Zvrat v prípade samovraždy žiaka v Prachovanoch: Obvinili spolužiačku
01 | 07 | 2024 I Ivan Mihale/tasr

V tragickom prípade úmrtia žiaka deviateho ročníka Základnej školy v Parchovanoch (okres Trebišov) policajný vyšetrovateľ obvinil mladistvé dievča zo zločinu účasti na samovražde. Stalo sa tak 21. júna na základe pokynu dozorového prokurátora a po vykonaní rozsiahleho dokazovania. TASR to v pondelok potvrdila hovorkyňa Krajskej prokuratúry Košice Jarmila Janová. Na vznesené obvinenie upozornil portál noviny.sk.

"Dozorový prokurátor v súčasnosti preskúmava, či bolo predmetné uznesenie vydané v súlade s jeho pokynom," uviedla Janová.

Polícia potvrdila, že vyšetrovanie v danej veci doposiaľ nebolo ukončené. "V danom prípade sú aj naďalej vykonávané procesné úkony a až do skončenia vyšetrovania nebudeme poskytovať bližšie a podrobnejšie informácie," uviedla košická krajská policajná hovorkyňa Jana Mésarová.

Pätnásťročný žiak ZŠ v Parchovanoch vlani 20. novembra počas prestávky vyšiel na strechu školy a pri páde utrpel zranenia, ktorým po prevoze do nemocnice podľahol. Otec sa pre médiá vyjadril, že jeho syn bol šikanovaný. Škola tvrdila, že neevidovala podnet na podozrenie zo šikany.

Čo sa vtedy stalo?

Roman koncom roka 2023 v osudný pondelok prišiel ako vždy do školy.  Po tretej vyučovacej hodine povedal spolužiakom: "Mal som vás rád". Vyšiel z triedy na strechu školy, na ktorej stál desiatky minút.

Za ten čas mu spolužiaci ďalej oplzlo nadávali a nakrúcali ho na mobil.

Jedna z nich kričala: Roman skoč. A Roman skočil. Riaditeľ školy dodnes odmieta svoju zodpovednosť, rovnako aj pedagogický zbor. Obvinenie Romanovej spolužiačky prichádza po pol roku intenzívneho vyšetrovania a obvinená pravdepodobne proti nemu podá sťažnosť.

Zločin účasti na samovražde je založený na skutkovom základe podľa trestného zákona: "Kto iného pohne k samovražde alebo inému k samovražde pomáha, ak došlo aspoň k pokusu samovraždy, potrestá sa odňatím slobody na 6 mesiacov až 3 roky." Polícia voči Romanovej spolužiačke vzniesla obvinenie pre prísnejšiu formu spáchaného zločinu, keďže Roman bol v čase tragédie mladistvý, mal len 15 rokov a bol teda zo zákona chránenou osobou. "Odňatím slobody na 2 až 8 rokov sa páchateľ potrestá, ak čin uvedený v odseku 1 písmena b), teda na chránenej osobe."

Vážení naši čitatelia

Nie každý si v dnešnej dobe môže dovoliť platiť za médiá, preto náš obsah nezamykáme. 
Ak Vám to Vaše možnosti dovoľujú, existujú dobré dôvody, prečo podporiť redakciu Hlavného denníka už dnes:

1. nestoja za nami peniaze žiadneho oligarchu, bohatého jednotlivca, politickej strany alebo inštitúcie, ktoré by nám hovorili, čo máme písať;

2. obsah nezamykáme ako väčšina mienkotvorných médií na Slovensku;

3. niekoľko rokov vám ponúkame iný pohľad na dianie doma, aj vo svete, ako takzvané "médiá hlavného prúdu"

Číslo účtu pre finančné dary je: IBAN SK91 0200 0000 0043 7373 6457

Do poznámky prosíme uviesť "dar".

Je to jediná cesta, ako tu môžeme byť.

Vážime si vašu podporu. Nájdete nás aj na sociálnej sieti Telegram tu: https://t.me/hlavnydennik