O hyenizme hovoria obe strany. Kto je tu tá hyena? (VIDEO)
04 | 07 | 2024 I Eka Balaskova

Na utorkovej (2. 7.) tlačovej besede sa strana Sloboda a solidarita vyjadrila k žalostnému stavu železničnej dopravy na Slovensku. V tejto súvislosti predseda SaS Branislav Grőhling vyzval  ministra dopravy Ráža (nom. Smer-SSD), aby túto situáciu riešil. Opozičného kolegu nepodporil ani Ľubomír Galko (bývalé OĽaNO). Na tlačovú besedu SaS reagoval aj minister vnútra Matúš Šutaj Eštok, pričom aj Galko, aj Eštok na Facebooku hovoria o hyenizme.

Na utorkovej tlačovej besede Branislav Grőhling dal do súvislosti nehodu autobusu s bezplatným cestovaním študentov a seniorov a prišiel s výzvou ministrovi zaoberať sa stavom slovenských železníc. Ľubomír Galko síce rozumie, že SaS potrebuje politický kapitál, no vytĺkať ho z takejto udalosti je podľa neho hyenizmus. Za hyenizmus to označil aj Matúš Šutaj Eštok (Hlas-SSD).

SaS má vinníka nehody - seniori cestujúci zadarmo

„Každý jeden vlak mešká a to ešte máte šťastie, ak sedíte a víťazstvo je, ak v tom vagóne funguje ešte aj klimatizácia a napriek tomu ešte stále máte politické strany, ktoré opakovane hovoria, že zrášenie vlakov zadarmo sú pre nich červenými čiarami. Vlaky zadarmo sú absolútny mýtus, na ktorý sa skladáme všetci. Namiesto toho, aby sa tieto finančné prostriedky využívali na modernizáciu vlakov, na lepšiu infraštruktúru,“ povedal predseda SaS na tlačovej besede. Marián Viskupič ho doplnil konkrétnymi číslami, o aké peniaze Slovensko prišlo kvôli vlakom zadarmo.

ŠOKUJÚCA SPRÁVA! Vlak na koľaji nemal čo robiť!
Pri tragickej nehode vlaku a autobusu zrejme zlyhal ľudský faktor! Skonštatoval to minister dopravy Jozef Ráž. Tragickú dopravnú nehodu autobusu a medzinárodného vlaku pri Nových Zámkoch pravdepodobne spôsobilo individuálne zlyhanie ľudského... Čítať ďalej
28 | 06 | 2024 | Diana Zaťková/TASR

Ultimátum pre ministra

Ministrovi dopravy Jozefovi Rážovi ml. dala SaS ultimátum, aby do konca septembra prišiel s uceleným koncepčným návrhom  na vylepšenie železničnej prepravy na Slovensku. „Ak to neurobí, budeme nútení pristúpiť aj k ďalším krokom. Či už cez interpelácie, zvolávanie výborov, alebo ďalšie kroky, ktoré nám umožňuje náš mandát,“ avizoval Grőhling.

Galko o politickom kapitále

Ako nesystémový a klamlivý sociálny benefit vidí vlaky zadarmo aj Ľubomír Galko. Podľa neho aj slovíčko „zadarmo“ je len marketingový ťah a nepáči sa mu, že túto možnosť využívajú aj ľudia, ktorí na ňu nie sú odkázaní.

„Napriek tomu však musím konštatovať, že spojiť pravdepodobné individuálne zlyhanie ľudského faktoru s následkom tragickej udalosti, kde pri zrážke vlaku a autobusu zahynulo sedem ľudí s benefitom vlakov zadarmo je hrubý populizmus a vytĺkanie politického kapitálu nepatričným spôsobom a je to aj veľmi nepekné a necitlivé voči pozostalým po obetiach. Určité hranice pri získavaní politických bodov sú namieste, obzvlášť keď tragickým spôsobom skonali ľudia,“píše Galko. Pod jeho príspevkom sa rozbehla aj diskusia, v ktorej jeden z účastníkov „v podstate“ dáva za pravdu SaS-ke.

„Ak zlyhal ľudský faktor, že nejaký výpravca pustil vlak na koľaj, kde ho pustiť nemal, nemá to s vlakmi zadarmo nič spoločné,“ vysvetlil diskutujúcemu Galko.

Facebook SaS

Minister sa za SaS hanbí

„Na absenciu základného sociálneho cítenia sme si u SaS zvykli ako na štandard, na čistý hyenizmus liberálov si ešte len budeme musieť zvyknúť. Spojiť tragickú nehodu pri Nových Zámkoch s vlakmi zadarmo pre dôchodcov a študentov - akože kvôli tomu železnice nemajú peniaze a preto zomierajú pri nehodách ľudia - to už ani nie je politický cynizmus, ale obyčajná ľudská stoka,“ reagoval na sociálnej sieti minister vnútra Matúš Šutaj Eštok.

Členovia vlády reagujú na mimoriadne tragickú nehodu pri Nových Zámkoch
Pri nehode vlaku s autobusom pri Nových Zámkoch zomreli najmenej štyri osoby a päť sa zranilo. Potvrdilo to Operačné stredisko záchrannej zdravotnej služby (OSZZS) SR na sociálnej sieti s tým, že zásah stále prebieha. K zrážke podľa polície došlo... Čítať ďalej
27 | 06 | 2024 | Gabriela Fedičová/TASR

Vážení naši čitatelia

Nie každý si v dnešnej dobe môže dovoliť platiť za médiá, preto náš obsah nezamykáme. 
Ak Vám to Vaše možnosti dovoľujú, existujú dobré dôvody, prečo podporiť redakciu Hlavného denníka už dnes:

1. nestoja za nami peniaze žiadneho oligarchu, bohatého jednotlivca, politickej strany alebo inštitúcie, ktoré by nám hovorili, čo máme písať;

2. obsah nezamykáme ako väčšina mienkotvorných médií na Slovensku;

3. niekoľko rokov vám ponúkame iný pohľad na dianie doma, aj vo svete, ako takzvané "médiá hlavného prúdu"

Číslo účtu pre finančné dary je: IBAN SK91 0200 0000 0043 7373 6457

Do poznámky prosíme uviesť "dar".

Je to jediná cesta, ako tu môžeme byť.

Vážime si vašu podporu. Nájdete nás aj na sociálnej sieti Telegram tu: https://t.me/hlavnydennik