Juraj Draxler: Ako médiá prispievajú k debilizácii obyvateľstva
28 | 06 | 2024 I Eka Balaskova

Politikovi Jurajovi Draxlerovi sa nepáči to, akým slovníkom komunikujú médiá bývalého mainstreamu o ľuďoch, či správaní, ktoré nehlásajú ich názor. Veď ani výraz „debilizácia“ nepoužil preto, že by sa mu páčilo, ale preto, lebo ho použil autor článku, cez ktorý chce v statuse na sociálnej sieti poukázať na konkrétny príklad.

Draxler si v Denníku N prečítal článok „TikTok prispieva k debilizácii našej najmladšej generácie, varuje český vládny koordinátor“, v ktorom si všimol tri perličky českého vládneho koordinátora pre strategickú komunikáciu. Ten podľa Draxlera ukazuje svoju nevedomosť niekoľkokrát – nepozná výraz „proxy vojna“, Rusko prirovnáva k Tretej ríši a tiež sa mýli pri hodnotení aplikácie TikTok, no rozsiahlo hovorí o „debilizácii mladých“.

Ani politruk, ani propagandista.

„Vladimír Šnídl má v Denníku N rozhovor s "koordinátorom Vlády ČR pre strategickú komunikáciu" plukovníkom Otakarom Foltýnom. Rozhovor je úplne úžasný, aspoň už viem, ako sa v newspeaku nazýva propagandista či politruk. Strategický komunikátor. Veď posúďte sami,“ nešetrí autora článku Draxler a vyberá z jeho článku pár perličiek.

REMIŠOVEJ SLOVENSKO IT KONČÍ! Rašiho MIRRI podá trestné oznámenie
Stratová štátna spoločnosť Slovensko IT oficiálne ukončí činnosť vo svojom sídle v Košiciach v nedeľu (30. 6.). V súvislosti s pochybeniami firmy, ktoré zistil Najvyšší kontrolný úrad (NKÚ) SR, plánuje Ministerstvo investícií, regionálneho rozvoja... Čítať ďalej
28 | 06 | 2024 | Diana Zaťková/TASR

Odborník a nevie, čo je zástupná vojna?

„Ak teda Západ vyprovokoval vojnu, tak sa pýtam, prečo nie sú tanky štátov NATO na území Ruska... tu máte fakty k otázke, kto môže za vojnu. Ak to nejaký človek napriek všetkým faktom popiera, tak nemá problém so slobodou slova, ale so slobodou úsudku," hovorí v článku Foltýn.

„Ťažko povedať, či je pán plukovník úplný primitív alebo to len hrá. Asi mu nič nehovorí taký bežne používaný výraz ako "proxy vojna". Ani nevie, že USA po celú Studenú vojnu intervenovalo kade-tade po svete s tým, že niekde síce nie sú priamo sovietske jednotky, ale že nejaký režim má údajne podporu Sovietskeho zväzu a preto tam treba poslať tajných agentov s cieľom podporiť prevrat (Irán, Kuba, Čile, Nikaragua, Salvador, Honduras, Venezuela), či rovno vojakov,“ reaguje Draxler a pripomína napríklad Vietnam, či Grenadu. Podľa neho Foltýnovi ušli aj vyhrážky USA Šalamúnovým ostrovom intervenciou, pokiaľ nezrušia spoluprácu s Čínou.

„Alebo sa nikdy nedočítal, ako funguje medzinárodný systém, vrátane kontroly zbrojenia, vytvárania systémov kolektívnej bezpečnosti a podobne, kde sa vychádza z faktu, že ohrozením nie je len vojna, ale ohrozenie môže narastať cez rôzne aktivity a štáty sa rastu rizika pre svoju bezpečnosť snažia vyhnúť. Alebo proste, a to najmä, mimo neho ide úplne normálna logika, ktorú chápe aj hocijaké desaťročné dieťa a to, že osoba, skupina ľudí alebo štát nemusí niekoho druhého napadnúť priamo, ale môže niekoho ďalšieho navádzať, motivovať, kúpiť si ho či ho vydierať, aby sa správal ako chce on, napríklad tak, že začína svojím konaním, ohrozovať inú osobu. skupinu či štát. A že na posúdenie, či to v nejakej situácii tak aj je, ešte treba dosadiť aj konkrétne fakty. Ak si ich dosadíme, možno potom povieme, že to vo výsledku sedí alebo nesedí. Ale iba idiot, alebo človek, ktorý sa správa ako idiot, bude tvrdiť, že takáto situácia nemôže logicky nastať,“ myslí si Draxler.

Druhý Draxlerov príklad

„Dnešné Rusko je len Tretia ríša vo farbe," prezentuje svoj názor Foltýn v N-ku.

„To naozaj ideme porovnávať režim, ktorý otvorene hlásal územnú expanziu obrovského rozsahu, menejcennosť rás či rôznych skupín obyvateľstva a vyvraždil milióny ľudí s dnešným Ruskom? Asi sa už môžeme prestať pýtať, či pán plukovník primitíva iba hrá,“ nenachádza slov Draxler.

Koaličný trpaslík sa hrá na politického obra, alebo horlivý uchádzač Andrej Danko
"Koaličný trpaslík sa hrá na politického obra. A používa osvedčenú stratégiu: pýtaj si čo najviac, aby si dostal aspoň niečo. V tomto prípade však ide o predstavu jediného zisku. O obsadenie postu predsedu NR SR. Horlivý uchádzač sa volá Andrej... Čítať ďalej
27 | 06 | 2024 | Gabriela Fedičová

TikTok a Čína? Nie náhodou Singapur?

