PRIESKUM: Ktorí politici nás spájajú a ktorí rozvracajú Slovensko?
05 | 07 | 2024 I Eka Balaskova

Politická scéna je ako dvojsečná zbraň - môže spoločnosť spájať, ale aj rozdeľovať. Nedávny prieskum odhalil, ktorí politici v tomto smere excelujú a ktorí naopak zlyhávajú. Pozrime sa na to bližšie!

Ide o sériu prieskumov, ktoré iniciovala prieskumná spoločnosť MNFORCE, komunikačná agentúra Seesame v spolupráci so Sociologickým ústavom Slovenskej akadémie vied (SAV) a Ústavom výskumu sociálnej komunikácie SAV. Výsledky prieskumu zverejnila Pluska.

Z všeobecnej časti prieskumu vyplynulo, že Slovákov politika zaujímajú viac ako dva roky dozadu. Väčší záujem o politiku prejavujú muži, staršie vekové kategórie a vzdelanejší ľudia.

Prezident spája

Nepretržite prebiehajúci  prieskum „Ako sa máte, Slovensko“ tvrdí, že najviac zo všetkých politikov spája spoločnosť prezident SR Peter Pellegrini. Jeho prínos v tejto oblasti označilo 75,6 percenta koaličných voličov a 20,5 voličov opozície.  Za ním skončila jeho predchodkyňa, Zuzana Čaputová. Tú za političku spájajúcu spoločnosť označilo 75,4 percent voličov opozície a 13,9 percent voličov koalície.

Peter Pellegrini je "naj"
Najvyššiu dôveryhodnosť spomedzi politikov má prezident SR Peter Pellegrini. Dôveruje mu 53 percent, nedôveruje 42 percent ľudí. Vyplýva to z prieskumu agentúry Ipsos pre Denník N, ktorý realizovala od 26. júna do 1. júla na vzorke 1017... Čítať ďalej
03 | 07 | 2024 | Ivan Brožík/TASR

Na opačnom konci

Prieskum tiež zistil, že najviac rozdeľuje spoločnosť Igor Matovič (myslí si to 68,2 percent koaličných a 25,5 percent opozičných voličov).

Len o čosi menej spoločnosť polarizuje premiér Robert Fico. Myslí si to len 9,3 percent koaličných voličov a až 74,8 percent tých opozičných.

Najdôveryhodnejší

O prezidentovi Petrom Pellegrinim ako o najdôveryhodnejšom politikovi hovorí prieskum agentúry Ipsos pre Denník N, ktorý realizovala od 26. júna do 1. júla na vzorke 1017 respondentov. Dôveruje mu 53 percent, nedôveruje 42 percent ľudí.

Druhou v rebríčku dôveryhodnosti politikov je bývalá hlava štátu Zuzana Čaputová. Dôveru jej vyjadrilo 47 percent opýtaných a nedôveru 45 percent. Nasleduje za ňou premiér a predseda Smeru-SD Robert Fico s dôverou 38 percent a nedôverou 55 percent.

Pellegrini v Poľsku: Ochladnuté vzťahy alebo nový začiatok spolupráce? (VIDEO+FOTOGALÉRIA)
V poradí druhá zahraničná návšteva Petra Pellegriniho v úrade prezidenta SR viedla do Poľska, kde sa 4. júna stretol s poľským prezidentom Andrzejom Dudom, ale aj s premiérom Donaldom Tuskom. Prezidenti SR a Poľska ocenili dobré vzťahy krajín a v... Čítať ďalej
05 | 07 | 2024 | Eka Balaskova

 

Vážení naši čitatelia

Nie každý si v dnešnej dobe môže dovoliť platiť za médiá, preto náš obsah nezamykáme. 
Ak Vám to Vaše možnosti dovoľujú, existujú dobré dôvody, prečo podporiť redakciu Hlavného denníka už dnes:

1. nestoja za nami peniaze žiadneho oligarchu, bohatého jednotlivca, politickej strany alebo inštitúcie, ktoré by nám hovorili, čo máme písať;

2. obsah nezamykáme ako väčšina mienkotvorných médií na Slovensku;

3. niekoľko rokov vám ponúkame iný pohľad na dianie doma, aj vo svete, ako takzvané "médiá hlavného prúdu"

Číslo účtu pre finančné dary je: IBAN SK91 0200 0000 0043 7373 6457

Do poznámky prosíme uviesť "dar".

Je to jediná cesta, ako tu môžeme byť.

Vážime si vašu podporu. Nájdete nás aj na sociálnej sieti Telegram tu: https://t.me/hlavnydennik