Američanom "zmizli" zbrane na Ukrajine
29 | 06 | 2024 I Milan Laca

Spojené štáty nevedia, čo sa stalo so zbraňami v hodnote 62 miliónov dolárov pre Ukrajinu.

Podľa portálu The Daily Caller, ukrajinská strana poskytla správy o stratených zbraniach oveľa neskôr, ako to od nich požadovali.

Kde sú zbrane?

Americké ministerstvo obrany si nie je vedomé toho, čo sa stalo so zbraňami v hodnote 62 miliónov dolárov, ktoré dodali Kyjevu. Ukrajinská strana poskytla správy o stratených zbraniach oveľa neskôr, ako to požadovali. Informoval o tom portál The Daily Caller, s odvolaním sa na správu Úradu generálneho inšpektora Pentagonu.

Zelenskyj hovorí o mieri
Zelenskyj: Kyjev nechce, aby sa konflikt pretiahol kvôli vážnym stratám. Ukrajina nechce vojnu naťahovať roky a má v úmysle pripraviť mierový plán na druhý summit, povedal prezident Volodymyr Zelenskyj na tlačovej konferencii s predsedom Európskej... Čítať ďalej
29 | 06 | 2024 | Milan Laca

Predali ich?

Vyplýva z nej, že pre medzery v správach, zostavených ukrajinskou armádou, nie je jasné, či americké zbrane dodané do Kyjeva v hodnote 62 miliónov dolárov boli „zničené, stratené alebo presmerované“ pred novembrom 2023. Európske velenie Ozbrojených síl USA nie vždy dostávalo od ukrajinských ozbrojených síl pravidelné a podrobné hlásenia o stratách techniky a to aj napriek súčasným protokolom monitorovania ich konečného použitia, ktoré sú v platnosti v USA.

Tajnostkári

Ukrajinská armáda posilea v priemere správy len 301 dní po ich skutočnej strate. Podľa schváleného postupu by sa tak malo stať do 30 dní. Úrad generálneho inšpektora Pentagonu „pokračuje vo vyšetrovaní obvinení zo zločinov“ spáchaných počas presunu americkej vojenskej pomoci Ukrajine.

Miliarda sem, miliarda tam...

V januári 2024 Úrad generálneho inšpektora vo svojej správe informoval, že predstavitelia Pentagonu a ministerstva zahraničia nesprávne sledovali dodávky zbraní na Ukrajinu v hodnote viac ako 1 miliardy dolárov. Podľa portálu, ide o približne 69 % všetkej vojenskej pomoci Washingtonu Kyjevu, ktorá podlieha monitorovaniu jej konečného použitia.

Peňazí je dosť

Od februára 2022 poskytli Spojené štáty Ukrajine pomoc vo výške 81 miliárd USD, z čoho 51 miliárd USD tvorí vojenská pomoc, informoval 1. júna Michael Carpenter, riaditeľ pre európske záležitosti v Rade národnej bezpečnosti USA.  

Rusi sa chystajú na Američanov
Belousov poveril generálny štáb, aby navrhol opatrenia kvôli americkým dronom nad Čiernym morom. Ministerstvo obrany oznámilo zvýšenú intenzitu letov amerických strategických dronov nad Čiernym morom. Obvinenie Bezpilotné lietadlá vykonávajú... Čítať ďalej
28 | 06 | 2024 | Milan Laca

Vážení naši čitatelia

Nie každý si v dnešnej dobe môže dovoliť platiť za médiá, preto náš obsah nezamykáme. 
Ak Vám to Vaše možnosti dovoľujú, existujú dobré dôvody, prečo podporiť redakciu Hlavného denníka už dnes:

1. nestoja za nami peniaze žiadneho oligarchu, bohatého jednotlivca, politickej strany alebo inštitúcie, ktoré by nám hovorili, čo máme písať;

2. obsah nezamykáme ako väčšina mienkotvorných médií na Slovensku;

3. niekoľko rokov vám ponúkame iný pohľad na dianie doma, aj vo svete, ako takzvané "médiá hlavného prúdu"

Číslo účtu pre finančné dary je: IBAN SK91 0200 0000 0043 7373 6457

Do poznámky prosíme uviesť "dar".

Je to jediná cesta, ako tu môžeme byť.

Vážime si vašu podporu. Nájdete nás aj na sociálnej sieti Telegram tu: https://t.me/hlavnydennik