STVR začala rázne odznova a po slovensky
03 | 07 | 2024 I Eka Balašková

Vládna koalícia splnila ďalší zo svojich predvolebných sľubov – zvlášť Smer-SSD a SNS mali v úmysle z tendenčne informujúcej RTVS urobiť skutočne verejnoprávnu inštitúciu. Trištvrte roka po voľbách je zákon o STVR podpísaný. Slovenská televízia a rozhlas má dočasného štatutára, Igora Slaninu.

Toho v pondelok vymenoval Peter Žiga (Hlas-SD), ktorý je poverený výkonom predsedu NR SR.  Hoci bol začiatok trošku rozpačitý, riaditeľ sa pokúša upokojiť situáciu vyhlásením, že jeho prioritou je verejnoprávnosť inštitúcie. O tom, že by kandidoval na post riaditeľa ešte neuvažuje, priority má niekde inde. V utorok, 2. júla nastali aj prvé zmeny vo vedení.

Nový "riaditeľ"

Peter Žiga riaditeľa menoval na základe zákona o STVR, ktorý v pondelok nadobudol účinnosť. „Meno štatutára je výsledkom diskusie a dohody koaličných partnerov. Igor Slanina získal dôveru ako skúsený manažér a spĺňa zákonné kritériá," dodali z Kancelárie NR SR.

STVR: Vo funkcii štatutárneho zástupcu bude do 30. septembra pôsobiť I. Slanina
Štatutárnym zástupcom STVR bude Igor Slanina. Bývalého šéfa Media RTVS do funkcie na obdobie do 30. septembra vymenoval v pondelok podpredseda Národnej rady (NR) SR poverený výkonom právomocí predsedu NR SR Peter Žiga (Hlas-SD). Informovala o tom... Čítať ďalej
01 | 07 | 2024 | Ivan Mihale/tasr

Rozpačitý začiatok

Keďže prezident SR Peter Pellegrini podpísal zákon o STVR deň pred jeho vstúpením do platnosti, ranné vysielanie ešte začalo s pôvodným logom, hoci aj to by sa malo čoskoro zmeniť.

„Inštitúcia bude zatiaľ fungovať s logom RTVS, ktoré by sa malo časom zmeniť po kompletnom rebrandingu na STVR,“ informovala inštitúcia v pondelkovom vysielaní s tým, že redaktori už svoje príspevky odhlásili s tým, že už hovorili za Slovenskú televíziu, či rozhlas.

„Uvedomujem si, že verejnoprávna inštitúcia prežíva na Slovensku komplikované obdobie a že momentálne zažívame aj celospoločensky náročné časy. Ponuku dočasne viesť STVR som prijal po zodpovednom zvážení všetkých rozhodujúcich okolností a mojou prioritou bude, aby si STVR plnila svoju verejnoprávnu funkciu,“uviedol v snahe upokojiť situáciu po nástupe do funkcie Igor Slanina.

Nie je nováčik

Slanina sa na rôznych manažérskych pozíciách v mediálnom prostredí pohybuje takmer 20 rokov. Počas pôsobenia Jaroslava Rezníka bol Slanina obchodným riaditeľom RTVS a od roku 2017 viedol spoločnosť Media RTVS. Tá predávala reklamný priestor telerozhlasu. Z funkcie ho odvolal v auguste 2022 Ľuboš Machaj.

Prvé stretnutia už prebehli

„Po prevzatí poverenia som sa stretol s bývalým generálnym riaditeľom RTVS, s manažmentom inštitúcie, ako aj s ďalšími zamestnancami. V konštruktívnych rozhovoroch sme si odovzdali prvotné informácie, ktoré bezprostredne súvisia s aktuálnymi zmenami. V novej funkcii som ešte veľmi krátko, takže všetky formálne náležitosti prídu na rad postupne. Od prvotných stretnutí budú závisieť aj nasledujúce kroky súvisiace so zmenou značky,“ povedal pre Plusku Slanina.

Hlasná trúba slniečkárov končí (VIDEO)
Pod zákonom o STVR je od nedele, 30. júna aj potrebný podpis prezidenta SR Petra Pellegriniho. Vzniku verejnoprávnho telerozhlasu a zániku RTVS sa teší aj europoslanec Ľuboš Blaha (Smer-SSD). Som fakt rád, že som za tento zákon ešte stihol... Čítať ďalej
02 | 07 | 2024 | Eka Balaskova

Pozná priority. Kandidatúra na post medzi nimi nie je

„Stabilizácia verejnoprávnej inštitúcie je mojou absolútnou prioritou. Slovenská televízia a rozhlas si bude aj naďalej riadne plniť svoje záväzky voči všetkým partnerom a spolupracovníkom. Preto nevidím dôvod, prečo by sa mali externí spolupracovníci obávať nevyplatenia faktúr za ich prácu,“informoval štatutár o predstavách fungovania STVR počas prechodného obdobia, pričom jeho skúsenosti z verejnoprávnej inštitúcie vníma, ako výhodu.

„V súčasnosti sa kandidatúrou na generálneho riaditeľa nezaoberám a plne sa sústredím na plynulý prechod kompetencií z bývalej RTVS na STVR,“ doplnil Slanina.

Prvé zmeny nastali

Denník N v utorok informoval, že Igor Slanina už prvý deň po menovaní pristúpil k personálnym zmenám. Odvolaný je riaditeľ športu Ján Žgravčák. Denníku N odvolanie potvrdil Žgravčák, od stredy v STVR končí v pracovnom pomere interného zamestnanca.

Vážení naši čitatelia

Nie každý si v dnešnej dobe môže dovoliť platiť za médiá, preto náš obsah nezamykáme. 
Ak Vám to Vaše možnosti dovoľujú, existujú dobré dôvody, prečo podporiť redakciu Hlavného denníka už dnes:

1. nestoja za nami peniaze žiadneho oligarchu, bohatého jednotlivca, politickej strany alebo inštitúcie, ktoré by nám hovorili, čo máme písať;

2. obsah nezamykáme ako väčšina mienkotvorných médií na Slovensku;

3. niekoľko rokov vám ponúkame iný pohľad na dianie doma, aj vo svete, ako takzvané "médiá hlavného prúdu"

Číslo účtu pre finančné dary je: IBAN SK91 0200 0000 0043 7373 6457

Do poznámky prosíme uviesť "dar".

Je to jediná cesta, ako tu môžeme byť.

Vážime si vašu podporu. Nájdete nás aj na sociálnej sieti Telegram tu: https://t.me/hlavnydennik