Zásahové tímy a poľovníci za polroka eliminovali 37 problémových medveďov
01 | 07 | 2024 I Ivan Mihale

Od začiatku roka doteraz eviduje Štátna ochrana prírody (ŠOP) SR 793 hlásení o výskyte a strete medveďa hnedého s človekom. Z toho 37 jedincov bolo identifikovaných a vyradených z populácie, 26 zásahovým tímom pre medveďa hnedého a zvyšok eliminovali poľovné združenia. Konštatoval to v pondelok v Banskej Bystrici generálny riaditeľ ŠOP SR Štefan Kysel s tým, že tieto medvede dlhodobo predstavovali riziko, prenikali do intravilánov a boli už navyknuté na ľudí.

"Použili sa najprv preventívne opatrenia, na ktoré nereagovali. Plašenie svetlom, hlukom bolo neúčinné, gumové projektily už ani neevidujú. V súčasnosti máme 51 synantropných jedincov v stave identifikácie," uviedol Kysel.

Ako zdôraznil, po nástupe do funkcie šéfa ŠOP si urobil audit, v akom stave sú zásahové tímy pre medveďa hnedého a zostal zhrozený. "Boli viac menej nefunkčné, pokiaľ ide o vyraďovanie jedincov medveďa hnedého z populácie. Tímy boli zle vystrojené s malým počtom zbraní a bez skúšobných, pravidelných strelieb na strelniciach. Niektorí členovia tímov neboli ani držiteľmi zbrojných preukazov. Chýbali metodické pokyny, školenia," zhrnul Kysel.

Dodal, že od jeho nástupu prebieha profesionalizácia tímov, sú navýšené na maximálny možný počet. V praxi už fungujú dohody s poľovnými združeniami.
Podľa poslanca parlamentu a predsedu výboru pre pôdohospodárstvo a životné prostredie Rudolfa Huliaka sa v posledných dňoch stala z medveďa hnedého politická téma číslo jeden.

"Dve volebné obdobia vlády zanedbali riešenie otázky premnoženia populácie medveďa hnedého. Dnes tu máme dva smrteľné úrazy, mnoho zohavení, psychické traumy a škody šplhajúce sa k miliónom eur," zdôraznil Huliak s tým, že otázka premnoženia medveďov nesmie zájsť až do takého kritického bodu, že ľudia budú zomierať a bude im ubližované.

Ako doplnila riaditeľka sekcie ochrany prírody a krajiny ŠOP Vladimíra Fabriciusová, ochranári dnes nemajú relevantné dáta o počte medveďa hnedého na Slovensku, o ktoré by sa mohli oprieť. Absolútne číslo však údajne aj tak nepomôže, podľa nej je totiž podstatné to, že populácia medveďa hnedého sa vyskytuje tam, kde nemá. V porovnaní s obdobím spred desiatich rokov je ňou v súčasnosti pokrytého asi 40 percent územia SR.

Smer ODMIETA útoky opozície na prezidenta. POZRITE, čo urobili
Strana Smer-SD odmieta útoky opozície na prezidenta SR Petra Pellegriniho v súvislosti s podpisom zákona o Slovenskej televízii a rozhlase (STVR). Podčiarkla, že prezident sa v súlade s Ústavou SR rozhodol nevyužiť právo veta a legislatívu... Čítať ďalej
01 | 07 | 2024 | Ivan Mihale

Vážení naši čitatelia

Nie každý si v dnešnej dobe môže dovoliť platiť za médiá, preto náš obsah nezamykáme. 
Ak Vám to Vaše možnosti dovoľujú, existujú dobré dôvody, prečo podporiť redakciu Hlavného denníka už dnes:

1. nestoja za nami peniaze žiadneho oligarchu, bohatého jednotlivca, politickej strany alebo inštitúcie, ktoré by nám hovorili, čo máme písať;

2. obsah nezamykáme ako väčšina mienkotvorných médií na Slovensku;

3. niekoľko rokov vám ponúkame iný pohľad na dianie doma, aj vo svete, ako takzvané "médiá hlavného prúdu"

Číslo účtu pre finančné dary je: IBAN SK91 0200 0000 0043 7373 6457

Do poznámky prosíme uviesť "dar".

Je to jediná cesta, ako tu môžeme byť.

Vážime si vašu podporu. Nájdete nás aj na sociálnej sieti Telegram tu: https://t.me/hlavnydennik