Chmelár odhalil dvojaký meter opozície - Čaputová mohla, Pellegrini nie!
01 | 07 | 2024 I Bari Zajačková

Uznávaný publicista Eduard Chmelár vo svojom najnovšom príspevku na sociálnej sieti podrobne analyzuje reakcie na podpísanie zákona o Slovenskej televízii a rozhlase prezidentom Petrom Pellegrinim. Autor kriticky hodnotí postoje opozície a obhajuje konanie nového prezidenta.

Prezident odmietol tancovať, ako píska opozícia

Chmelár začína svoj príspevok poukazom na reakciu opozície: "Peter Pellegrini na poslednú chvíľu podpísal zákon o Slovenskej televízii a rozhlase a opoziční lídri to okamžite označili za dôkaz, že vo svojej funkcii nebude nezávislý a že bude len predĺženou rukou vládnej koalície v Prezidentskom paláci."

Autor však túto reakciu ostro kritizuje: "Nuž, ako obyčajne, obludne zavádzajú a hystericky strašia."

Úloha prezidenta v ústavnom systéme v novom svetle

Chmelár vysvetľuje, ako by mal prezident podľa neho fungovať v rámci ústavného systému: "Nemýľme si postavenie prezidenta v našom ústavnom systéme. Jeho úlohou nie je byť konkurenčným centrom moci voči vláde. Nemal by vetovať každý zákon, ktorý sa mu nepáči a mal by rešpektovať rozloženie síl v parlamente." Zdôrazňuje tiež, že hlavnou úlohou prezidenta je "dozerať na riadny chod ústavných orgánov."

Transparentnosť rozhodnutia prezidenta, ktorý sa odstrihol od opozície

"Takže ja na rozdiel od progresívcov a liberálov oceňujem, že prezident Peter Pellegrini pridal k podpisu zdôvodňujúce stanovisko, lebo takto transparentne by sa to malo robiť," oceňuje Pellegriniho prístup k podpisu zákona.

Kritika reakcie opozičných strán

Chmelár ostro kritizuje reakcie opozičných strán, najmä Progresívneho Slovenska a SaS, ktoré naďalej stupňujú deštruktívnu politiku štýlom 'čím horšie, tým lepšie. Poukazuje tiež na to, čo vníma ako pokrytectvo zo strany opozície: "Michal Šimečka alebo Tomáš Valášek sa tvária, že ich ľudia vlastne nie sú ich ľudia a že ich dosadzuje do funkcií asi nejaká neviditeľná ruka trhu, a nie ich vlastné rozhodnutia."

Čaputová si trhala nohy pre USA, Pellegrini neposlúcha progresívcov

Chmelár kritizuje aj postoj opozície k bývalej prezidentke Zuzane Čaputovej: "Ak si to porovnám s predchádzajúcou nájomníčkou paláca, ktorá si išla nohy potrhať, aby podpísala schválenú vojenskú zmluvu s USA bez ďalšieho vysvetľovania v rekordnom čase, je už skutočne smiešne a vrcholne trápne, ak Michal Šimečka nazýva túto predĺženú ruku Progresívneho Slovenska vzorom nadstraníckosti a nemiestne útočí na prezidenta Pellegriniho za každé jeho autonómne rozhodnutie, ktoré nie je v súlade so želaním PS."

Koniec progresívneho tanca v Paláci

Publicista napokon uzatvára svoj príspevok jasným stanoviskom o zmene v prístupe nového prezidenta: "Nuž, ak si opozícia predstavuje úlohu hlavy štátu tak, že bude skákať tak, ako oni pískajú, pomýlili sa. Tie časy sa skončili."

Chmelár tak naznačuje, že Pellegrini bude vo funkcii konať autonómne a nebude sa podriaďovať želaniam opozície, čo predstavuje nový prístup k prezidentskému úradu. Končí tanec podľa progresívnej nôty v Prezidentskom paláci?

Smer ODMIETA útoky opozície na prezidenta. POZRITE, čo urobili
Strana Smer-SD odmieta útoky opozície na prezidenta SR Petra Pellegriniho v súvislosti s podpisom zákona o Slovenskej televízii a rozhlase (STVR). Podčiarkla, že prezident sa v súlade s Ústavou SR rozhodol nevyužiť právo veta a legislatívu... Čítať ďalej
01 | 07 | 2024 | Ivan Mihale

Vážení naši čitatelia

Nie každý si v dnešnej dobe môže dovoliť platiť za médiá, preto náš obsah nezamykáme. 
Ak Vám to Vaše možnosti dovoľujú, existujú dobré dôvody, prečo podporiť redakciu Hlavného denníka už dnes:

1. nestoja za nami peniaze žiadneho oligarchu, bohatého jednotlivca, politickej strany alebo inštitúcie, ktoré by nám hovorili, čo máme písať;

2. obsah nezamykáme ako väčšina mienkotvorných médií na Slovensku;

3. niekoľko rokov vám ponúkame iný pohľad na dianie doma, aj vo svete, ako takzvané "médiá hlavného prúdu"

Číslo účtu pre finančné dary je: IBAN SK91 0200 0000 0043 7373 6457

Do poznámky prosíme uviesť "dar".

Je to jediná cesta, ako tu môžeme byť.

Vážime si vašu podporu. Nájdete nás aj na sociálnej sieti Telegram tu: https://t.me/hlavnydennik