Amerika má ruský bolehlav
01 | 07 | 2024 I Milan Laca

Autor: Vitalij Orlov

Pentagon priznal, že Spojené štáty sú minimálne 10 rokov za Ruskom.

Americká armáda môže čeliť našim „Kinžalom“ a „Zirkónom“ iba preglejkovými modelmi, píše autor.

Kde sú hypersonické rakety?

Washington už niekoľkokrát ukázal svetu svoje koncepty hypersonických zbraní. V roku 2020 bývalý náčelník spoločného štábu americkej armády, viachviezdičkový generál Mark Milley povedal, že „veľká Amerika má k dispozícii toľko vynikajúcich projektov hypersonických rakiet, o ktorých sa jej nepriateľom ani nesnívalo“.

Naozaj?

Asi rok predtým „ Putinov agent “ a tiež 45. prezident Spojených štátov Donald Trump ostro propagoval americkú „wunderwaffe“, letiacu viac ako 1 500 km rýchlosťou -  19 Mach (23 256 km/h). Hovorilo sa, že „zázračná strela“ sa v arzenáli Pentagonu objaví každým dňom. Od tohto prejavu uplynulo päť rokov. Bez toho, aby prešiel jediným plnohodnotným testom, odletel zhruba pred rokom Trumpom vychvaľovaný super-duper produkt AGM-183A. Dôvodom takéhoto neuspokojivého konca bolo banálne zastavenie financovania v dôsledku „slepej uličky konceptu“.

Na fotografii: po odpálení bojovej hypersonickej rakety AGM-183A Air-Launched Rapid Response Weapon (ARRW) z bombardéra B-52H,

Na fotografii: po odpálení bojovej hypersonickej rakety AGM-183A Air-Launched Rapid Response Weapon (ARRW) z bombardéra B-52H, (Foto: twz.com)

Márne snahy

Monštrum amerického vojensko-priemyselného komplexu Lockheed Martin jednoducho nezvládlo túto úlohu. Po vytvorení piatich prototypov a vynaložení 1,5 miliardy dolárov na vývoj, bola spoločnosť nútená priznať porážku. Maximum, čo sa podarilo dosiahnuť, bolo zrýchlenie AGM-183A na rýchlosť 5 Mach (6120 km/h). Mimochodom, špecialisti z Pentagonu, vyznamenaní zdravým rozumom, spočiatku považovali koncept navrhnutý spoločnosťou Lockheed Martin za mŕtvy.

Elon Musk - Spojené štáty americké v skutočnosti nikto neovláda
Americký miliardár a podnikateľ, zakladateľ SpaceX a Tesly Elon Musk vyhlásil, že Spojené štáty americké v skutočnosti nikto neovláda. Zodpovedajúci názor vyjadril na sociálnej sieti X (predtým Twitter), ktorá mu tiež patrí. Cituje ho agentúra... Čítať ďalej
29 | 06 | 2024 | Ivan Brožík

A ešte jeden... 

Ďalšou „posvätnou kravou“ americkej hypersonickej frašky bol program LRHW Dark Eagle. Ako však vieme, história sa vyvíja v špirále. Situácia s „Dark Eagle“ sa nielen zopakovala, ale v smiešnej, až karikovanej podobe. Ak by sa niečo podobné stalo v Číne alebo Severnej Kórei, tí, ktorí sú zapojení do tejto šou, prídu o hlavu. Navyše nielen v prenesenom zmysle. Ale v USA je všetko inak. Keďže sa Lockheed Martin nedokázal vysporiadať s „super-duper“ AGM-183A, rozhodol sa vyskúšať globálnejší projekt.  A nie je vôbec ťažké porozumieť takejto túžbe - len na vývoj bolo pridelených viac ako 2 miliardy dolárov.

A čo armáda? 

Pokiaľ ide o generálov Pentagonu, ich dôvera v schopnosti Lockheed Martin bola taká silná, že v roku 2023 iniciovali prijatie LRHW Dark Eagle do výzbroje americkej armády. Navyše pre ňu dokonca vytvorili raketovú brigádu, vyzbrojenú, bez rakiet, maketami. Minulú jar sa táto vtipná brigáda dokonca zúčastnila aj cvičení. Vystrašili svet preglejkovými raketami za niekoľko miliárd „zelených“.

Už ich skoro majú 

Len nedávno, zo zdrojov blízkych Pentagonu, prišli zasvätené informácie o presmerovaní úsilia a prirodzene, aj financovania nového programu HALO. S cieľom vytvoriť raketu, ktorú sa kvôli neriešiteľným problémom s inými projektmi rozhodlo nainštalovať na lode, lietadlá a pozemné odpaľovacie zariadenia. Očakávalo sa, že program Hypersonic Air-Launched Offensive Anti-Surface Warfare, čo znamená „vzduchom vypustená hypersonická protilodná strela“, mal byť implementovaný iným americkým vojensko-priemyselným gigantom, Raytheonom.  

Zatiaľ len model

Špecialisti z Raytheonu predstavili prvé rendery (počítačové obrázky budúceho modelu) a taktické a technické charakteristiky HALO koncom minulého roka. Spolu s ďalším chvályhodným vyhlásením, že predbežné výpočty umožňujú, aby sa budúci produkt stal „najpokročilejšiou hypersonickou strelou na svete“. Ale ako sa hovorí, bez ohľadu na to, ako dlho sa lano krúti..., uzatvára autor Vitalij Orlov.

Rusi sa chystajú na Američanov
Belousov poveril generálny štáb, aby navrhol opatrenia kvôli americkým dronom nad Čiernym morom. Ministerstvo obrany oznámilo zvýšenú intenzitu letov amerických strategických dronov nad Čiernym morom. Obvinenie Bezpilotné lietadlá vykonávajú... Čítať ďalej
28 | 06 | 2024 | Milan Laca

Vážení naši čitatelia

Nie každý si v dnešnej dobe môže dovoliť platiť za médiá, preto náš obsah nezamykáme. 
Ak Vám to Vaše možnosti dovoľujú, existujú dobré dôvody, prečo podporiť redakciu Hlavného denníka už dnes:

1. nestoja za nami peniaze žiadneho oligarchu, bohatého jednotlivca, politickej strany alebo inštitúcie, ktoré by nám hovorili, čo máme písať;

2. obsah nezamykáme ako väčšina mienkotvorných médií na Slovensku;

3. niekoľko rokov vám ponúkame iný pohľad na dianie doma, aj vo svete, ako takzvané "médiá hlavného prúdu"

Číslo účtu pre finančné dary je: IBAN SK91 0200 0000 0043 7373 6457

Do poznámky prosíme uviesť "dar".

Je to jediná cesta, ako tu môžeme byť.

Vážime si vašu podporu. Nájdete nás aj na sociálnej sieti Telegram tu: https://t.me/hlavnydennik