Záhada. Majú už Ukrajinci F-16?
01 | 07 | 2024 I Milan Laca

Západ oznámil použitie prvých F-16 na Ukrajine.

Francúzi informovali o prvom použití stíhačiek F-16 na Ukrajine. Bývalý pilot Taitelman: Na Ukrajine sa začali používať stíhačky F-16

Francúzi tvrdia

Bývalý vojenský pilot a konzultant protivzdušnej obrany Xavier Teitelman vyhlásil, že ukrajinské ozbrojené sily prvýkrát použili stíhačky F-16. Informoval o tom telegramový kanál „Military Chronicle“. „Francúzski experti uvádzajú, že prvé bojové použitie stíhačiek F-16 sa údajne odohralo“, uvádza sa v správe. Podľa Taitelmana, túto informáciu potvrdila cudzinecká légia.

Rusi pochybujú 
Ruský vojenský expert Vasilij Dandykin pochybuje, že Ukrajina dostala a používa v bojovej zóne stíhačky F-16.

Informácie, ktoré sa objavili, si podľa neho vyžadujú potvrdenie. Expert sa zároveň domnieva, že ukrajinské ozbrojené sily budú mať čoskoro F-16. "Myslím, že sa objavia neskôr, v lete, ale neskôr," povedal Dandykin.

Ako Ukrajinci zachraňujú svoje lietadlá
Ukrajinské ozbrojené sily sa snažia zachrániť lietadlá pred útokmi. Počas náletu odštartujú lietadlá ukrajinskej armády, aby ich nepoškodili ruské údery na zemi. Po polachu odlietajú "Hneď ako sa spustí poplach, ukrajinské lietadlá vzlietnu a... Čítať ďalej
30 | 06 | 2024 | Milan Laca

Aký bude ich prínos?

Ruský odborník tiež zhodnotil, ako tieto stíhačky ovplyvnia priebeh vojenských operácií. "Pre tieto lietadlá to nebude jednoduché, ako z hľadiska našich schopností PVO, tak aj z hľadiska výkonov našich lietadiel, najmä Su-35 a Su-57. To skomplikuje bojové operácie, ale nie natoľko, aby nepriateľ získal výhodu", vyhlásil Dandykin.

Biely dom trvá na dodávkach

Ako v júni povedal poradca amerického prezidenta pre národnú bezpečnosť Jake Sullivan, americké F-16, ktoré dodajú Ukrajine,  rozmiestnia na jej území. "Bilaterálna bezpečnostná dohoda, ktorú podpísali prezident USA Joe Biden a prezident Ukrajiny Volodymyr Zelenskyj, opäť potvrdila skutočnosť, že chceme Ukrajine pomôcť dosiahnuť tento potenciál. To by mal byť potenciál so sídlom na Ukrajine", povedal Sullivan.

Rusi ničia letiská  

Potom ruská armáda začala útočiť na chystané letiská s F-16 na Ukrajine. Podľa ministerstva obrany, útok na predpokladané letecké základne vykonali drony. Informovali aj o úspechu útoku.

Putin sľúbil odvetu

Prezident Vladimir Putin varoval, že Rusko zničí F-16 na Ukrajine rovnakým spôsobom, akým ničí západné tanky a ďalšie vybavenie. Sľúbil, že ak budú tieto lietadlá použité proti ruským ozbrojeným silám z letísk v tretích krajinách, stanú sa legitímnym cieľom.

Ako si Zelenskyj predstavuje víťazstvo. A realita?
Zelenskyj pomenoval kritériá pre „skutočné víťazstvo“ Ukrajiny. Zelenskyj: Kritériami pre víťazstvo Ukrajiny sú hranice z roku 1991 a vstup do NATO a EÚ. Takto zvíťazíme! Kritériom „skutočného víťazstva“ Ukrajiny sú hranice z roku 1991, ako aj... Čítať ďalej
30 | 06 | 2024 | Milan Laca

Vážení naši čitatelia

Nie každý si v dnešnej dobe môže dovoliť platiť za médiá, preto náš obsah nezamykáme. 
Ak Vám to Vaše možnosti dovoľujú, existujú dobré dôvody, prečo podporiť redakciu Hlavného denníka už dnes:

1. nestoja za nami peniaze žiadneho oligarchu, bohatého jednotlivca, politickej strany alebo inštitúcie, ktoré by nám hovorili, čo máme písať;

2. obsah nezamykáme ako väčšina mienkotvorných médií na Slovensku;

3. niekoľko rokov vám ponúkame iný pohľad na dianie doma, aj vo svete, ako takzvané "médiá hlavného prúdu"

Číslo účtu pre finančné dary je: IBAN SK91 0200 0000 0043 7373 6457

Do poznámky prosíme uviesť "dar".

Je to jediná cesta, ako tu môžeme byť.

Vážime si vašu podporu. Nájdete nás aj na sociálnej sieti Telegram tu: https://t.me/hlavnydennik