Ministerstvo obrany naznačuje niečo nádejné
29 | 06 | 2024 I Ivan Brožík/TASR

Ministerstvo obrany SR považuje v súčasnosti za predčasné informovať o konkrétnych témach, ktorých by sa mohli týkať možné zmeny v dohode o obrannej spolupráci SR s USA (DCA). Ako zdôvodnilo, Slovensko si za posledné mesiace v téme zmien v rámci zmluvy vybudovalo určitú pozíciu, ktorú nechce v rámci rokovacích procesov ohroziť." Pre TASR to uviedli z tlačového oddelenia rezortu.

"MO SR nepristupuje k zmene zmluvného rámca DCA ľahkovážne.

Slovensko nie je spokojné a jasne to formuluje

"Amerických partnerov sme korektne informovali, že s niektorými časťami DCA a ich následnou praktickou interpretáciou nie sme spokojní. Americká strana je zároveň o zmenách ochotná rokovať," skonštatoval rezort.

A začína sa opravovať

Minister obrany Robert Kaliňák (Smer-SD) po nástupe do funkcie informoval, že dohodu o obrannej spolupráci s USA (DCA) uzavretú v roku 2022 bude nutné upraviť. Zmluvu vtedy označil za nešťastne naformulovanú.

Dohoda upravuje napríklad využitie vojenských letísk Malacky-Kuchyňa a Sliač americkými ozbrojenými silami. Mala by platiť desať rokov. Potom zostáva platná alebo ju možno vypovedať s ročnou výpovednou lehotou.

Šimečkov verklík nemá vypínač
"Toto je už naozaj na hulváta. Koalícia absolútne pošlapala rokovací poriadok a demokratické pravidlá." Vracia sa v statuse k parlamentnej schôdzi vodca progresívnych šíkov Michal Šimečka. "Uťali diskusiu o audiovizuálnom fonde, prešli rovno na... Čítať ďalej
29 | 06 | 2024 | Ivan Brožík

Vážení naši čitatelia

Nie každý si v dnešnej dobe môže dovoliť platiť za médiá, preto náš obsah nezamykáme. 
Ak Vám to Vaše možnosti dovoľujú, existujú dobré dôvody, prečo podporiť redakciu Hlavného denníka už dnes:

1. nestoja za nami peniaze žiadneho oligarchu, bohatého jednotlivca, politickej strany alebo inštitúcie, ktoré by nám hovorili, čo máme písať;

2. obsah nezamykáme ako väčšina mienkotvorných médií na Slovensku;

3. niekoľko rokov vám ponúkame iný pohľad na dianie doma, aj vo svete, ako takzvané "médiá hlavného prúdu"

Číslo účtu pre finančné dary je: IBAN SK91 0200 0000 0043 7373 6457

Do poznámky prosíme uviesť "dar".

Je to jediná cesta, ako tu môžeme byť.

Vážime si vašu podporu. Nájdete nás aj na sociálnej sieti Telegram tu: https://t.me/hlavnydennik