Nuncius vyzýva k jednote, Pellegrini aj cirkevní hodnostári súhlasia
05 | 07 | 2024 I Bari Zajačková/ TASR

Slová o potrebe jednoty a súdržnosti národa rezonovali počas slávnostnej svätej omše v Nitre pri príležitosti celonárodnej Cyrilo-metodskej púte. Predniesol ich hlavný celebrant liturgickej slávnosti arcibiskup Nicola Girasoli, apoštolský nuncius Svätej stolice na Slovensku. Odkaz apoštolského nuncia ocenil aj prezident SR Peter Pellegrini.
Podľa slov Girasoliho rozdiely a pluralita nikdy nie sú prekážkou jednoty, naopak, rozdielnosť jednotu obohacuje. S jeho odkazom sa stotožňujú aj emeritný pražský arcibiskup kardinál Dominik Duka i nitriansky biskup Viliam Judák.
Prezident SR je podľa vlastných slov nesmierne vďačný za výzvu apoštolského nuncia urobiť prvý krok k jednote a bratstvu. "Byť jednotní neznamená potierať rozdielne názory, neznamená to, že sa musíme všetci na seba podobať a byť rovnakí. Naopak, byť jednotní, ale v rozmanitosti, je najsprávnejšia cesta, aby sa situácia na Slovensku upokojila, aby sme ďalšie roky hrdo a sebavedomo kráčali k lepšej budúcnosti," povedal Pellegrini.
Kardinál Duka doplnil, že okrem jednoty a súdržnosti potrebujeme aj vnútornú reformu srdca. "To nám musí povedať, že bez skutočnej lásky nie je cesta do budúcnosti." Biskup Judák ocenil, že slová arcibiskupa Girasoliho vliali ľuďom nádej a odvahu, aby urobili nielen prvý krok, ale aj ďalšie k zmiereniu.
Národná Cyrilo-metodská púť je súčasťou mestských slávností, ktorými si Nitra každoročne pripomína svoju slávnu históriu a v tomto roku aj 1161. výročie príchodu solúnskych bratov Konštantína a Metoda na územie Veľkej Moravy.

Noc v Bratislave zdražela: Turisti siahajú hlbšie do vrecka
Bratislava vybrala na dani z ubytovania v minulom roku necelých 5,8 milióna eur. Pre TASR to uviedol hovorca mesta Peter Bubla. Košice vybrali 1,09 milióna eur, potvrdil magistrát mesta. Hlavné mesto dvíha dane, návštevníci plnia mestskú... Čítať ďalej
05 | 07 | 2024 | Bari Zajačková/ TASR

Vážení naši čitatelia

Nie každý si v dnešnej dobe môže dovoliť platiť za médiá, preto náš obsah nezamykáme. 
Ak Vám to Vaše možnosti dovoľujú, existujú dobré dôvody, prečo podporiť redakciu Hlavného denníka už dnes:

1. nestoja za nami peniaze žiadneho oligarchu, bohatého jednotlivca, politickej strany alebo inštitúcie, ktoré by nám hovorili, čo máme písať;

2. obsah nezamykáme ako väčšina mienkotvorných médií na Slovensku;

3. niekoľko rokov vám ponúkame iný pohľad na dianie doma, aj vo svete, ako takzvané "médiá hlavného prúdu"

Číslo účtu pre finančné dary je: IBAN SK91 0200 0000 0043 7373 6457

Do poznámky prosíme uviesť "dar".

Je to jediná cesta, ako tu môžeme byť.

Vážime si vašu podporu. Nájdete nás aj na sociálnej sieti Telegram tu: https://t.me/hlavnydennik