Skryté mocenské štruktúry: Kto v skutočnosti ťahá za nitky v USA a vo svete?
05 | 07 | 2024 I Eka Balaskova

Po tom, ako americký prezident Joe Biden pred televíznymi kamerami nezvládol predvolebný súboj s Donaldom Trumpom, silnejú hlasy o jeho stiahnutí a nahradení iným kandidátom. Prečo za ním stojí väčšina demokratov a s nimi spriaznených médií, vysvetlil novinár Michael Shellenberger. Biden podľa neho vyhovuje autoritárskemu systému demokratov. Nevolení byrokrati, poradcovia a lobisti môžu prostredníctvom Bidena ďalej rozširovať svoje autoritárske praktiky, ako je cenzúra a propaganda v mene progresivizmu, uvádza Shellenberger na sociálnej sieti X.

Trump je podľa Shellenberga od svojho nástupu označovaný médiami a Demokratmi označovaný za „nenormálneho“, kým Biden mal priviesť USA k normálnosti. Minulotýždňová televízna diskusia ukázala pravý opak. Aj v minulosti pritom boli prezidenti, za ktorých robilo rozhodnutia ich okolie, no Biden je očividne nie len dezorientovaný, ale aj fyzicky už nevládze. Niektoré médiá však tvrdohlavo hovoria o jeho „normálnosti“ Teda – donedávna hovorili, kým sa nezjavil jeho možný náhradník v Demokratickej strane. Aj tu Shellenberger pripomína viaceré podobné obraty Demokratov.

Jeho príspevok prinášame bez redakčných úprav.

Za posledných sedem rokov demokrati a hlavné spravodajské médiá opakovane charakterizovali Donalda Trumpa ako „nenormálneho“.

„Nie je normálny. Je nenormálny," napísal o Trumpovi John Oliver z HBO v roku 2016. Týždeň po nástupe Trumpa do úradu, New York Times zverejnili esej na tému „Abnormálne prezidentovanie Donalda Trumpa“. O mesiac neskôr zverejnila ďalšiu esej s otázkou: „Ako abnormálne je Trumpovo predsedníctvo? Hodnotenie 20 udalostí.” Trumpova abnormalita bola obzvlášť nebezpečná, varovali nás demokrati a médiá, keďže ako prezident bol oprávnený začať jadrovú vojnu. Chicago Tribune vysvetlil, že "Trumpovo abnormálne správanie nepozná hranice", kým Joe Biden bol podľa demokratov a médií „normálnym kandidátom“. Biden konkrétne viedol kampaň za „návrat k normálu“. Experti uzavreli: "Joe Biden vyhral v normálnosti." Prišlo to ako úľava, pretože Bidenovi sa dalo veriť, že udrží krajinu mimo vojny, vrátane jadrovej vojny, píše Shellenberger.

"Druhý Vietnam" pre USA v Červenom mori
V Spojených štátoch sa čoraz hlasnejšie porovnáva jednoznačne katastrofálna situácia v Červenom mori s „druhým Vietnamom“. Teda s najdlhšou, hanebnou, drahou, beznádejnou a krvavou vojnou v histórii USA po druhej svetovej vojne. S odvolaním sa na... Čítať ďalej
03 | 07 | 2024 | Ivan Brožík

Ako však vyplynulo z minulotýždňovej diskusie, na Joeovi Bidenovi ani na jeho prezidentskom mandáte nie je nič normálne. Biden hovoril nesúvisle. „Konečne sme porazili Medicare,“ povedal v jednom momente a tvrdil, že Amerika má „tisíc biliónov“. Bidenova reč je mäkká a nezrozumiteľná, no občas aj kričí. Bojuje s chôdzou. V polovici júna dvakrát stuhol na verejnosti a v Európe sa niekoľkokrát objavil dezorientovaný, sumarizuje Shellenberger.

Po rokoch popierania akéhokoľvek vážneho problému sa médiá po diskusii obrátili na Bidena a vyzvali ho, aby odišiel. Niekto v Bielom dome im povedal, že produktívne pracuje len od 10. do 16. hodiny, čo by mohol byť vážny problém, ak by musel riešiť globálnu núdzovú situáciu, akou je eskalujúci konflikt s Ruskom. Preto je namieste obava, že ľudia z Bidenovho okolia prinajmenšom obmedzujú prezidentove rozhodnutia.

