Fungovanie detských ambulantných pohotovostí sa skracuje, desať z nich končí
01 | 07 | 2024 I Ivan Mihale

Desať detských ambulantných pohotovostí od pondelka v rámci schválenej redukcie siete končí. Ide o pohotovosti v okresoch Galanta, Košice-okolie, Medzilaborce, Myjava, Námestovo, Nové Mesto nad Váhom, Piešťany, Ružomberok, Sabinov a Senica. V oblasti pediatrie začínajú od júla platiť aj ďalšie zmeny, vyplývajú z novely zákona o poskytovateľoch zdravotnej starostlivosti. Skracujú sa napríklad ordinačné hodiny v ambulantných pohotovostiach pre deti a upravujú sa ordinačné hodiny pediatrov v bežných ambulanciách.

K redukcii siete detských ambulantných pohotovostí rezort zdravotníctva pristúpil v záujme stabilizácie pediatrickej ambulantnej starostlivosti. Odôvodňoval ju potrebou koncentrovať lekárov do funkčných tímov a priblížiť ich k nemocniciam, aby boli zabezpečené aj laboratórne vyšetrenia či zobrazovacie metódy.

Realizuje ju v troch fázach. V prvej zaniklo šesť pohotovostí, ktoré nemali prevádzkovateľa. V aktuálnej, druhej sa vypustilo desať pohotovostí. Tretia, ktorá sa má týkať piatich bodov ambulantnej pohotovostnej služby (APS), je naplánovaná od novembra 2024.

Od júla začali platiť aj ďalšie zmeny v oblasti pediatrie. Skracujú sa ordinačné hodiny ambulantných pohotovostí pre deti, a to z 22.00 na 20.00 h. Upravujú sa tiež ordinačné hodiny pediatrov v bežných ambulanciách. Pacientom budú k dispozícii každý pracovný deň v týždni, z toho minimálne jeden deň do 16.00 h. Zmeny priniesla novela zákona o poskytovateľoch zdravotnej starostlivosti. Šéfka rezortu zdravotníctva Zuzana Dolinková (Hlas-SD) ich odôvodňovala potrebou zabezpečiť dostupnú zdravotnú starostlivosť pre deti na celom Slovenskom, kým do systému nepríde nová generácia pediatrov.

Prezident podpísal zákon o Slovenskej televízii a rozhlase
Prezident SR Peter Pellegrini v nedeľu podpísal zákon o Slovenskej televízii a rozhlase (STVR). Vyplýva to z informácií zverejnených na webe Kancelárie prezidenta SR. Pellegrini vopred avizoval, že pokiaľ v zákone nevzhliadne rozpor s ústavou... Čítať ďalej
01 | 07 | 2024 | Ivan Mihale/tasr

Vážení čitatelia

Nie každý si v dnešnej dobe môže dovoliť platiť za médiá, preto náš obsah nezamykáme. 
Ak Vám to Vaše možnosti dovoľujú, existujú dobré dôvody, prečo podporiť redakciu Hlavného denníka už dnes:

1. nestoja za nami peniaze žiadneho oligarchu, bohatého jednotlivca, politickej strany alebo inštitúcie, ktoré by nám hovorili, čo máme písať;

2. obsah nezamykáme ako väčšina mienkotvorných médií na Slovensku;

3. niekoľko rokov vám ponúkame iný pohľad na dianie doma, aj vo svete, ako takzvané "médiá hlavného prúdu"

Číslo účtu pre finančné dary je: IBAN SK91 0200 0000 0043 7373 6457

Do poznámky prosíme uviesť "dar".

Je to jediná cesta, ako tu môžeme byť.

Vážime si vašu podporu. Nájdete nás aj na sociálnej sieti Telegram tu: https://t.me/hlavnydennik