Brusel zneužil právomoci, ktoré mu dali voliči
29 | 06 | 2024 I Ivan Brožík

"Európa je v kríze. Kresťanská civilizácia, ktorá určuje rámec nášho života, sa vytráca. Na úpadku je aj Európska únia. Globálna ekonomická váha kontinentu sa za posledné tri desaťročia výrazne a nepretržite znižovala. Európsky poriadok sa nám vyparuje pred očami – neustála hrozba terorizmu narúša verejnú bezpečnosť. Schopnosť Európy presadiť svoje záujmy v medzinárodnej politike sa stratila – uzavretie a blokáda, vojna u susedov" zamýšľa sa na sociálnej sieti predseda vlády Maďarska Viktor Orbán.

Názor premiéra Maďarska preberá redakcia HD v ďalšej časti kompletne celý.

____________________________________________________________________

"To všetko dostalo európske národy do ťažkej situácie a navyše sa sťažili aj každodenné životné podmienky ľudí. Čo Európania vnímajú: vojnu, migráciu a stagnáciu namiesto mieru, poriadku a rozvoja.

Situáciu zhoršuje skutočnosť, že bruselská byrokracia žijúca v bubline, urobila v posledných rokoch veľa nesprávnych politických rozhodnutí. Európa sa stále viac unáša do vojny, v ktorej kontinent nemá čo získať, ale môže ľahko všetko stratiť. Napriek tomu je každodennou skúsenosťou, že v otázke vojny pre nich nič nie je príliš drahé.

Byrokrati v Bruseli chcú túto vojnu, považujú ju za vlastnú a chcú poraziť Rusko. Peniaze európskeho ľudu sa neustále posielajú na Ukrajinu, európske spoločnosti boli prestrelené sankciami, zvýšila sa inflácia a milióny európskych občanov sa dostali do životných ťažkostí. Zvyšovaním daní zhoršili konkurencieschopnosť kontinentu a zapojili sa do vzájomných vzťahov s najdôležitejšími obchodnými partnermi Európy.

Zelený prechod bol scestný. Európa dnes využíva viac uhlia a ceny energií sú vyššie ako pred piatimi rokmi. Európski farmári proti krvácaniu denne protestujú a medzitým sa ukrajinské poľnohospodárske produkty pochybnej kvality vyhadzujú za dumpingové ceny.

Rozširovanie Európskej únie o krajiny západného Balkánu sa úplne zastavilo – istý pokrok priniesol až hrdinský boj maďarského komisára pre rozšírenie. Stále však platí, že Únia potrebuje nové členské štáty a ich ekonomickú dynamiku viac ako kedykoľvek predtým. Kvôli zle riadenej migračnej politike sa ilegálni migranti hrnú do schengenského priestoru aj dnes.

V Bruseli však namiesto preberania úspešných praktík krajín, ktoré zastavujú migráciu, ako je Maďarsko, tieto krajiny trestajú a snažia sa ich prinútiť, aby migrantov prijímali. Je dobre známe, že populácia v Afrike sa do roku 2040 zvýši o 750 miliónov ľudí. Maďarsko všetkých varuje, že plot aj dnes zastavuje afrických migrantov, no pri tak rýchlo rastúcich počtoch môžeme dúfať v riešenie len v ekonomickom vývoji, ktorý má za následok ich zotrvanie v krajine v strednodobom horizonte. Európa by mala spustiť veľký rozvojový program v Afrike, ale takýto plán nie je v Bruseli ani na obzore.

Bruselskí byrokrati sú nepochybne úspešní v jednej veci: oslabujú národné štáty a zvyšujú vlastnú moc. Táto elita v nás evokuje spomienku na komunistov. Nehľadia na záujmy ľudí, vnucujú ľuďom vlastné nápady. Ich aktuálnym hitom je ideál toxickej zelenej politiky a zmiešanej spoločnosti. A ak sa to nepáči európskym ľuďom, tak „beda európskym národom“.

Kríza a zhoršenie vojnovej situácie jasne naznačili už dávno pred voľbami do Európskeho parlamentu: Európa potrebuje zmenu. Takto to ďalej nemôže ísť! Prevažná väčšina Európanov si to myslela a vyjadrila svoju vôľu v eurovoľbách.

Obyvatelia Európy tiež dali jasne najavo, že dúfajú v zmenu od pravice. Bolo to vidieť aj na výsledkoch volieb: ľudia namiesto ľavicového pokroku a provojnového smeru v drvivej väčšine volili strany sľubujúce zmenu. V 20 z 27 krajín Európskej únie zvíťazila suverénna alebo pravicová strana, ktorá viedla kampaň vyslovene na základe prísľubu zmeny. Ihneď po voľbách padla ľavicová francúzska a belgická vláda, trasie sa aj Berlín. Európski ľudia dali jasne najavo, že chcú ukončiť vojnu, ktorá prebieha vedľa, chcú sa zbaviť progresívneho ideologického besnenia, chcú zastaviť migráciu a chcú vidieť európsku ekonomiku na ceste rastu.

Zatiaľ sme v pohode. Ako sa dalo očakávať, Európania si začali brať Európu späť. Bruselskí byrokrati však podnikli protiútok. Európska ľudová strana bola naverbovaná popri socialistoch a liberáloch, ktorí mali záujem na udržaní status quo. Európska ľudová strana zbierala hlasy sľubovaním zmeny v kampani. No napriek tomu, že o sebe tvrdili, že sú ambasádormi zmeny, po voľbách sa spojili so socialistami a liberálmi, ktorí ohrozili Európu.

Európska ľudová strana a ostatné ľavicové strany opdpískali rozhodnutie európskeho ľudu a uzavreli hanebný pakt a začali sa deliť o moc. Ide o jasné zneužitie právomocí, ktoré nám dali voliči. Znovu sa zišla provojnová koalícia. Jediným cieľom tohto provojnového paktu je udržať bruselskú elitu, ktorá uvrhla Európu do krízy."

__________________________________________

Toľko názor predsedu vlády maďarska Viktotra Orbána, publikovaný na sociálnej sieti.

Juraj Draxler: Ako médiá prispievajú k debilizácii obyvateľstva
Politikovi Jurajovi Draxlerovi sa nepáči to, akým slovníkom komunikujú médiá bývalého mainstreamu o ľuďoch, či správaní, ktoré nehlásajú ich názor. Veď ani výraz „debilizácia“ nepoužil preto, že by sa mu páčilo, ale preto, lebo ho použil autor... Čítať ďalej
28 | 06 | 2024 | Eka Balaskova

Vážení naši čitatelia

Nie každý si v dnešnej dobe môže dovoliť platiť za médiá, preto náš obsah nezamykáme. 
Ak Vám to Vaše možnosti dovoľujú, existujú dobré dôvody, prečo podporiť redakciu Hlavného denníka už dnes:

1. nestoja za nami peniaze žiadneho oligarchu, bohatého jednotlivca, politickej strany alebo inštitúcie, ktoré by nám hovorili, čo máme písať;

2. obsah nezamykáme ako väčšina mienkotvorných médií na Slovensku;

3. niekoľko rokov vám ponúkame iný pohľad na dianie doma, aj vo svete, ako takzvané "médiá hlavného prúdu"

Číslo účtu pre finančné dary je: IBAN SK91 0200 0000 0043 7373 6457

Do poznámky prosíme uviesť "dar".

Je to jediná cesta, ako tu môžeme byť.

Vážime si vašu podporu. Nájdete nás aj na sociálnej sieti Telegram tu: https://t.me/hlavnydennik