"Druhý Vietnam" pre USA v Červenom mori
03 | 07 | 2024 I Ivan Brožík

V Spojených štátoch sa čoraz hlasnejšie porovnáva jednoznačne katastrofálna situácia v Červenom mori s „druhým Vietnamom“. Teda s najdlhšou, hanebnou, drahou, beznádejnou a krvavou vojnou v histórii USA po druhej svetovej vojne. S odvolaním sa na viacero zdrojov o tom píše web svpressa.ru.

Šéf Ústredného veliteľstva námorných síl USA, viceadmirál Brad Cooper, zašiel nedávno ešte ďalej. V rozhovore pre „60 minút“ CBS povedal, že v úplne beznádejnom boji s Húsijskými povstalcami za slobodu plavby v úžine Červeného mora Bab el-Mandeb bojujú Američania nemenej intenzívne ako v rokoch bojov proti nacistickému Nemecku.

Pretože po prvýkrát odvtedy nielen lode amerického námorníctva útočia na nepriateľské ciele

Ale aj americké lode sú ostreľované veľmi energicky, smotné námorníctvo USA je cieľom. "Myslím, že sa musíte vrátiť do druhej svetovej vojny, kde sú lode zapojené do boja." Keď poviem „účasť na nepriateľských akciách“, toto je bitka, v ktorej sa na nich strieľa, oni strieľajú na nás a my strieľame späť,“ admirál Cooper bol trochu zamotaný, ale vo všeobecnosti jasne vysvetlil svoju myšlienku.

Celkový počet amerických posádok len v regióne donedávna predstavoval viac ako sedemtisíc námorníkov, poddôstojníkov a dôstojníkov

Medzitým sa dnes po boku amerických vyslancov snažia Húsíom v rámci mnohonárodnej operácie EUNAVFOR Aspides vzdorovať aj vojnové lode plaviace sa pod vlajkami Francúzska, Belgicka, Grécka a Talianska. Pod celkovým velením gréckeho kontradmirála Vasiliosa Griparisa .

A ten tiež už podlieha panike beznádeje

Vyhlásil, že by mohol dosiahnuť aspoň nejaký úspech, iba ak by sa veľkosť jeho lodnej skupiny minimálne zdvojnásobila. Čo, ako sám kontradmirál chápe, sa s najväčšou pravdepodobnosťou určite nestane.

Britské médium Navy Lookout práve zverejnilo výpočty, že len na odrazenie nekonečných leteckých a námorných útokov bezpilotných lietadiel a bezpilotných člnov jemenského hnutia Ansar Allah (Husiovia) od novembra 2023 do mája 2024 museli lode krajín NATO (hlavne na sebaobranu!) vyčerpať rôzne strelivo v celkovej sume presahujúcej jednu miliardu amerických dolárov. Výsledky sú takmer nulové. Podľa Navy Lookout sa počas toho istého obdobia Ansar Allahovi podarilo zasiahnuť „asi 30 obchodných lodí“, ktoré boli tak či onak spojené so spoločnosťami v Spojených štátoch, Británii a Izraeli. Dve z nich sa potopili.

Boja sa o svoje "rodinné striebro"

Koncom minulého týždňa z regiónu v tichosti odplávala americká lietadlová loď s jadrovým pohonom Dwight Eisenhower, ktorá sa od konca roku 2023 podieľala na operácii proti Húsíom, v sprievode torpédoborca ​​s riadenými strelami Gravely. Na rozdiel od známej praxe velenia amerického námorníctva po prvý raz na dlhý čas ponechalo pre Washington strategicky dôležitú morskú oblasť bez akéhokoľvek krytia lietadlovou loďou.

Pentagon tvrdí, že Theodore Roosevelt s jadrovým pohonom čoskoro nahradí „Ike“ (ako nazývajú „Dwight Eisenhower“) a „Theodore Roosevelt“ s jadrovým pohonom sa čoskoro vráti do prvej línie boja proti povstalcom z Jemenu. Teraz je však v prístave Pusan ​​(Južná Kórea).

Americké námorníctvo jednoducho nemá žiadne ďalšie bojové lietadlové lode, ktoré by mohli byť urgentne vybavené k brehom Jemenu. A tak sa červené more stáva v poradí ďalším "americkým Vietnamom".

Ruské ponorky poplašili Britov!
„Bezprecedentné“ manévre ruských ponoriek v blízkosti Británie. Rusko poslalo svoju útočnú ponorku do Írskeho mora najmenej dvakrát. Objavenie sa lode ruského námorníctva vo vodách, ktoré Spojené kráľovstvo považuje za vnútorné, prinútilo britské... Čítať ďalej
03 | 07 | 2024 | Milan Laca

Vážení naši čitatelia

Nie každý si v dnešnej dobe môže dovoliť platiť za médiá, preto náš obsah nezamykáme. 
Ak Vám to Vaše možnosti dovoľujú, existujú dobré dôvody, prečo podporiť redakciu Hlavného denníka už dnes:

1. nestoja za nami peniaze žiadneho oligarchu, bohatého jednotlivca, politickej strany alebo inštitúcie, ktoré by nám hovorili, čo máme písať;

2. obsah nezamykáme ako väčšina mienkotvorných médií na Slovensku;

3. niekoľko rokov vám ponúkame iný pohľad na dianie doma, aj vo svete, ako takzvané "médiá hlavného prúdu"

Číslo účtu pre finančné dary je: IBAN SK91 0200 0000 0043 7373 6457

Do poznámky prosíme uviesť "dar".

Je to jediná cesta, ako tu môžeme byť.

Vážime si vašu podporu. Nájdete nás aj na sociálnej sieti Telegram tu: https://t.me/hlavnydennik