Prezident upozornil J. Stoltenberga na "deravú" protivzdušnú obranu Slovenska
28 | 06 | 2024 I Ivan Mihale/tasr

Generálny tajomník NATO Jens Stoltenberg by mohol Slovensku vyjsť v ústrety pri zabezpečení protivzdušnej ochrany. Krátko pred pracovným stretnutím so šéfom Severoatlantickej aliancie to uviedol v piatok doobeda v Bruseli prezident SR Peter Pellegrini, informuje spravodajca TASR.

Prezident po skončení dvojdňového samitu EÚ pripomenul, že po bilaterálnych rokovaniach s troma najvyššími predstaviteľmi inštitúcií EÚ ho čaká ešte stretnutie s generálnym tajomníkom NATO, pričom pôjde v poradí o ich druhé stretnutie.

Pellegrini v tejto súvislosti dodal, že šéfovia vlád a štátov sa na samite rozlúčili s holandským premiérom Markom Ruttem, ktorý vo funkcii vystrieda práve Stoltenberga od 2. októbra tohto roka.

"Budeme hovoriť o 20-ročnom členstve Slovenska v NATO, chcem ho informovať, že Slovensko je zodpovedný spojenec a partner a že výška výdavkov na obnovu a modernizáciu ozbrojených síl dosiahne 2,11 percenta," načrtol Pellegrini hlavné témy rokovaní.

Zároveň dodal, že počas vzájomného rozhovoru zdôrazní potrebu ochrany slovenského vzdušného priestoru, ktorý dnes nie je chránený ani raketovým systémom, a ani iným vybavením.

"Budem ho žiadať, aby nám naznačil možnosti, kde by sme sa mohli dostať do kooperácie s niektorým so spojencov, ktorý by vedel dočasne poskytnúť svoje obranné systémy a umiestniť ich niekde v blízkosti východných hraníc Slovenska," povedal prezident. To by podľa jeho slov zabránilo prieniku nejakej zblúdenej rakety alebo aj cieleným útokom tretej strany do nášho priestoru.

Vážení naši čitatelia

Nie každý si v dnešnej dobe môže dovoliť platiť za médiá, preto náš obsah nezamykáme. 
Ak Vám to Vaše možnosti dovoľujú, existujú dobré dôvody, prečo podporiť redakciu Hlavného denníka už dnes:

1. nestoja za nami peniaze žiadneho oligarchu, bohatého jednotlivca, politickej strany alebo inštitúcie, ktoré by nám hovorili, čo máme písať;

2. obsah nezamykáme ako väčšina mienkotvorných médií na Slovensku;

3. niekoľko rokov vám ponúkame iný pohľad na dianie doma, aj vo svete, ako takzvané "médiá hlavného prúdu"

Číslo účtu pre finančné dary je: IBAN SK91 0200 0000 0043 7373 6457

Do poznámky prosíme uviesť "dar".

Je to jediná cesta, ako tu môžeme byť.

Vážime si vašu podporu. Nájdete nás aj na sociálnej sieti Telegram tu: https://t.me/hlavnydennik