Na poradcov a tajomníkov sa spoliehajú všetci prezidenti a podľa historikov za Wilsona, ktorý bol po porážke „nespôsobílý na rozhodnutia“, ich za neho robila manželka. Prezident John F. Kennedy bol občas pod vplyvom liekov proti bolesti, ktoré užíval kvôli chrbtici. Zdá sa však, že Biden je závislý od nevolených pomocníkov a úradníkov alebo rodinných príslušníkov v miere, ktorá je pre Spojené štáty bezprecedentná a pre demokraciu nevhodná. Málokto verí, že na Kamalu Harrisovú sa dá spoľahnúť, veď aj ona má problém s výslovnosťou. Okolo Bidena  sa zhromažďujú mnohí demokrati, demokratické záujmové skupiny a médiá.

 „Joe Biden má čo robiť. Musí to robiť lepšie. Jeho tím musí urobiť oveľa lepšie. Nie som však pripravený počítať s Joeom Bidenom. Ani zďaleka," vyjadril sa hostiteľ MSNBC Mika Brzezinski s tým, že Bidenov tím nezvláda prezidentov vek. Doplnil tiež, že televízna debata nebola pre Trumpa výhrou. „Výber je jedna strašne zlá noc oproti desaťročiu ničenia našich základných presvedčení, naše demokratické hodnoty a áno, naša ústava. Niekto, kto 90 minút narážal na jeho slová oproti niekomu, kto klamal Američanom znova a znova. Muž spomalený vekom proti mužovi s chladným, odporným a nemilosrdným srdcom.“

Podľa Shellenberga neutíchajúca podpora Bidena hovorí o hlboko autortárskom správaní demokratov a ich podporovateľov v spravodajských médiách. Niektorí demokrati stále tlačia na Bidena, aby odstúpil, no tento prístup protidemokratický. Demokratická strana nepostavila voči Bidenovi počas primárok žiadnu vážnu výzvu a výraznému odporu nečelil ani napriek obavám voličov z jeho veku a kompetencií. Ak Biden teraz odstúpi z volieb, na zjazde sa uskutoční verejná súťaž, čo strane umožní úplne obísť priamu účasť demokratických voličov pri voľbe kandidáta za svoju stranu. Nebolo by to prvýkrát, čo by strana obišla svojich voličov a pri výbere kandidáta použila nedemokratické prostriedky. Donna Brazile tvrdila, že medzi Clintonovou kampaňou a Demokratickým národným výborom (DNC) v roku 2016 existovala „neetická“ dohoda, ktorá umožnila Clintonovej kampani nevhodne kontrolovať financie a stratégiu strany v neprospech Bernieho Sandersa, kým bola oficiálne nominovaná. Toto odhalenie viedlo mnohých k záveru, že DNC efektívne „zmanipulovalo“ primárky. S Bidenom strana podobne potlačila alternatívnych kandidátov. The New York Times informovali, že „rozhovory s poprednými straníckymi stratégmi, držiteľmi úradov a ľuďmi blízkymi demokratom, ktorí sa považujú za možných prezidentských kandidátov, naznačujú, že rovnako rozhodujúce je, že lídri strán boli ukolísaní v sebauspokojení alebo boli donútení zakročiť v rozhodujúcich momentoch, keď mohli presvedčiť pána Bidena, aby odstúpil... V kľúčových momentoch tí, ktorí sa pokúsili biť na poplach... boli zfackovaní demokratmi, často v brutálnom spore na sociálnych sieťach ako X, a potrestaní najlepšími Bidenovými pomocníkmi za nelojálnosť. “ Demokratickí politici sa mohli vzbúriť, ale boli na to príliš poslušní. „Kandidáti, ktorí by mohli uvažovať o tom, že by mohli vyzvať pána Bidena. Po preskúmaní jeho slabých stránok ustúpili hrozbe odporu zo strany strany zjednotenej za svojím predsedom.“

Bulharsko chce z NATO von
"Sofia požaduje referendum o vystúpení Bulharska z NATO" - informuje spravodajský web eadaily.com. V mesiaci, v ktorom Bulharsko oslavuje 20. výročie vstupu do NATO, pravicová strana Revival navrhla, aby krajina opustila vojenskú alianciu.... Čítať ďalej
03 | 07 | 2024 | Ivan Brožík

Keď sa Biden a strana mohli zodpovedať voličom počas primárnej sezóny, stranícki agenti a ich mediálni spojenci trvali na tom, že všetko je v poriadku. Desivé videá s dezorientovaným, či padajúcim Bidenom označili za pravicovú dezinformáciu a teraz, keď majú príležitosť dosadiť na zjazd nového kandidáta, akým je guvernér Kalifornie Gavin Newsom, konečne hovoria pravdu o Bidenovom evidentnom úpadku kognitívnych funkcií.

