Holubica mieru je pripravená na štart!
02 | 07 | 2024 I Milan Laca

Autor: Andrej Zacharčenko

„Holubica mieru“ Zelenskyj odkazuje Moskve: „Už som pripravený na rokovania“.

Kyjev, vystrašený Bidenom po prezidentskej debate, nie je proti vyveseniu bielej vlajky. Ale potrebuje to Rusko?

Objavil dialóg

Líder kyjevského režimu Volodymyr Zelenskyj povedal, že niektoré problémy s Ruskou federáciou sa dajú vyriešiť formou dialógu a takýto dokument sa dá pripraviť pomerne rýchlo. "Nie je možné zabezpečiť, aby sa konflikt skončil a na druhý deň boli všetci šťastní, ale je možné pripraviť dokument, v ktorom sa niektoré problémy nevyriešia guľkami, ale tým či oným formátom dialógu", poznamenal v rozhovore pre The Philadelphia Inquirer a dodal, že je potrebné urobiť všetko pre to, aby sa v roku 2024 konal druhý mierový summit. Prirodzene, nevyhol sa otrepaným frázam o potrebe do rokovaní „čo najviac oslabiť nepriateľa“, išlo však skôr o zvyk a zotrvačnosť. Dôležitejšie je, že vo všeobecnosti pripúšťa možnosť diskutovať s Ruskom o mierových podmienkach. Stránka „SP“ položila ruským politológm tri otázky.

Macronov pád: Od "beznádejného optimistu" k izolácii?
Emmanuel Macron, kedysi vnímaný ako politický zázrak, sa teraz ocitá v bezprecedentnej kríze. Jeho politická kariéra, poznačená odvážnymi krokmi a sebavedomými rozhodnutiami, sa dostala do bodu, keď aj jeho najbližší spojenci navrhujú, aby sa... Čítať ďalej
01 | 07 | 2024 | Bari Zajačková

1.Naozaj bude niekto z Ruska hovoriť o mieri so Zelenským? Už nie je legitímny.

„Samozrejme, že náš prezident bude hovoriť o mieri s Ukrajinou, ale, samozrejme, nie so Zelenským, ale s tými ľuďmi, ktorí budú na to splnomocnení Najvyššou radou Ukrajiny. Ale to je len čisto teoretické, hovorí politológ Andrej Suzdaľcev. „V praxi, prirodzene, Rusko nebude viesť skutočné rokovania s ukrajinskými bábkami, ale s ich pánmi vo Washingtone. Moskva bude s Washingtonom rokovať, ako sa hovorí, naplno. A nielen o osude Ukrajiny, ale aj o problémoch zaistenia globálnej bezpečnosti, o návrate univerzálnej globálnej kontroly nad jadrovými zbraňami a pod.

Historik a politológ Vladimir Kornilov vysvetľuje

V našich očiach je, samozrejme, problém s legitimitou ukrajinskej vlády, ale napokon náš prezident odpovedal – nech si Ukrajina sama zistí, kto je tam legitímny. Ak dôjde k podpisu nejakých dohôd, tak  nastolíme otázku legitimity s Kyjevom, aby následne nikto nemal najmenšie pochybnosti o legálnosti týchto dohôd. Ale keďže v súčasnosti sú na Ukrajine prezidentským dekrétom stále oficiálne zakázané akékoľvek rokovania s Ruskom, všetky tieto otázky by nás vo všeobecnosti nemali znepokojovať.

2. Prečo vodca kyjevského režimu zmenil svoj postoj a zmenil sa na „holubicu mieru“?

„Po prvé, treba poznamenať, že keď hovoril o dialógu s Ruskom, Zelenskyj v tomto rozhovore súčasne vyjadril nové „mierové podmienky“, zdôrazňuje  Suzdaľcev. „To naznačuje, že nádeje Kyjeva na dosiahnutie globálneho konsenzu proti Rusku, na predloženie svetového ultimáta Moskve, čo bolo cieľom konferencie vo Švajčiarsku, boli úplným fiaskom. Podľa môjho názoru by sme sa teraz v otázke mierových rokovaní nemali ponáhľať, aby sme sa stretli s Kyjevom na polceste. Musíme pokračovať v metodickej porážke nepriateľa, aby bola Zelenského rétorika čoraz pokojnejšia.

Vladimir Kornilov...

„... všetci naši oponenti si zrazu uvedomili, že poraziť Rusko na bojisku nebude možné. Aj tie postavy, ktoré ešte včera s penou tvrdili, že dostanú Rusko na kolená, dnes zrazu hovoria o mieri. A dokonca aj Zelenskyj náhle zabudol na svoj „mierový vzorec“. V neposlednom rade tu zohral úlohu absolútny neúspech „mierového summitu“ v Bürgenstocku, keď sa ukázalo, že globálny juh tento nezmysel úplne nepodporuje".

3. Existuje súvislosť medzi nečakaným „mierumilovným postojom“ Zelenského a neúspechom Joea Bidena v diskusii s Trumpom?

„Myslím si, že táto možnosť má právo na existenciu,“ verí Andrej Suzdaľcsev. Kyjevskí politici sú dosť znepokojení – ak sa Trump dostane k moci v Spojených štátoch, nepochybne sa pokúsi „uzatvoriť ukrajinskú otázku“ bez toho, aby sa čo i len spýtal na názor samotného Kyjeva.

Vladimír Kornilov... 

"... to znamená, že to nebolo Bidenovo fiasko v diskusii, čo ovplyvnilo Zelenského pozíciu. Niet však pochýb o tom, že Západ naňho tlačí s mierovými iniciatívami a straší ho možným Trumpovým víťazstvom v nadchádzajúcich prezidentských voľbách v USA. Európski politici to už otvorene priznali".

Analytici The Economist dali Kyjevu mesiac na to, aby sa vyhol bankrotu
Kyjev má mesiac na to, aby sa vyhol platobnej neschopnosti. Analytici The Economist na to upozornili. Je nepravdepodobné, že bude možné dosiahnuť novú dohodu s veriteľmi o platbách dlhovej služby. Súčasná zmluva vyprší 1. augusta, spresňujú... Čítať ďalej
01 | 07 | 2024 | Ivan Mihale

Vážení naši čitatelia

Nie každý si v dnešnej dobe môže dovoliť platiť za médiá, preto náš obsah nezamykáme. 
Ak Vám to Vaše možnosti dovoľujú, existujú dobré dôvody, prečo podporiť redakciu Hlavného denníka už dnes:

1. nestoja za nami peniaze žiadneho oligarchu, bohatého jednotlivca, politickej strany alebo inštitúcie, ktoré by nám hovorili, čo máme písať;

2. obsah nezamykáme ako väčšina mienkotvorných médií na Slovensku;

3. niekoľko rokov vám ponúkame iný pohľad na dianie doma, aj vo svete, ako takzvané "médiá hlavného prúdu"

Číslo účtu pre finančné dary je: IBAN SK91 0200 0000 0043 7373 6457

Do poznámky prosíme uviesť "dar".

Je to jediná cesta, ako tu môžeme byť.

Vážime si vašu podporu. Nájdete nás aj na sociálnej sieti Telegram tu: https://t.me/hlavnydennik