Ohnivé peklo: Stromboli v explózii lávy a dymu!
04 | 07 | 2024 I Bari Zajačková
Taliansky ostrov Stromboli sa v stredu večer ocitol v epicentre dramatických udalostí. Obávaná sopka, ktorá už stáročia drieme v srdci ostrova, sa náhle prebudila k životu v spektakulárnej erupcii. Informuje o tom na svojich stránkach Imeteo.Sk.
Explózia z ničoho nič

Okolo 19:00 hodiny miestneho času sa pokojný stredajší večer na ostrove zmenil na nočnú moru. Bez varovania došlo k mohutnej explózii, ktorá otriasla celým ostrovom. Očití svedkovia hovoria o ohlušujúcom rachote a obrovskom stĺpe dymu, ktorý sa vzniesol nad kráterom.

Čierny mrak pohltil ostrov

V priebehu minút zahalil celý ostrov hustý čierny dym. "Bolo to, akoby sa zrazu zotmelo. Všade lietali kusy hornín a popol. Báli sme sa o život," opísal dramatické momenty jeden z miestnych obyvateľov.

Ohnivé rieky sa valia do mora

Krátko po výbuchu sa po strmých svahoch sopky začali valiť prúdy rozžeravenej lávy. Tieto ohnivé rieky sa nezadržateľne blížia k pobrežiu a hrozia, že sa vlejú priamo do mora. Národný ústav geofyziky a vulkanológie oznámil, že láva sa šíri pozdĺž známej Sciara del Fuoco.

Hrozí ďalšie nebezpečenstvo?

Hoci zatiaľ nedošlo k žiadnym zraneniam, situácia zostáva napätá. Vulkanológovia varujú, že amplitúda seizmického signálu zostáva na veľmi vysokých úrovniach. Hlavným rizikom je momentálne množstvo sopečného popola v ovzduší.

Obyvatelia ostrova aj turisti s napätím sledujú ďalší vývoj situácie. Zostáva len dúfať, že príroda čoskoro ukáže svoju milosrdnejšiu tvár a dramatické divadlo sa skončí bez vážnejších následkov.

BYD môže predbehnúť Teslu a stať sa kráľom elektromobilov v Európe
Čínsky automobilový gigant BYD prekvapuje svet rekordnými predajmi a ambicióznymi plánmi. Najnovšie čísla podľa zahraničných zdrojov naznačujú, že by mohol zosadiť Teslu z trónu najväčšieho predajcu elektromobilov. Agresívna cenová politika a... Čítať ďalej
03 | 07 | 2024 | Bari Zajačková

Vážení čitatelia

Nie každý si v dnešnej dobe môže dovoliť platiť za médiá, preto náš obsah nezamykáme. 
Ak Vám to Vaše možnosti dovoľujú, existujú dobré dôvody, prečo podporiť redakciu Hlavného denníka už dnes:

1. nestoja za nami peniaze žiadneho oligarchu, bohatého jednotlivca, politickej strany alebo inštitúcie, ktoré by nám hovorili, čo máme písať;

2. obsah nezamykáme ako väčšina mienkotvorných médií na Slovensku;

3. niekoľko rokov vám ponúkame iný pohľad na dianie doma, aj vo svete, ako takzvané "médiá hlavného prúdu"

Číslo účtu pre finančné dary je: IBAN SK91 0200 0000 0043 7373 6457

Do poznámky prosíme uviesť "dar".

Je to jediná cesta, ako tu môžeme byť.

Vážime si vašu podporu. Nájdete nás aj na sociálnej sieti Telegram tu: https://t.me/hlavnydennik