Niektorí demokrati, ako Brzezinski, sú však stále absurdne poslušní Bidenovým manipulátorom a tvrdia, že prezident, ktorý nevie spoľahlivo zostaviť vetu, je životaschopnou možnosťou.

Toto nie je jediný autoritatívny obrat demokratov. Prinajmenšom od roku 2016 demokrati podkopávajú demokraciu uľahčovaním a podporou priemyselného komplexu cenzúry. V roku 2020 mohla výsledky volieb ovplyvniť cenzúra prenosného počítača Hunter Biden koordinovaná straníckymi agentmi a spravodajskou komunitou. A čo viac, demokrati drvivou väčšinou podporujú Federálny úrad pre vyšetrovanie (FBI) a Ústrednú spravodajskú službu (CIA), aj keď sa obe tieto agentúry angažujú v hlboko protidemokratických aktivitách.

Nie vždy to fungovalo takto. Od 60. rokov až donedávna bola Demokratická strana stranou antiautoritárstva. Demokrati boli proti zahraničným vojnám, ktoré uprednostňoval zahraničnopolitický establishment a bojovali za odhalenie a ukončenie zneužívania moci zo strany FBI. A ako poznamenal Times, Demokratická strana pred 50 rokmi „prepísala svoje pravidlá, aby marginalizovala úlohu politických šéfov“, pripomenul Shellenberger. Ešte v roku 2008 demokrati odmietli kandidátku establišmentu Hillary Clintonovú za zjavného outsidera Baracka Obamu. Ale teraz sa to všetko zmenilo. Republikáni odmietli svojich vlastných straníckych lídrov, donorov a zahraničnopolitický establishment, aby nominovali Trumpa na prezidenta v roku 2016. Demokrati sa naopak pri výbere Clintonovej v roku 2016 a Bidena priklonili na stranu kandidáta establishmentu v roku 2020. A urobili tak znova pre rok 2024, aj keď takmer polovica demokratov tvrdí, že Biden by nemal kandidovať.

Prečo je to tak? Prečo sa demokrati stali autoritatívnou stranou? A zahraničnopolitický establishment, aby nominovali Trumpa za prezidenta v roku 2016.

Politológ vysvetľuje AKO NÁS NAĎ, ČAPUTOVÁ A MATOVIČ OKLAMALI
"V extrémne servilnej knihe šéfredaktora Aktualít Bárdyho o Zuzane Čaputovej (ktorá je inak neuveriteľný propagandistický hnoj urážajúci všetky zásady profesionálnej žurnalistiky a konkurujúci len primitívnym oslavným ódam na Stalina) je jedna... Čítať ďalej
02 | 07 | 2024 | Gabriela Fedičová

Vážení naši čitatelia

Nie každý si v dnešnej dobe môže dovoliť platiť za médiá, preto náš obsah nezamykáme. 
Ak Vám to Vaše možnosti dovoľujú, existujú dobré dôvody, prečo podporiť redakciu Hlavného denníka už dnes:

1. nestoja za nami peniaze žiadneho oligarchu, bohatého jednotlivca, politickej strany alebo inštitúcie, ktoré by nám hovorili, čo máme písať;

2. obsah nezamykáme ako väčšina mienkotvorných médií na Slovensku;

3. niekoľko rokov vám ponúkame iný pohľad na dianie doma, aj vo svete, ako takzvané "médiá hlavného prúdu"

Číslo účtu pre finančné dary je: IBAN SK91 0200 0000 0043 7373 6457

Do poznámky prosíme uviesť "dar".

Je to jediná cesta, ako tu môžeme byť.

Vážime si vašu podporu. Nájdete nás aj na sociálnej sieti Telegram tu: https://t.me/hlavnydennik