SaS sa obráti na Ústavný súd. STVR vraj bude dezinformačné médium
01 | 07 | 2024 I Ivan Mihale/tasr

Prezident Peter Pellegrini podľa strany SaS podpísaním zákona o Slovenskej televízii a rozhlase (STVR) potvrdil, že bude predĺženou rukou vládnej koalície. TASR o tom informoval hovorca SaS Ondrej Šprlák.

"Peter Pellegrini mal na úvod svojho pôsobenia jedinečnú šancu ukázať, že dodrží svoje sľuby a bude prezidentom všetkých. Bohužiaľ, potvrdilo sa, že sa nedokáže oprostiť od vládnej koalície a bude len jej predĺženou rukou v paláci," skonštatoval predseda SaS Branislav Gröhling.

Potvrdil, že opozícia sa plánuje v najbližších dňoch pre zákon obrátiť na Ústavný súd SR. Zrušenie inštitúcie považuje za účelové. Jediným cieľom vlády je podľa Gröhlinga spraviť z doterajšieho Rozhlasu a televízie Slovenska (RTVS) provládne a dezinformačné médium. "My sa však nevzdáme a v boji za verejnoprávnosť sa spolu s opozičnými kolegami obrátime v najbližších dňoch na Ústavný súd SR. Prezident Pellegrini neprijateľne odignoroval, že zákon o STVR je v rozpore s európskym právom a porušuje ústavné práva. Sľuboval, že sa dôsledne oboznámi so zmenami, ktoré prináša nový zákon. Boli to však len prázdne slová, pretože zrušenie RTVS podpísal bez akýchkoľvek zdôvodnení a vysvetlení verejnosti. Je to čierny deň pre verejnoprávnosť a slobodu slova na Slovensku"

RTVS sa podľa zákona mení na STVR. Riaditeľa má voliť deväťčlenná rada so štyrmi nominantmi ministerstva kultúry. Poradným orgánom rady má byť deväťčlenná etická komisia. Zákon je účinný od 1. júla.

Novou verejnoprávnou inštitúciou na Slovensku je od dnešného dňa Slovenská televízia a rozhlas
Prezident SR Peter Pellegrini v nedeľu podpísal zákon o Slovenskej televízii a rozhlase (STVR). Vyplýva to z informácií zverejnených na webe Kancelárie prezidenta SR. Pellegrini vopred avizoval, že pokiaľ v zákone nevzhliadne rozpor s ústavou... Čítať ďalej
01 | 07 | 2024 | Ivan Mihale

Vážení čitatelia

Nie každý si v dnešnej dobe môže dovoliť platiť za médiá, preto náš obsah nezamykáme. 
Ak Vám to Vaše možnosti dovoľujú, existujú dobré dôvody, prečo podporiť redakciu Hlavného denníka už dnes:

1. nestoja za nami peniaze žiadneho oligarchu, bohatého jednotlivca, politickej strany alebo inštitúcie, ktoré by nám hovorili, čo máme písať;

2. obsah nezamykáme ako väčšina mienkotvorných médií na Slovensku;

3. niekoľko rokov vám ponúkame iný pohľad na dianie doma, aj vo svete, ako takzvané "médiá hlavného prúdu"

Číslo účtu pre finančné dary je: IBAN SK91 0200 0000 0043 7373 6457

Do poznámky prosíme uviesť "dar".

Je to jediná cesta, ako tu môžeme byť.

Vážime si vašu podporu. Nájdete nás aj na sociálnej sieti Telegram tu: https://t.me/hlavnydennik