Pellegrini v Poľsku: Ochladnuté vzťahy alebo nový začiatok spolupráce? (VIDEO+FOTOGALÉRIA)
05 | 07 | 2024 I Eka Balaskova

V poradí druhá zahraničná návšteva Petra Pellegriniho v úrade prezidenta SR viedla do Poľska, kde sa 4. júna stretol s poľským prezidentom Andrzejom Dudom, ale aj s premiérom Donaldom Tuskom. Prezidenti SR a Poľska ocenili dobré vzťahy krajín a v spolupráci chcú pokračovať, no český analytik Michal Lebduška sa pre Denník N vyjadril, že Slovensko nemá Poľsku čo ponúknuť. Naopak, zábery z „ochladnutých vzťahov“, o ktorých N-ko píše, hovoria o niečom inom.

Prezidenti SR a Poľska 4. júla rokovali o rôznych témach, ktoré obe susediace krajiny spájajú, pričom sa nezhodli na čase vstupu Ukrajiny do euroatlantických štruktúr. Denník N pripomína „dôkaz“ ochladnutia vzťahov medzi dvoma krajinami po jesenných parlamentných voľbách a analytik sa domnieva, že Slovensko je pre Poľsko bezvýznamným hráčom. Peter Pellegrini však ponúka trošku iný pohľad.

Rokovanie s Dudom

Na štvrtkovej (4. júla) tlačovej konferencii z Varšavy, ktorá sa uskutočnila po rokovaní hláv štátov, obaja prezidenti ocenili dobré vzájomné vzťahy. Témami vzájomného rokovania boli aj energetika, migrácia či situácia na Ukrajine. Konflikt odsúdili, pričom sa zhodli na potrebe pomoci Ukrajine.

„Náš severný sused je pre Slovensko strategickým partnerom. Vzhľadom na našu obchodnú výmenu a objem vzájomných investícií Poľsko patrí medzi top tri krajiny, ktoré sú najväčším investorom alebo obchodným partnerom pre SR," poznamenal podľa TASR Pellegrini.

Rokovali aj o prítomnosti vojsk Severoatlantickej aliancie na území Poľska a Slovenska. Duda na samite NATO mieni žiadať o zvýšenie počtu spojeneckých vojakov na území Poľska. Pellegrini podľa TASR ozrejmil, že jednotky NATO na Slovensku už v súčasnosti pôsobia a v prípade potreby je SR pripravená na zvýšenie ich počtu.

Peter Pellegrini si položením kvetov a pietnou spomienkou pri pamútníku padlým varšavského povstania z II. svetovej vojny uctil tých, ktorí bojovali za slobodu oboch národov.

NATO sa nevie medzi sebou o Ukrajine dohodnúť
NATO nedokáže uzavrieť dohodu o viacročnom finančnom prísľube na podporu Ukrajiny - informovala nemecká agentúra DPA. ktorú citovala ruska TASS. Členovia NATO sa nevedeli dohodnúť, akým podielom jednotlivé krajiny prispejú na balík pomoci v hodnote... Čítať ďalej
04 | 07 | 2024 | Ivan Brožík

Ochladnuté vzťahy

Denník N vo svojom článku Pellegrini vo Varšave: Médiá to prezentujú inak, ale slovenská pomoc Ukrajine je veľká pripomína, že Pellegriniho predchodkyni bolo v apríli na rozlúčkovej ceste v Poľsku Dudom udelené najvyššie poľské vyznamenanie za rozvoj vzťahov medzi obomi krajinami. „Pellegrini teraz prišiel do Poľska ako prezident štátu a bývalý predseda vládnej strany, ktorá sa po nástupe k moci spolu so Smerom a SNS podieľa na zmene smerovania našej zahraničnej politiky a odmieta vojensky pomáhať Ukrajine napadnutej Ruskom.“

Nemáme im čo ponúknuť

Denník N tiež zhrnul, že od volieb v Poľsku sa zahraničná politika nášho suseda zmenila. Kým predchádzajúca vláda jej veľmi nevenovala pozornosť, tá súčasná aj cez ministra zahraničných vecí Jarosława Sikorskeho – hviezdy na medzinárodnej scéne, úzko spolupracuje s Berlínom a Bruselom.

„Tuskovo Poľsko sa orientuje na veľkých hráčov — a to aj na úkor regionálnej spolupráce. Aj preto mu v súčasnosti Slovensko veľmi nemá čo ponúknuť,“vraví pre Denník N Lebduška.

Potrebujeme spoluprácu

„Geograficky i symbolicky nás spájajú Tatry, ktoré na Slovensku i v Poľsku milujeme. Ich dramatický reliéf nám však niekedy bráni vidieť na jednu aj druhú stranu, o niečo lepšie sa spoznať a hlbšie si porozumieť. Mojím úprimným želaním je, aby sme našu budúcu spoluprácu s Poľskou republikou intenzívnejšie stavali nielen na základe našej úspešnej ekonomickej, ale aj kultúrnej a jazykovej blízkosti,“ vyjadril sa na Facebooku prezident SR Pellegrini.

Špinavé tajomstvá Spišiaka: Mafián v policajnej uniforme? (VIDEO)
Zoroslav Kollár opäť šokuje Slovensko! V najnovšom virálnom videu odhaľuje temné tajomstvá Jaroslava Spišiaka, ktoré údajne pochádzajú priamo z dokumentov SIS alebo polície. Zaznieva aj meno známej novinárky. Kollár niekoľkokrát cituje zo správy,... Čítať ďalej
05 | 07 | 2024 | Eka Balašková

Kde sú tie ochladnuté vzťahy?

„Som nesmierne rád, že moja druhá nástupná zahraničná cesta prebehla vo veľmi priateľskom duchu a teším sa na budúcu intenzívnu spoluprácu,“ uzatvára Pellegrini.

Facebook / Peter Pellegrini
Facebook / Peter Pellegrini
Facebook / Peter Pellegrini
Facebook / Peter Pellegrini
Facebook / Peter Pellegrini
Facebook / Peter Pellegrini
Facebook / Peter Pellegrini
Facebook / Peter Pellegrini

Vážení naši čitatelia

Nie každý si v dnešnej dobe môže dovoliť platiť za médiá, preto náš obsah nezamykáme. 
Ak Vám to Vaše možnosti dovoľujú, existujú dobré dôvody, prečo podporiť redakciu Hlavného denníka už dnes:

1. nestoja za nami peniaze žiadneho oligarchu, bohatého jednotlivca, politickej strany alebo inštitúcie, ktoré by nám hovorili, čo máme písať;

2. obsah nezamykáme ako väčšina mienkotvorných médií na Slovensku;

3. niekoľko rokov vám ponúkame iný pohľad na dianie doma, aj vo svete, ako takzvané "médiá hlavného prúdu"

Číslo účtu pre finančné dary je: IBAN SK91 0200 0000 0043 7373 6457

Do poznámky prosíme uviesť "dar".

Je to jediná cesta, ako tu môžeme byť.

Vážime si vašu podporu. Nájdete nás aj na sociálnej sieti Telegram tu: https://t.me/hlavnydennik