EK schválila štvrtú žiadosť o platbu v hodnote 923 miliónov eur
01 | 07 | 2024 I Ivan Mihale/tasr

Európska komisia (EK) schválila Slovensku v rámci plánu obnovy už štvrtú platbu vo výške 923 miliónov eur. Po odpočítaní časti predfinancovania, ktoré Slovensko už dostalo, očakáva platbu vo výške viac než 798 miliónov eur. Informovala o tom Oľga Dúbravská z Národnej implementačnej a koordinačnej autority (NIKA).

Platba by mala prísť na účet za splnenie 15 míľnikov koncom tohto leta

"Splnili sme všetkých pätnásť míľnikov v rámci 4. žiadosti o platbu v pláne obnovy a odolnosti, ktoré nám garantujú vyplatenie sumy vo výške 923 miliónov eur. Určité zdržanie hodnotenia bolo zapríčinené predovšetkým novými prioritami súčasnej vládnej koalície, ktoré sú spojené napríklad s vyplácaním 13. dôchodkov. Podarilo sa nám presvedčiť EK, že zavedené kompenzačné opatrenia dostatočne garantujú udržateľnosť dôchodkového systému v budúcnosti," uviedol podpredseda vlády SR pre plán obnovy a znalostnú ekonomiku Peter Kmec (Hlas-SD).

Dodal, že aj na tomto príklade vidno, že rokovania s Európskou komisiou prebiehajú na veľmi odbornej a korektnej úrovni. "Budem rád, ak nebudeme robiť z plánu obnovy na Slovensku politickú súťaž. Existuje tendencia porovnávať sa s inými krajinami, sledujeme prvenstvá v úspechoch či neúspechoch. Zabúdame však, že krajiny nemali rovnakú štartovaciu líniu," upozornil Kmec. Jednotlivé krajiny sa podľa neho líšia nielen počtom míľnikov a cieľov, ale aj ich náročnosťou a sumami, ktoré majú krajiny k dispozícii.

Vďaka týmto financiám bude podľa Úradu vlády SR možné realizovať viaceré reformy

Ide napríklad o reformu integrácie a financovania dlhodobej sociálnej a zdravotnej starostlivosti či reformu poradenstva a prevencie v oblasti podpory duševného zdravia detí, žiakov a študentov. K dnešnému dňu boli celkovo zazmluvnené projekty z plánu obnovy za takmer 2,4 miliardy eur.

Spolu s predošlými troma žiadosťami o platbu získalo Slovensko z EÚ už viac ako tri miliardy eur, ktoré môže použiť na plnenie reforiem a investícií plánu obnovy.

Na Slovensku udrela SUPERCELA! Tieto okresy varujú pred PRÍVALOVÝMI povodňami
S úderom pravého poludnia nad naše územie opäť dorazili búrky. Na východe Slovenska sa sformovala supercela. Studený front v pondelok prináša búrky najmä na Gemer a východ, informuje portál regiony.sk Slovenský hydrometeorologický ústav (SHMÚ) o... Čítať ďalej
01 | 07 | 2024 | Ivan Mihale

Vážení naši čitatelia

Nie každý si v dnešnej dobe môže dovoliť platiť za médiá, preto náš obsah nezamykáme. 
Ak Vám to Vaše možnosti dovoľujú, existujú dobré dôvody, prečo podporiť redakciu Hlavného denníka už dnes:

1. nestoja za nami peniaze žiadneho oligarchu, bohatého jednotlivca, politickej strany alebo inštitúcie, ktoré by nám hovorili, čo máme písať;

2. obsah nezamykáme ako väčšina mienkotvorných médií na Slovensku;

3. niekoľko rokov vám ponúkame iný pohľad na dianie doma, aj vo svete, ako takzvané "médiá hlavného prúdu"

Číslo účtu pre finančné dary je: IBAN SK91 0200 0000 0043 7373 6457

Do poznámky prosíme uviesť "dar".

Je to jediná cesta, ako tu môžeme byť.

Vážime si vašu podporu. Nájdete nás aj na sociálnej sieti Telegram tu: https://t.me/hlavnydennik