Väčšina obetí TRAGICKEJ zrážky boli z JEDNEJ obce. Prehovoril starosta
28 | 06 | 2024 I Ivan Mihale

Zrážka vlaku a autobusu ku ktorej došlo vo štvrtok krátko po 17.00 h na chránenom železničnom priecestí na Dvorskej ceste pri Nových Zámkoch zasiahla mnohých. Najviac však obyvateľov obce Semerovo, pretože až šesť obetí tejto tragickej zrážky totiž pochádza priamo z tejto obce. Z obce pochádzal aj vodič autobusu, ktorého s vážnymi zraneniami previezli vrtuľníkom do nemocnice.

K mimoriadnej tragédii sa vyjadril starosta obce Peter Čelko.

Ako informuje portál noviny.sk starosta hovorí o tragédii, akú Semerovo ešte nezažilo. „Ako starosta obce som vyjadril sústrasť všetkým pozostalým a ruším všetky víkendové akcie v obci,“ uviedol starosta. V najbližších dňoch mali mať v Semerove medzinárodnú návštevu z družobnej obce. „S veľkou pokorou prijali toto moje rozhodnutie. Teraz je čas, aby sme prejavili solidaritu voči pozostalým, voči všetkým, ktorých to zasiahlo,“ povedal Peter Čelko.

Pred obecným úradom dal vytvoriť pietne miesto. “Obec zriadila pietne miesto pred obecným úradom, kde môžete prísť prejaviť vašu spolupatričnosť, súdržnosť a ľudskosť zapálením sviečky obetiam tragickej dopravnej nehody,” uviedol starosta na sociálnej sieti.

Možná príčina tragédie

Pri tragickej nehode vlaku a autobusu zrejme zlyhal ľudský faktor! Skonštatoval to minister dopravy Jozef Ráž. Tragickú dopravnú nehodu autobusu a medzinárodného vlaku pri Nových Zámkoch pravdepodobne spôsobilo individuálne zlyhanie ľudského faktora.

Vlak podľa predbežných informácií išiel po koľaji, ktorá bola po predošlých výdatných dažďoch vylúčená z prevádzky. Okolnosti štvrtkovej (27. 6.) nehody sú aj naďalej predmetom vyšetrovania. Uviedli to v piatok na tlačovej konferencii minister dopravy Jozef Ráž (nominant Smeru-SD) a generálny riaditeľ Železníc Slovenskej republiky (ŽSR) Alexander Sako.

"Predbežné výsledky vyšetrovania ukazujú, že neprišlo k žiadnemu systémovému ani technickému zlyhaniu, to znamená, že všetko fungovalo, ako malo. Išlo pravdepodobne o individuálne zlyhanie ľudského faktora, ktoré spôsobilo, že na koľaji, ktorá bola v tom čase vylúčená, teda prevádzka na nej nemala byť možná, sa objavil vlak, ktorý tam nemal čo robiť," priblížil Ráž. Spresnil, že na koľaji bola vylúčená doprava pre odstraňovanie následkov po zaplavení, ktoré spôsobili stredajšie (26. 6.) intenzívne dažde.

Nové informácie z miesta tragickej nehody v Nových Zámkoch
Štvrtková zrážka rýchlika EC 279 z Prahy do Budapešti s linkovým autobusom na juhu Slovenska má sedem obetí, na svojom Facebooku to uviedlo operačné stredisko slovenskej záchrannej služby; pôvodne informovalo o šiestich mŕtvych. Žiadna z obetí... Čítať ďalej
28 | 06 | 2024 | Gabriela Fedičová

Vážení čitatelia

Nie každý si v dnešnej dobe môže dovoliť platiť za médiá, preto náš obsah nezamykáme. 
Ak Vám to Vaše možnosti dovoľujú, existujú dobré dôvody, prečo podporiť redakciu Hlavného denníka už dnes:

1. nestoja za nami peniaze žiadneho oligarchu, bohatého jednotlivca, politickej strany alebo inštitúcie, ktoré by nám hovorili, čo máme písať;

2. obsah nezamykáme ako väčšina mienkotvorných médií na Slovensku;

3. niekoľko rokov vám ponúkame iný pohľad na dianie doma, aj vo svete, ako takzvané "médiá hlavného prúdu"

Číslo účtu pre finančné dary je: IBAN SK91 0200 0000 0043 7373 6457

Do poznámky prosíme uviesť "dar".

Je to jediná cesta, ako tu môžeme byť.

Vážime si vašu podporu. Nájdete nás aj na sociálnej sieti Telegram tu: https://t.me/hlavnydennik