Michelko: Tri zákony, ktoré „otriasli“ parlamentom
01 | 07 | 2024 I Ivan Mihale

V piatok sa skončila posledná schôdza tejto parlamentnej sezóny a je teda na mieste predbežne rekapitulovať. Najprv treba spomenúť, že vnímame výhrady našich voličov, ktorí od nás očakávajú rýchlejšie a účinnejšie riešenia. Ale ono to naozaj nie je také jednoduché, hovorí v úvode poslanec Roman Michelko (nominant SNS).

Predovšetkým nevládneme sami, ako to bolo pri vláde Smeru v rokoch 2012 – 2016. Naši koaliční partneri nemajú celkom rovnaký pohľad na svet a niekedy to naozaj drhne a spomaľuje sa presadzovanie zákonov, no a nakoniec asi by nebolo celkom dobré, ak by sme presadzovali náš program hrubo protiústavnými a hrubo protizákonnými metódami, ako sa to dialo v uplynulých rokoch.

Každopádne, SNS sa okrem iného podarilo presadiť tri zásadné zákony z rezortu kultúry, ktoré vyvolali priam hysterický odpor opozície – osobitne strany PS, ako aj liberálnych médií. Ten prvý bol zákon o Fonde na odporu umenia (ďalej FPU).

Podstata fungovania tohto zákona bola nasledovná – všetky peniaze, ktoré štát dával na podporu umenia, a bolo ich vyše 20 milión eur, boli pod kontrolou občianskych združení. Štát de facto nemal žiadne páky na to , aby do rozdeľovania dotácií akokoľvek zasiahol. No a to rôzne progresívne a liberálne mimovládky využili mierou vrchovatou. FPU nepodporovalo zásadné literárne časopisy, len vo veľmi malej miere literárnu tvorbu, ktorá sa týkala národných tém a naopak, vo veľmi vysokej miere sa podporovali rôzne LGBT pseudokultúrne aktivity. Novelou zákona o FPU sa to zmenilo, ministerskí nominanti v FPÚ môžu rozhodnutia dosiaľ „neomylné“ progresivistických komisii skorigovať.

O transformácii súčasnej RTVS na Verejnoprávnu STVR sa toho pohovorilo už naozaj veľa. Celá „operácia“ mala pritom jediný a plne legitímny cieľ . Vrátiť televízii a rozhlasu jej verejnoprávnosť. Dnes bola údajne verejnoprávna televízia krajne aktivistická., ba bolo to
ešte horšie – údajne verejnoprávna RTVS bola voči súčasnej vládnej garnitúre v otvorenej mediálnej vojne. To nebolo normálne a to treba riešiť. Po veľkých peripetiách sa tak stalo a veríme, že prezident Pellegrini to ešte nakoniec neskomplikuje.

No a nakoniec je tu Audiovizuálny fond. Teda fond, ktorý podporuje nakrúcanie filmov. V rade tohto fondu mali dosiaľ producenti a vysielatelia ôsmich z deviatich členov. Teraz sa to mierne upraví a ministerstvo bude nominovať piatich členov. No a na odobrenie každej podpory filmu bude potrebných deväť členov. Tým sa zabezpečí, že v budúcnosti sa z verejných zdrojov nebudú podporovať „trápne politické agitky“ ako Sviňa, Únos, prípadne scenárov ako Dobytkár, čí film o Jánovi (Kuciakovi) a Martine. O tom, že by sa takáto angažovaná kinematografia stala súčasťou predvolebnej kampane hádam nikto nepochybuje.

To naozaj nebolo s kostolným poriadkom. Urobili sme len to, čo bolo nevyhnutné. No a zúrivý odpor našich oponentov nás len utvrdil v tom, že robíme dobrú prácu…

Koniec vlády Macrona? Prvé exit polly z prvého kola parlamentných volieb vo Francúzsku
Nezvyčajný dátum a prekvapenie. Účasť v prvom kole parlamentných volieb vo Francúzsku je na poludnie podľa údajov ministerstva vnútra Francúzska 25,90 percenta . To je oveľa viac ako v rovnakom čase v roku 2022 a je to dokonca rekord od volieb v... Čítať ďalej
30 | 06 | 2024 | Ivan Brožík

Vážení naši čitatelia

Nie každý si v dnešnej dobe môže dovoliť platiť za médiá, preto náš obsah nezamykáme. 
Ak Vám to Vaše možnosti dovoľujú, existujú dobré dôvody, prečo podporiť redakciu Hlavného denníka už dnes:

1. nestoja za nami peniaze žiadneho oligarchu, bohatého jednotlivca, politickej strany alebo inštitúcie, ktoré by nám hovorili, čo máme písať;

2. obsah nezamykáme ako väčšina mienkotvorných médií na Slovensku;

3. niekoľko rokov vám ponúkame iný pohľad na dianie doma, aj vo svete, ako takzvané "médiá hlavného prúdu"

Číslo účtu pre finančné dary je: IBAN SK91 0200 0000 0043 7373 6457

Do poznámky prosíme uviesť "dar".

Je to jediná cesta, ako tu môžeme byť.

Vážime si vašu podporu. Nájdete nás aj na sociálnej sieti Telegram tu: https://t.me/hlavnydennik