„Ďalším rozmerom sú behaviorálne dáta, ktoré o našich deťoch a mladých ľuďoch Čína zbiera. Ak je vaše dieťa na TikToku a o dvadsaťpäť rokov sa z neho stane politik, vysoký štátny úradník alebo manažér strategickej firmy, tak čínska komunistická strana bude mať podrobné údaje o jeho slabých miestach. Budú o ňom vedieť viac než rodičia. Budú poznať jeho slabosti, neresti, čo ho zaujíma, čo má rád, aké má sexuálne preferencie. Inak povedané, čínski spravodajcovia budú vedieť, ako naň," vyberá Draxler tretí príklad z článku v Denníku N.

Draxler odkladá bokom konšpirácie o špehovaní  slovenských detí cudzou mocnosťou a čakaním 25 rokov kvôli vydieraniu. Draxler ako hlavný problém tohto výroku vidí fakt, že TikTok síce založil Číňan, ale hlavné aktivity sociálnej siete sú riadené zo Singapuru.

„Fima x-krát tvrdila a dokazovala, že jej medzinárodné dáta nikdy neprechádzali Čínou, servery pre medzinárodné aktivity sú mimo Číny. Napríklad americké dáta firmy sú kompletne pod kontrolou Oracle, teda americkej firmy. Samozrejme, voči TikToku, ako extrémne populárnej platforme, ktorá nepodlieha americkej cenzúre, sa v USA vedie obrovská politická kampaň. (V ostatné týždne aj preto, ako otvorene hovoria aj americkí senátori, že táto sieť nijako nereguluje príspevky vyzývajúce na podporu práv Palestínčanov.) A tak senátori pri grilovaní pár mesiacov dozadu dávali šéfovi firmy mimoriadne smiešne otázky, typu, či slúžil v čínskej armáde. Na čo on znovu a znovu musel opakovať, že je singapurský občan, nikdy nebol čínskym občanom a tak nemohol byť v čínskej armáde,“ dopĺňa Draxler.

„Každý kto je aspoň polopríčetný, sa musel nad tým vypočúvaním smiať (stojí za to si aspoň pár minút z neho pozrieť). Ale tí senátori to aj tak hrajú na to, že aspoň nejaká časť publika nebude schopná chápať obsah tých rozhovorov a hlavne, že vypočúvanie bude predohrou pre rozsiahlejšiu kampaň. K tej aj došlo. Každopádne ani žiaden zo série článkov vo Forbes, Wall Street Journal a podobne, ktoré sa snažili vykresliť firmu v zlom svetle, nespochybnil, že dátové toky firmy idú mimo územia Číny. Jediné, čo si dovolili uviesť ako dôkaz "zlovestnosti" firmy, odvolávajúc sa na anynomné zdroje, bolo, že vraj firma niektoré údaje (finačného charakteru, teda nie históriu browsovania) o niektorých z najväčších hviezd TikToku poslala aj svojej čínskej divízii. Toto je tak strašne ďaleko od príbehu o tom, ako čínska komunistická strana zbiera údaje o globálnych užívateľoch TikTiku, že na šírenie vyššie uvedeného príbehu musíte naozaj byť d*bil. Najlepšie v uniforme,“ uzatvára Draxler reakciu na Foltýna.

Prečo to sprosté slovo?

„To špeciálne, vulgárne slovíčko nepoužívam náhodne. Pán plukovník sa totiž rozsiahlo vyjadruje o "debilizácii" mladých ľudí používaním TikToku. To môže sedieť - príliš rozsiahle používanie sociálnych sietí asi naozaj môže v niektorých prípadoch spôsobiť, prenesene povedané, "mäknutie mozgu". Ale rovnako aj príliš časté čítanie niektorých médií. Tento rozhovor to celkom pekne ilustroval,“ uzatvára svoju úvahu Draxler.

Nula slov o Ukrajine. Záujem nula. Ukrajinci v USA iba kukali
Americké prezidentské voľby sú stále bližšie a vo Filadelfii, v jednom zo štátov, ktorí raz volia demokratov, druhýkrát republikánov a tretíkrát zase republikánov, je dobre vidieť, ako je americká spoločnosť rozdelená v podpore Ukrajiny. Jedni... Čítať ďalej
28 | 06 | 2024 | Gabriela Fedičová

Vážení naši čitatelia

Nie každý si v dnešnej dobe môže dovoliť platiť za médiá, preto náš obsah nezamykáme. 
Ak Vám to Vaše možnosti dovoľujú, existujú dobré dôvody, prečo podporiť redakciu Hlavného denníka už dnes:

1. nestoja za nami peniaze žiadneho oligarchu, bohatého jednotlivca, politickej strany alebo inštitúcie, ktoré by nám hovorili, čo máme písať;

2. obsah nezamykáme ako väčšina mienkotvorných médií na Slovensku;

3. niekoľko rokov vám ponúkame iný pohľad na dianie doma, aj vo svete, ako takzvané "médiá hlavného prúdu"

Číslo účtu pre finančné dary je: IBAN SK91 0200 0000 0043 7373 6457

Do poznámky prosíme uviesť "dar".

Je to jediná cesta, ako tu môžeme byť.

Vážime si vašu podporu. Nájdete nás aj na sociálnej sieti Telegram tu: https://t.me/hlavnydennik