Zo svahu Veľkého Rozsutca sa zosunula pôda! Zasiahla aj turistický chodník
30 | 06 | 2024 I Eka Balaskova

Počasie v tomto období niekde spôsobuje záplavy, inde zosuvy pôdy. Práve to je problém aj pri jednom z populárnych turistických chodníkov, ktoré sú turistami hojne využívané. K opatrnosti cez Facebook nabáda aj Národný park (NP) Malá Fatra.

Správa NP Malá Fatra odporúča venovať zvýšenú opatrnosť  pri chodníku, ktorý vedie po modrej značke, ktorý zasiahol zosuv pôdy. Ak sa chystáte na túru do hôr, potrebujete určité vybavenie. Tiež je dôležité skontrolovať a doplniť si lekárničku.

Modrá značka „v problémoch“

Ide o svahu Veľkého Rozsutca. Ten podľa informácií NP čiastočne zasiahol aj modrý turistický chodník.

Facebook / NP Malá Fatra

„Ten vedie zo sedla Medziholie do sedla Medzirozsutce (traverzový chodník). Pomerne veľký odtrh však zasiahol daný turistický chodník len na približne 5 - 6 m. Chodník je PRIECHODNÝ, avšak je potrebné zvýšiť v tejto lokalite opatrnosť,“radí správa NP.

Tá zároveň upozorňuje, že turistický chodník po červenej značke Medziholie - Veľký Rozsutec - Medzirozsutce týmto posuvom zasiahnutý nebol.

Vyznanie partnera zosnulej 36-ročnej brazílskej športovkyni trhá srdce
Nešťastie nechodí po horách, ale po ľuďoch. A nevyhýba sa ani vrcholovým športovcom. Za posledných pár dní tento svet náhle opustili dve športové osobnosti. V utorok (25. júna) sa svet dozvedel o úmrtí jedného z prvých profi trénerov zápasenia a v... Čítať ďalej
29 | 06 | 2024 | Eka Balašková

Idete na túru?

Ísť na túru do hôr je ďaleko náročnejšia „vychádzka“, ako vybehnúť v rámci civilizácie na zmrzlinu a treba sa na to aj patrične vybaviť. Stránka hightatrasguides.sk radí, že ako základ potrebujete pevné topánky nad členok, ideálne s gore-tex membránou.

Oblečte sa vhodne na aktívny pohyb, teda viac vrstiev. Ak vám je pri postávaní chladno, pri aktívnom pohybe vám bude fajn. Nezabudnite na pršiplášť, slnečné okuliare a krém na opaľovanie.

Zabúdať netreba ani na jedlo – žemľa, či obložený rožok vás na vrchole nasýtia, no nezaťažia žalúdok. Pribaľte si určite aj nejakú obľúbenú čokoládovú tyčinku, ako rýchlu energiu. Rozhodne nesmiete zabudnúť na minimálne 1,5 litra minerálky, pripomína portál hightatrasguides.sk.

Lekárnička

Do hôr, okrem tradičnej „kozmetickej tašky“ s liekmi proti hnačke, nevoľnosti či bolesti, a rýchloobväze si toho do batoha treba pribaliť viac. Stránka Hudysport turistom odporúča pribaliť si pár latexových rukavíc, zdravotnícku trorcípu šatku z pevnej látky, široké (12cm) pružné obväzy, „škrtidlo“, zatvárací špendlík, cievkové náplasti, hotový obväz s vankúšikmi, alobalovú fóliu, ale aj kartičky s postupom pri prvej pomoci. Môžete mať trebárs aj kurz prvej pomoci, iné je absolvovať nácvik niekde na zdravotnom stredisku a celkom iné fungovať s vedomím, že ide o zdravie nášmu blízkemu. Určite nezabudnite na lieky, ktoré beriete štandardne. Zabaliť si treba minimálne dávku, ktorú potrebujete na dva dni.

Facebook / NP Malá Fatra

A čo lieky?

Rátať treba aj s potrebou medikamentov. Kým sa vyberiete do hôr, skontrolujte, či v lekárničke máte alkoholom napustené štvorčeky na drobné rany a odreniny; niečo proti bolesti zubov, či hlavy alebo pre prípad náhlej koliky; niečo proti hnačke a určite nezabudnite na očné kvapky Ophthalmo – Septonex. Ak ste alergik, tak si pribaľte aj svoje osvedčené antialergiká a pre prípad vyčerpania určite nenechajte v lekárni ani hroznový cukor.

Čo robiť, ak vás na túre zastihne búrka, sa dočítate v článku:

Viete, čo robiť, keď vás na túre zastihne búrka?
Keď sme v budove sme v bezpečí – tá má bleskozvod a ten nám zaručí, že blesky môžeme vnímať, ako fascinujúce prírodné divadlo. Horšie však je, ak nás búrka zastihne niekde vo voľnej prírode. Ak sa tak stane, Nový čas radi nepodceňovať situáciu a... Čítať ďalej
27 | 05 | 2024 | Eka Balašková

Vážení naši čitatelia

Nie každý si v dnešnej dobe môže dovoliť platiť za médiá, preto náš obsah nezamykáme. 
Ak Vám to Vaše možnosti dovoľujú, existujú dobré dôvody, prečo podporiť redakciu Hlavného denníka už dnes:

1. nestoja za nami peniaze žiadneho oligarchu, bohatého jednotlivca, politickej strany alebo inštitúcie, ktoré by nám hovorili, čo máme písať;

2. obsah nezamykáme ako väčšina mienkotvorných médií na Slovensku;

3. niekoľko rokov vám ponúkame iný pohľad na dianie doma, aj vo svete, ako takzvané "médiá hlavného prúdu"

Číslo účtu pre finančné dary je: IBAN SK91 0200 0000 0043 7373 6457

Do poznámky prosíme uviesť "dar".

Je to jediná cesta, ako tu môžeme byť.

Vážime si vašu podporu. Nájdete nás aj na sociálnej sieti Telegram tu: https://t.me/hlavnydennik