Užívate multivitamíny? Chyba, ukazujú štúdie
29 | 06 | 2024 I Eka Balašková

Analýza, ktorá prebehla na zdravotnom stave 400-tisíc zdravých dospelých nezistila žiadne zdravotný bonusy z užívania multivitamínov vo forme výživových doplnkov, informuje  The Guardian. Podľa tejto štúdie dokonca môže každodenné užívanie týchto prípravkov dokonca zvýšiť riziko predčasnej smrti.

Výskumníci v USA analyzovali zdravotné záznamy od takmer 400 000 dospelých bez závažných dlhodobých ochorení, aby zistili, či denné užívanie multivitamínov znížilo riziko úmrtia v priebehu nasledujúcich dvoch desaťročí.

Namiesto toho, aby žili dlhšie, ľudia, ktorí denne konzumovali multivitamíny, mali v sledovanom období o niečo vyššiu pravdepodobnosť úmrtia ako ľudia, ktorí takéto prípravky neužívali.

 „Užívanie multivitamínov na zlepšenie dlhovekosti nie je potvrdené,“skonštatovali.

Obrovský trh

Takmer polovica dospelých v Spojenom kráľovstve užíva multivitamíny alebo doplnky stravy minimálne raz týždenne. To je časť domáceho trhu v hodnote viac ako pol miliardy libier ročne. Odhaduje sa, že celosvetový trh s doplnkami má každý rok hodnotu desiatok miliárd dolárov. V USA tretina dospelých užíva multivitamíny v nádeji, že zabránia chorobám, podotýka The Guardian.

Kresťania slávia sviatok dvoch najznámejších apoštolov, sv. Petra a Pavla
Kresťania na Slovensku i vo svete slávia v sobotu sviatok dvoch najvýznamnejších apoštolov, sv. Petra a Pavla, ktorí ohlasovali evanjelium Ježiša Krista po celom vtedy známom svete. V katolíckych kostoloch sa počas dňa konajú sväté omše venované... Čítať ďalej
29 | 06 | 2024 | Ivan Brožík/TA SR

Vráťme sa k prírode

Tvorcovia 20 rokov trvajúcej analýzy spochybnili prínosy pre zdravie, dokonca varovali pred ich škodlivosťou. Kým prírodné zdroje beta-karoténu zo stravy chránia napríklad pred rakovinou, doplnky beta-karoténu môžu zvýšiť riziko rakoviny pľúc a srdcových chorôb, čo naznačuje, že v doplnkoch chýbajú dôležité zložky. Železo, ktoré sa pridáva do mnohých multivitamínov, môže viesť k preťaženiu železom a zvýšiť riziko kardiovaskulárnych ochorení, cukrovky a demencie.

Vitamíny potrebujeme

Doktor Neal Barnard z Univerzity Georgea Washingtona a spoluautor štúdie uviedol, že vitamíny sú užitočné v konkrétnych prípadoch. Historicky námorníkov zachránil pred skorbutom vitamín C, zatiaľ čo betakarotén, vitamíny C a E a zinok zrejme spomaľujú vekom podmienenú degeneráciu makuly, čo je stav, ktorý môže viesť k vážnej strate zraku.

Predbežná štúdia v roku 2022 našla dôkazy, že multivitamíny môžu spomaliť kognitívny pokles v starobe, ale bol potrebný ďalší výskum.

Napriek tomu „multivitamíny nadmerne sľubujú a nedodávajú. Hlavným bodom je, že multivitamíny nepomáhajú. Namiesto multivitamínov musíme jesť zdravé potraviny, povedal, ktoré poskytujú široké spektrum mikroživín, makroživín a vlákniny a zároveň obmedzujú nasýtené tuky a cholesterol,“ vysvetlil Barnard.

„Doplnok vitamínov a minerálov sám o sebe nevyrieši nezdravú stravu, ale môže pomôcť pokryť kľúčové živiny, ak sa niekto snaží získať ich z potravy. Príkladom toho môže byť vitamín D, kde sú dospelí v Spojenom kráľovstve povzbudzovaní, aby ho užívali ako doplnok v zime, alebo vegáni a vegetariáni, ktorí by mohli mať prospech z doplnku vitamínu B12,“  doplnil Duane Mello z lekárskej fakulty Aston, ktorého výsledky štúdie vôbec neprekvapili.

Vyznanie partnera zosnulej 36-ročnej brazílskej športovkyni trhá srdce
Nešťastie nechodí po horách, ale po ľuďoch. A nevyhýba sa ani vrcholovým športovcom. Za posledných pár dní tento svet náhle opustili dve športové osobnosti. V utorok (25. júna) sa svet dozvedel o úmrtí jedného z prvých profi trénerov zápasenia a v... Čítať ďalej
29 | 06 | 2024 | Eka Balašková

Vážení naši čitatelia

Nie každý si v dnešnej dobe môže dovoliť platiť za médiá, preto náš obsah nezamykáme. 
Ak Vám to Vaše možnosti dovoľujú, existujú dobré dôvody, prečo podporiť redakciu Hlavného denníka už dnes:

1. nestoja za nami peniaze žiadneho oligarchu, bohatého jednotlivca, politickej strany alebo inštitúcie, ktoré by nám hovorili, čo máme písať;

2. obsah nezamykáme ako väčšina mienkotvorných médií na Slovensku;

3. niekoľko rokov vám ponúkame iný pohľad na dianie doma, aj vo svete, ako takzvané "médiá hlavného prúdu"

Číslo účtu pre finančné dary je: IBAN SK91 0200 0000 0043 7373 6457

Do poznámky prosíme uviesť "dar".

Je to jediná cesta, ako tu môžeme byť.

Vážime si vašu podporu. Nájdete nás aj na sociálnej sieti Telegram tu: https://t.me/hlavnydennik