Zaniklo už šestnásť detských pohotovostí
03 | 07 | 2024 I Ivan Brožík/TASR

Trenčiansky samosprávny kraj od spustenia procesu rušenia detských pohotovostí na Slovensku zo strany Ministerstva zdravotníctva SR vyjadroval zásadný nesúhlas s rušením detských pohotovostí na území kraja. TASR o tom informovala hovorkyňa TSK Lenka Kukučková.

Po zrušení detskej pohotovosti v Novom Meste nad Váhom bolo podľa nej spádové územie okresu Nové Mesto nad Váhom priradené pod detskú pohotovosť Trenčín, ktorú prevádzkuje Fakultná nemocnica v Trenčíne. Po zrušení detskej pohotovosti v Myjave je spádové územie okresu Myjava priradené k okresu Skalica. Pre obyvateľov okresu Myjava a priľahlých miest a obcí je podľa hovorkyne detská pohotovosť v Skalici zle dostupná.

 "Trenčiansky samosprávny kraj však nemá žiadnu zákonnú kompetenciu v danej veci konať, ani situáciu riešiť. Orgánom príslušným na vydanie povolenia na prevádzkovanie ambulantnej pohotovostnej služby, či už pre deti a dorast alebo pre dospelých, je Ministerstvo zdravotníctva SR," zdôraznila Kukučková.

K redukcii siete detských ambulantných pohotovostí rezort zdravotníctva pristúpil v záujme stabilizácie pediatrickej ambulantnej starostlivosti. Odôvodňoval ju potrebou koncentrovať lekárov do funkčných tímov a priblížiť ich k nemocniciam, aby boli zabezpečené aj laboratórne vyšetrenia či zobrazovacie metódy. Realizuje ju v troch fázach. V prvej zaniklo šesť pohotovostí, ktoré nemali prevádzkovateľa. V aktuálnej, druhej sa vypustilo desať pohotovostí. Tretia, ktorá sa má týkať piatich bodov ambulantnej pohotovostnej služby (APS), je naplánovaná od novembra 2024.

Obec vyhlásila mimoriadnu situáciu! Hrozí prepadnutie cesty
V súvislosti s havarijným stavom mosta cez potok Kapanoš v časti Severná vyhlásila Vyšná Šebastová (okres Prešov) v obci mimoriadnu situáciu. Informuje o tom na svojej webstránke. Z dôvodu, že pri prejazde ťažšieho dopravného prostriedku hrozí... Čítať ďalej
02 | 07 | 2024 | Gabriela Fedičová/TASR

Vážení naši čitatelia

Nie každý si v dnešnej dobe môže dovoliť platiť za médiá, preto náš obsah nezamykáme. 
Ak Vám to Vaše možnosti dovoľujú, existujú dobré dôvody, prečo podporiť redakciu Hlavného denníka už dnes:

1. nestoja za nami peniaze žiadneho oligarchu, bohatého jednotlivca, politickej strany alebo inštitúcie, ktoré by nám hovorili, čo máme písať;

2. obsah nezamykáme ako väčšina mienkotvorných médií na Slovensku;

3. niekoľko rokov vám ponúkame iný pohľad na dianie doma, aj vo svete, ako takzvané "médiá hlavného prúdu"

Číslo účtu pre finančné dary je: IBAN SK91 0200 0000 0043 7373 6457

Do poznámky prosíme uviesť "dar".

Je to jediná cesta, ako tu môžeme byť.

Vážime si vašu podporu. Nájdete nás aj na sociálnej sieti Telegram tu: https://t.me/hlavnydennik