan Brožík

Vážení naši čitatelia

Nie každý si v dnešnej dobe môže dovoliť platiť za médiá, preto náš obsah nezamykáme. 
Ak Vám to Vaše možnosti dovoľujú, existujú dobré dôvody, prečo podporiť redakciu Hlavného denníka už dnes:

1. nestoja za nami peniaze žiadneho oligarchu, bohatého jednotlivca, politickej strany alebo inštitúcie, ktoré by nám hovorili, čo máme písať;

2. obsah nezamykáme ako väčšina mienkotvorných médií na Slovensku;

3. niekoľko rokov vám ponúkame iný pohľad na dianie doma, aj vo svete, ako takzvané "médiá hlavného prúdu"

Číslo účtu pre finančné dary je: IBAN SK91 0200 0000 0043 7373 6457

Do poznámky prosíme uviesť "dar".

Je to jediná cesta, ako tu môžeme byť.

Vážime si vašu podporu. Nájdete nás aj na sociálnej sieti Telegram tu: https://t.me/hlavnydennik