Supercely a obrovské krúpy sa ženú cez Česko! Večer udrú na Slovensku!
30 | 06 | 2024 I Gabriela Fedičová

"Silné búrky sa ženú cez susedné Česko. Objavujú sa aj supercely, ktoré prinášajú veľmi veľké krúpy a výdatné prívalové zrážky.  Intenzívne búrky zatiaľ zasiahujú predovšetkým Česko a Poľsko. Pre Slovensko to začne byť zaujímavé až v druhej polovici popoludnia. Dovtedy sa na našom území bude stále prehrievať a labilizovať vzduchová hmota," informuje portál imeteo.

Českí meteorológovia varovali, že v oblastiach, ktoré zasiahnu výdatné zrážky, môžu rýchlo stúpať hladiny najmä menších riek. Hrozia tam lokálne záplavy.

„Najvyššia pravdepodobnosť, že dôjde k prekročeniu prvého stupňa povodňovej aktivity, je v povodí hornej Moravy a Odry. Výrazné vzostupy hladín, rýchly odtok vody zo zeme a vysoké riziko lokálneho zatopenia ale nemožno vylúčiť ani v iných povodiach, kde je vysoké nasýtenie pôdy (východ a severovýchod ČR),“ dodali podľa portálu imeteo meteorológovia z Českého hydrometeorologického ústavu.

Skomplikuje sa to najmä na západnom Slovensku, očakáva sa silný vietor

„Línia búrok sa totiž bude naťahovať z juhozápadného smerom k severovýchodnému smeru. Búrková línia sa bude pohybovať postupne k východu, avšak búrky na tejto línii sa budú pohybovať smerom k severovýchodu. K tomu, aby sa búrka vyskytla na západe Slovenska je tak nevyhnutná inicializácia v oblasti Rakúska, ktorá sa javí ako problematická,“ píšu odborníci.

Večer sa v oblasti západného Slovenska očakávajú búrky, ktoré sa tu priamo vytvoria. Studený front však postúpi aj cez západ a jeho postup bude sprevádzané silným nárazovým vetrom s rýchlosťou až okolo 60 km/h.

Vážení čitatelia

Nie každý si v dnešnej dobe môže dovoliť platiť za médiá, preto náš obsah nezamykáme. 
Ak Vám to Vaše možnosti dovoľujú, existujú dobré dôvody, prečo podporiť redakciu Hlavného denníka už dnes:

1. nestoja za nami peniaze žiadneho oligarchu, bohatého jednotlivca, politickej strany alebo inštitúcie, ktoré by nám hovorili, čo máme písať;

2. obsah nezamykáme ako väčšina mienkotvorných médií na Slovensku;

3. niekoľko rokov vám ponúkame iný pohľad na dianie doma, aj vo svete, ako takzvané "médiá hlavného prúdu"

Číslo účtu pre finančné dary je: IBAN SK91 0200 0000 0043 7373 6457

Do poznámky prosíme uviesť "dar".

Je to jediná cesta, ako tu môžeme byť.

Vážime si vašu podporu. Nájdete nás aj na sociálnej sieti Telegram tu: https://t.me/hlavnydennik