Prezident: Nezabudnime na odkaz Cyrila a Metoda, nepodvolili sa nepriazni osudu
06 | 07 | 2024 I Bari Zajačková/ TASR

Svätí Cyril a Metod prišli s myšlienkou, že každý národ má právo sláviť liturgiu vo svojom jazyku a že národy sú si rovné vo svojich jazykoch, kultúre a zvykoch a majú právo si ich udržiavať. Vieru presadzovali slušne a bez nenávisti. Nepodvolili sa negatívnym okolnostiam ani nepriazni osudu.

Vyhlásil to prezident SR Peter Pellegrini počas podujatia Posolstvo Cyrila a Metoda, ktoré sa koná na hrade Devín v Bratislave pri príležitosti celonárodných osláv 1161. Prezident vyzval Slovákov, aby nezabúdali na odkaz svätých Cyrila a Metoda a pripomínali si našu dávnu históriu.
Prezident pripomenul, že cyrilometodská tradícia a dedičstvo je zakotvené v preambule Ústavy SR. Oznámil tiež, že počas osláv sa osobne prihovorí aj premiér Robert Fico (Smer-SD), ktorý sa zotavuje z atentátu. Želá mu čo najskoršie uzdravenie a plný návrat do výkonu funkcie predsedu vlády."V živote nie je nič ľahké, ak to má za niečo stáť a solúnski bratia Cyril a Metod si tiež vybrali tú ťažšiu cestu," vyhlásil Pellegrini v príhovore. Poukázal na to, že bratia neuprednostnili pokoj, ale vybrali si rehoľu a vydali sa v ťažkých časoch na náročnú cestu, "aby v ďalekom svete a po tisíckach kilometrov cestovania šírili vzdelanie, kultúru a aby pozdvihli aj náš slovenský národ".

Pravda, viera a argumenty
Najväčšou zbraňou a silou Cyrila a Metoda bola podľa hlavy štátu pravda, viera a argumenty. Dodal, že sa nezlomili ani pred atakmi autorít, ktorí s nimi nesúhlasili. "Ale vždy svoju pravdu, vieru presadzovali slušne a spôsobom, ktorý nikdy nepokropila žiadna krv a nenávisť. A aj z tohto dôvodu sú naše slová v preambule Ústavy SR aj dnes vysoko aktuálne," povedal.

Prezident SR vyjadril nádej, že sa každý z občanov pozrie do svojho vnútra a odpovie si na otázku, čím môže prispieť k tomu, aby sme sa ako národ v týchto zložitých časoch opäť zomkli a opäť šírili dobro, nádej. Verí, že sa Slováci opäť naučia diskutovať na základe argumentov a slušne tak, ako to robili aj Cyril a Metod. "A aby sme si navždy pamätali, že sme národ síce malý, ale hrdý a národ, ktorý prežil za tisícročie svojej existencie mnoho zla, ale keď bol národ slovenský zjednotený, dokázal prežiť všetko, čo sa naň valilo a dosiahli sme úspechy," uzavrel.

PRIESKUM: Ktorí politici nás spájajú a ktorí rozvracajú Slovensko?
Politická scéna je ako dvojsečná zbraň - môže spoločnosť spájať, ale aj rozdeľovať. Nedávny prieskum odhalil, ktorí politici v tomto smere excelujú a ktorí naopak zlyhávajú. Pozrime sa na to bližšie! Ide o sériu prieskumov, ktoré iniciovala... Čítať ďalej
05 | 07 | 2024 | Eka Balaskova

Vážení naši čitatelia

Nie každý si v dnešnej dobe môže dovoliť platiť za médiá, preto náš obsah nezamykáme. 
Ak Vám to Vaše možnosti dovoľujú, existujú dobré dôvody, prečo podporiť redakciu Hlavného denníka už dnes:

1. nestoja za nami peniaze žiadneho oligarchu, bohatého jednotlivca, politickej strany alebo inštitúcie, ktoré by nám hovorili, čo máme písať;

2. obsah nezamykáme ako väčšina mienkotvorných médií na Slovensku;

3. niekoľko rokov vám ponúkame iný pohľad na dianie doma, aj vo svete, ako takzvané "médiá hlavného prúdu"

Číslo účtu pre finančné dary je: IBAN SK91 0200 0000 0043 7373 6457

Do poznámky prosíme uviesť "dar".

Je to jediná cesta, ako tu môžeme byť.

Vážime si vašu podporu. Nájdete nás aj na sociálnej sieti Telegram tu: https://t.me/hlavnydennik