Austrálski aktivisti: Nedotýkať sa koál, nechceme, aby vyhynuli!
05 | 07 | 2024 I Eka Balašková

Či ste členom kráľovskej rodiny, celebrita najvyššieho rangu, alebo „obyčajný“ turista v Austrálii, bez toho, aby ste sa nepomaznali a neodfotili s koalou, určite odísť nechcete. Lenže vedci sa obávajú, že im hrozí vyhynutie. Aj tamojšie zoologické záhrady preto pristupujú k zákazu „pomojkať“ sa s týmto živočíchom typickým pre tento kontinent, informuje portál The Guardian.

Jeden z útulkov v spolkovom štáte Queensland už zaviedol zákaz dotýkať sa a maznať s koalami. Zoologické záhrady však na tom zarábajú. Niektoré austrálske spolkové štáty už zákaz zaviedli do svojej legislatívy a aktivisti to žiadajú aj od Queenslandu. Pre koaly je to podľa nich stresujúce a prichádzajú o čas, ktorý by inak strávili spánkom.

Ruky preč od koaly!

Najstarší útulok pre koaly na svete v austrálskom Brisbane sa rozhodlo, že od 1. júla nebude ponúkať možnosť dotýkať sa koál. Namiesto toho do programu zahrnuli možnosť dlhšieho pozorovania zvierat. To je výsledok aktivistov, ktorí sa už dlhodobo usilujú postaviť túto prax mimo zákon.

Pomaznať sa s koalami je v Queenslande „povinná jazda“, no spätná väzba na toto rozhodnutie brisbanského útulku od celebrít je pozitívna.

„Zmenu sme urobili so všetkými VIP a medzinárodnými umelcami, ktorí nás navštívili, aby sme im ukázali zážitok s koalami a tento zážitok sa im páčil,“ hovorí manažér útulku Lyndon Discombe. Po „otestovaní trhu“ túto prax zaviedli nastálo.

Táto 1 eurová minca vo vašej peňaženke môže byť zlatou baňou!
Mysleli ste si, že poznáte hodnotu peňazí vo svojej peňaženke? Omyl! Odborníci práve odhalili, že niektoré na prvý pohľad obyčajné 1 eurové mince môžu mať astronomickú hodnotu. Ide o raritu, ktorú môže vlastniť každý z nás! Experti tvrdia: Bežná... Čítať ďalej
05 | 07 | 2024 | Bari Zajačková

Štát to zatiaľ nerieši

Táto prax je stále legálna v Queenslande. Štandardná tamojšia ZOO ponúka fotografie s koalou za poplatok. Priamo v ZOO za takéto foto zaplatíte 124 austrálskych dolárov, v prírode zaplatíte 59 dolárov.

Zákaz už platí aj v Novom Južnom walese a Viktórii, preto si návštevníci pod hrozbou prísnej pokuty dotyk s koalou veľmi dobre rozmyslia.

Aktivisti žiadajú!

Podľa aktivistov je dotyk pre zvieratá stresujúci a skupina World Animal Protection žiadajú vládu Queenslandu o úplný zákaz. Suzanne Milthorpová z austrálskej pobočky organizácie hovorí, že prítomnosť ľudských návštevníkov znamená, že koaly sú v strese a nemajú kvalitný spánok, čo je jedinečne škodlivé pre zvieratá, ktoré zvyčajne spia asi 20 hodín denne.

„Nie sú ako vaša mačka alebo váš pes. Neprispôsobili sa byť v blízkosti ľudí," povedala Milthorpová. Podľa nej aj koaly sa bránia, unikajú a tým, že sa držia na stromoch sa snažia vyhnúť sa dotyku a maznaniu.

Česi idú na olympiádu v mundúroch progresívne "bezpohlavných"
Olympijská myšlienka bola od začiatku svojej histórie ukážkou športového súperenia zástupcov jednotlivých národov s tým, že sa mohli prezentovať čímkoľvek, čo pre nich bolo špecifické, výnimočné, alebo ich to nejako vyjadrovalo. Na to slúži aj... Čítať ďalej
03 | 07 | 2024 | Eka Balaskova

Vážení naši čitatelia

Nie každý si v dnešnej dobe môže dovoliť platiť za médiá, preto náš obsah nezamykáme. 
Ak Vám to Vaše možnosti dovoľujú, existujú dobré dôvody, prečo podporiť redakciu Hlavného denníka už dnes:

1. nestoja za nami peniaze žiadneho oligarchu, bohatého jednotlivca, politickej strany alebo inštitúcie, ktoré by nám hovorili, čo máme písať;

2. obsah nezamykáme ako väčšina mienkotvorných médií na Slovensku;

3. niekoľko rokov vám ponúkame iný pohľad na dianie doma, aj vo svete, ako takzvané "médiá hlavného prúdu"

Číslo účtu pre finančné dary je: IBAN SK91 0200 0000 0043 7373 6457

Do poznámky prosíme uviesť "dar".

Je to jediná cesta, ako tu môžeme byť.

Vážime si vašu podporu. Nájdete nás aj na sociálnej sieti Telegram tu: https://t.me/hlavnydennik