ŠOKUJÚCA SPRÁVA! Vlak na koľaji nemal čo robiť!
28 | 06 | 2024 I Diana Zaťková/TASR

Pri tragickej nehode vlaku a autobusu zrejme zlyhal ľudský faktor! Skonštatoval to minister dopravy Jozef Ráž. Tragickú dopravnú nehodu autobusu a medzinárodného vlaku pri Nových Zámkoch pravdepodobne spôsobilo individuálne zlyhanie ľudského faktora.

Vlak podľa predbežných informácií išiel po koľaji, ktorá bola po predošlých výdatných dažďoch vylúčená z prevádzky. Okolnosti štvrtkovej (27. 6.) nehody sú aj naďalej predmetom vyšetrovania. Uviedli to v piatok na tlačovej konferencii minister dopravy Jozef Ráž (nominant Smeru-SD) a generálny riaditeľ Železníc Slovenskej republiky (ŽSR) Alexander Sako.

Kto za tragédiu môže?

"Predbežné výsledky vyšetrovania ukazujú, že neprišlo k žiadnemu systémovému ani technickému zlyhaniu, to znamená, že všetko fungovalo, ako malo. Išlo pravdepodobne o individuálne zlyhanie ľudského faktora, ktoré spôsobilo, že na koľaji, ktorá bola v tom čase vylúčená, teda prevádzka na nej nemala byť možná, sa objavil vlak, ktorý tam nemal čo robiť," priblížil Ráž. Spresnil, že na koľaji bola vylúčená doprava pre odstraňovanie následkov po zaplavení, ktoré spôsobili stredajšie (26. 6.) intenzívne dažde.

FOTO TASR - Martin Baumann | Predseda vlády SR Robert Fico v rámci uvádzania ministrov na rezorty navštívil Ministerstvo dopravy SR. Na snímke minister dopravy SR Jozef Ráž ml. počas vyhlásenia 31. októbra 2023 v Bratislave.

Sako priblížil, že na železničnom priecestí pri Nových Zámkoch najprv pri spustených závorách prešiel osobný vlak smerom na Nové Zámky. "Následne sa na priecestí závory dvihli, do koľajiska najprv vošlo osobné auto a následne za ním autobus, ktorý sa v tej kritickej chvíli zrazil s medzinárodným rýchlikom Praha - Budapešť," priblížil pravdepodobné okolnosti tragickej nehody Sako s tým, že predbežne to vyzerá tak, že vlak išiel po koľaji, ktorá bola v tom čase uzavretá.

Nové informácie z miesta tragickej nehody v Nových Zámkoch
Štvrtková zrážka rýchlika EC 279 z Prahy do Budapešti s linkovým autobusom na juhu Slovenska má sedem obetí, na svojom Facebooku to uviedlo operačné stredisko slovenskej záchrannej služby; pôvodne informovalo o šiestich mŕtvych. Žiadna z obetí... Čítať ďalej
28 | 06 | 2024 | Gabriela Fedičová

Obaja informovali, že okolnosti zrážky autobusu a vlaku vyšetruje polícia a tiež tímy z ministerstva dopravy, ŽSR a Železničnej spoločnosti Slovensko (ZSSK).

Tragická dopravná nehoda sa stala na chránenom železničnom priecestí na Dvorskej ceste v Nových Zámkoch vo štvrtok krátko po 17.00 h. Pri zrážke vlaku s autobusom zomrelo sedem ľudí, zranených bolo najmenej päť ľudí.

Vážení naši čitatelia

Nie každý si v dnešnej dobe môže dovoliť platiť za médiá, preto náš obsah nezamykáme. 
Ak Vám to Vaše možnosti dovoľujú, existujú dobré dôvody, prečo podporiť redakciu Hlavného denníka už dnes:

1. nestoja za nami peniaze žiadneho oligarchu, bohatého jednotlivca, politickej strany alebo inštitúcie, ktoré by nám hovorili, čo máme písať;

2. obsah nezamykáme ako väčšina mienkotvorných médií na Slovensku;

3. niekoľko rokov vám ponúkame iný pohľad na dianie doma, aj vo svete, ako takzvané "médiá hlavného prúdu"

Číslo účtu pre finančné dary je: IBAN SK91 0200 0000 0043 7373 6457

Do poznámky prosíme uviesť "dar".

Je to jediná cesta, ako tu môžeme byť.

Vážime si vašu podporu. Nájdete nás aj na sociálnej sieti Telegram tu: https://t.me/hlavnydennik