Zomrel nezabudnuteľný slovenský SPEVÁK! Obdivovali ho až v 7 krajinách
30 | 06 | 2024 I Gabriela Fedičová

Smutná správa zasiahla milovníkov kultúry. Na svoj posledný odpočinok sa vo veku nedožitých 75 rokov pobral operný spevák Alojz Harant. Bol výnimočným tenoristom, ktorý spieval neraz v zahraničí.

Alojz Harant patril medzi najvýraznejších tenoristov svojej generácie. Ako hosťujúci umelec účinkoval aj v inscenáciách Štátnej opery, informuje portál Regióny.

“Banskobystrické publikum si ho pamätá ako Cania (Komedianti, 2000, Turidua (Sedliacka česť, 2000), Cavaradossiho (Tosca, 2000), Lorda Artura Talba (Puritáni, 2001), Riccarda (Maškarný bál, 2002), Foresta (Attila, 2005) a Radua (Cigáni, 2007). Najmä jeho veristické kreácie patria k nezabudnuteľným,” uviedla Štátna opera.

zdroj: FB/Štátna opera

Spieval aj v zahraničí

Spočiatku napodobňoval svoj idol – Karla Gotta. Operný spev študoval na súkromných hodinách v Bratislave. Začínal ako člen zboru SND v Bratislave (1976–1987), potom prijal angažmán ako sólista opery v Štátnom divadle Košice (1987–1990), kde spieval prevažne taliansky repertoár. Účinkoval aj v Ostrave od roku 1990, kde pôsobil 5 sezón, uvádza Národní divadlo moravskoslezské.

Nespieval iba v divadlách v Českej republike (okrem Ostravy aj Praha, Liberec, Brno, Plzeň, Olomouc) a na Slovensku (Košice, Bratislava, Banská Bystrica, Prešov), ale aj v Taliansku, Španielsku, Rakúsku, Poľsku a Nemecku. Slovenské operné umenie tak stratilo výraznú osobnosť, ktorá v ňom zanechala nezmazateľnú hlbokú stopu.

Zdroj: FB/Národné divadlo Košice

Smútia mnohí

Málokto vie, že okrem spevu mal rád aj maľovanie a divadelné dianie sledoval aj po ukončení svojej aktívnej umeleckej kariéry. Jeho cesta k umenia pritom nebola priamočiara, pretože sa vyučil za brúsiča kovov. Pracoval ale aj ako kurič, frézar, dláždič, maliar natierač, umelecký aranžér a mnohé ďalšie profesie, ktorých bolo takmer dvadsať, píše operaslovakia.sk.

Posledná rozlúčka s Alojzom Hrantom sa uskutočnila v sobotu 29. júna 2024 v jeho rodnej kysuckej obci Raková.

Vážení čitatelia

Nie každý si v dnešnej dobe môže dovoliť platiť za médiá, preto náš obsah nezamykáme. 
Ak Vám to Vaše možnosti dovoľujú, existujú dobré dôvody, prečo podporiť redakciu Hlavného denníka už dnes:

1. nestoja za nami peniaze žiadneho oligarchu, bohatého jednotlivca, politickej strany alebo inštitúcie, ktoré by nám hovorili, čo máme písať;

2. obsah nezamykáme ako väčšina mienkotvorných médií na Slovensku;

3. niekoľko rokov vám ponúkame iný pohľad na dianie doma, aj vo svete, ako takzvané "médiá hlavného prúdu"

Číslo účtu pre finančné dary je: IBAN SK91 0200 0000 0043 7373 6457

Do poznámky prosíme uviesť "dar".

Je to jediná cesta, ako tu môžeme byť.

Vážime si vašu podporu. Nájdete nás aj na sociálnej sieti Telegram tu: https://t.me/hlavnydennik