Taraba o opozícii: Budú už zajtra žalovať v Bruseli na vlastných ústavných sudcov?
04 | 07 | 2024 I Eka Balašková

Dnešné dlho očakávané rozhodnutie Ústavného súdu o toľko diskutovanom trestnom zákone potešilo podpredsedu vlády a ministra životného prostredia Tomáša Tarabu (SNS/Život-NS). Ten na Facebooku konštatuje, že konečne má Slovensko trestný zákon v takej podobe, v akej ho má civilizovaná Európa.

Predseda ÚS Fiačan na tlačovej besede informoval o náleze Ústavného súdu k novelizácii trestného zákona. Tomáš Taraba hovorí o rozhodnutí, že Slovensko bude mať pre Európu štandardný trestný zákon a zároveň potvrdil, že prax, akú do justície vniesli minulé vlády do súčasnej doby rozhodne nepatria. Pripomína, že väčšina sudcov je naklonená skôr prezidentke a opozícii, no očakáva, že tá čoskoro začne o to zúrivejší „hon na čarodejnice“ v ďalších témach, keďže toto sa dá vnímať, ako ich veľká prehra.

Je rozhodnuté

Predseda Ústavného súdu Ivan Fiačan a sudca Peter Straka na tlačovej besede v stredu, 3. júla informovali o rozhodnutí Ústavného súdu (ÚS) o novele trestného zákona. Nález obsahuje tri body, v ktorých ÚS hovorí o nesúlade s Ústavou SR. Na neverejnom zasadnutí pléna ÚS dňa 3. júla rozhodol o návrhu prezidentky SR, skupiny tridsiatich šiestich poslancov NR SR a ďalšej skupiny tridsiatich deviatich poslancov NR SR na začatie konania podľa článku 125 ods. 1, písm. a Ústavy SR o súlade zákona 40/2024 Z.z., ktorým sa mení a dopĺňa zákon č. 300/2005 Z.z. – Trestný zákon v znení neskorších predpisov.

ÚS rozhodol o Trestnom zákone. Nesúlad s Ústavou našiel len v troch bodoch (VIDEO)
Predseda Ústavného súdu Ivan Fiačan a sudca Peter Straka na tlačovej besede v stredu, 3. júla informovali o rozhodnutí Ústavného súdu (ÚS) o novele trestného zákona. Nález obsahuje tri body, v ktorých nález ÚS hovorí o nesúlade s Ústavou SR. Na... Čítať ďalej
03 | 07 | 2024 | Eka Balaskova

Máme štandardizovaný trestný zákon

„Ústavný súd rozhodol, že novelizácia de facto celého trestného zákona, vrátane zrušenia politickej Lipšicovej prokuratúry, ktorá bola strojom na porušovanie ľudských práv, je v súlade s ústavou. Týmto ústavný súd rozhodol, že Slovensko bude mať rovnaký štandardný trestný zákon ako majú ostatné štáty Európy,“ konštatuje na Facebooku Taraba.

Porážka opozície

„Zneužívanie práva a drakonické tresty bez dôrazu na nápravu škody a správania, manipulácia trestných konaní bez dôkazov založených len na výpovedi jedného kajúcnika, nikdy do demokratickej a civilizovanej spoločnosti nepatrili.  Rozsudok ústavného súdu, v ktorom určite nemá koalícia sebe veľmi naklonených sudcov, je pre opozíciu, ale aj Zuzanu Čaputovú obrovská porážka,“ myslí si Taraba s tým, že práve opozícia a bývalá prezidentka klamali nie len obyvateľov Slovenska, ale aj EÚ o protiústavnosti. Tiež pripomína, že kvôli ich „revolúcií“ v uliciach či blokovaní parlamentu sa nemohli prijímať prospešné zákony.

Štandardná metóda

„Toto všetko je dôkaz, že slovenská opozícia je hystérická, plná emócií a nenávisti, ale vo svojej podstate je nekompetentná, čoho dôkazom je dnešný rozsudok. Rovnakú hystériu robia pri každom jednom rozhodnutí našej vlády, ale aj pri agende MŽP SR,“ podotýka Taraba.

Ľudia z Bukózy budú mať do týždňa zaslúžené Vianoce
Zamestnanci Bukózy Vranov sú už niekoľko mesiacov bez výplat, fabrika nefunguje tak, ako má a tí, čo boli za situáciu zodpovední, si nad ňou „umyli ruky. Zamestnanci na svoj problém upozornili v polovici mája a začiatkom júla prichádza minister... Čítať ďalej
03 | 07 | 2024 | Eka Balaskova

Očakáva pomstu

„Ani sekundu nepochybujem, že túto porážku v oblasti profesionality a kompetentnosti, nebudú vedieť stráviť a už zajtra budú robiť ďaľšie kroky proti vláde v Bruseli. Len čo im povedia? Že už aj ústavný súd, do ktorého si navolili vlastných sudcov je chybný? Naša vláda však naďalej bude presadzovať zákony a politiky dôležité a prospešné pre Slovensko a Slovákov tak, ako tomu bolo aj na dnešnom rokovaní vlády v Zákamennom,“ uzatvára minister.

Vážení naši čitatelia

Nie každý si v dnešnej dobe môže dovoliť platiť za médiá, preto náš obsah nezamykáme. 
Ak Vám to Vaše možnosti dovoľujú, existujú dobré dôvody, prečo podporiť redakciu Hlavného denníka už dnes:

1. nestoja za nami peniaze žiadneho oligarchu, bohatého jednotlivca, politickej strany alebo inštitúcie, ktoré by nám hovorili, čo máme písať;

2. obsah nezamykáme ako väčšina mienkotvorných médií na Slovensku;

3. niekoľko rokov vám ponúkame iný pohľad na dianie doma, aj vo svete, ako takzvané "médiá hlavného prúdu"

Číslo účtu pre finančné dary je: IBAN SK91 0200 0000 0043 7373 6457

Do poznámky prosíme uviesť "dar".

Je to jediná cesta, ako tu môžeme byť.

Vážime si vašu podporu. Nájdete nás aj na sociálnej sieti Telegram tu: https://t.me/hlavnydennik