Biden proti Trumpovi. Katastrofa?
28 | 06 | 2024 I Milan Laca

V Spojených štátoch sa uskutočnilo prvé kolo diskusií medzi Bidenom a Trumpom.

Hoci do prezidentských volieb zostávajú už len štyri mesiace, zostava kandidátov môže ešte prekvapiť. Po neúspechu debaty s Donaldom Trumpom, uvažuje Demokratická strana o výmene Joea Bidena.  
Zvláštna debata 

Jednou zo zvláštností debát je, že ich účastníci ešte nedostali nominácie od svojich strán. Republikánsky zjazd bude v júli, demokratický v auguste. Až potom definitívne schcália kandidátov do novembrových volieb .

Takýto nával vyvolal množstvo špekulácií: hovoria, že ak bude Biden podávať slabé výkony, začnú za neho hľadať náhradu.
Američania sledujú debatu medzi americkými prezidentskými kandidátmi Donaldom Trumpom a Joeom Bidenom, USA, 27. júna 2024

Foto: @reprofoto twitter/X via Mike Blake/Reuters


Biden sa pripravil

Úradujúci prezident sa na rozpravu starostlivo pripravil. V špeciálne vybavenej miestnosti, simulujúcej štúdio CNN, si  zdokonaľoval svoje rečnícke schopnosti so „sparring partnermi“, ktorí zobrazovali Trumpa v najrôznejších variáciách. Prvýkrát od 60. rokov nepozvali žiadnych divákov.  

Nula slov o Ukrajine. Záujem nula. Ukrajinci v USA iba kukali
Americké prezidentské voľby sú stále bližšie a vo Filadelfii, v jednom zo štátov, ktorí raz volia demokratov, druhýkrát republikánov a tretíkrát zase republikánov, je dobre vidieť, ako je americká spoločnosť rozdelená v podpore Ukrajiny. Jedni... Čítať ďalej
28 | 06 | 2024 | Gabriela Fedičová
O Putinovi, Ukrajine a plánoch Ruska
Trump pripomenul Bidenovo „hanebné“ stiahnutie sa z Afganistanu. V tom vidí pôvod ukrajinskej krízy. „Ak by sme mali skutočného prezidenta, ktorého by Putin rešpektoval, nikdy by nenapadol Ukrajinu,“ povedal Trump. A opäť sľúbil, že v prípade zvolenia vyrieši konflikt pred nástupom do úradu v januári 2025. Odmietol však nedávne Putinove návrhy. Takéto podmienky sú podľa neho „neprijateľné“. V skutočnosti sa, podľa jeho slov, „táto vojna nemala začať“.
Ako to vidí Biden

Joe Biden sa obrátil k obvyklým tézam o „obnove“ ZSSR: „Počúvajte, čo povedal (Putin), o päť dní sa chystá dobyť Kyjev, pamätáte, pretože je súčasťou starého Sovietskeho zväzu. “ Nevysvetlil, odkiaľ pochádza fráza o piatich dňoch. "Myslíte si, že prestane, keď - ak - získa Ukrajinu? Čo si myslíte, že sa stane Poľsku? Čo si myslíte o Bielorusku? Čo si myslíte, že sa stane s krajinami NATO (vo východnej Európe) ?",  pokračoval Biden.

Trump poukázal na to, že Spojené štáty a Ukrajinu „oddeľuje oceán“ a európske krajiny by samy mali byť aktívnejšie pri pomoci Kyjevu: „Takmer sto percent peňazí sme zaplatili my“.
Urážali sa 
Vyskytli sa aj osobné útoky. Biden svojmu oponentovi niekoľkokrát pripomenul jeho trestný register, Trump mu pripomenul prípady s jeho synom.
Sklamanie 

Podľa reakcií médií, Biden nenaplnil očakávania. Diváci CNN prisúdili Trumpovi víťazstvo, dostal 67 percent. Komentátori poznamenávajú, že Bidenov hlas bol slabý, často koktal a niektoré frázy končil tak zle, že Trumpovi pomohol iba podpichnúť ho. Napríklad zrazu povedal: „Konečne sme porazili Medicare (program zdravotného poistenia),“ čo, samozrejme, vyvolalo posmech jeho oponenta.

Samovražda... 
„Demokrati práve spáchali kolektívnu samovraždu,“ povedal po diskusii jeden z politických stratégov strany, expert na prezidentské kampane, „Biden potvrdzuje všetko, čo voliči už pochopili, že nemôže vyhrať.  Budú diskutovať o tom, či by mal pokračovať", povedal David Axelrod, jeden z manažérov predvolebnej kampane Baracka Obamu.
Nemenovaný demokratický kongresman na otázku, či diskusia zvýšila Bidenovu sebadôveru, odpovedal: "Najlepšia vec, ktorú môžem pre Joea urobiť, je predstierať, že som nedostal vašu správu."
Čo bude ďalej?

Vyškrtnutie kandidáta, ktorý sa dostal cez primárky, by znamenalo zrušenie ich výsledkov.  To znamená, že je potrebné nominovať Bidena a nie niekoho iného. O opakovaných primárkach sa ešte nehovorilo, táto myšlienka je náročná na prácu a je drahá.

A na scéne je opäť Trump. Chce vydierať Kyjev!
Trump má v úmysle vydierať Kyjev, ak vyhrá voľby. Bývalý americký prezident Donald Trump plánuje oznámiť prefíkaný plán na vyriešenie situácie na Ukrajine, ak vyhrá prezidentské voľby, napísala agentúra Reuters. Doženie ich k rokovaniam? "Dvaja... Čítať ďalej
27 | 06 | 2024 | Milan Laca

Vážení naši čitatelia

Nie každý si v dnešnej dobe môže dovoliť platiť za médiá, preto náš obsah nezamykáme. 
Ak Vám to Vaše možnosti dovoľujú, existujú dobré dôvody, prečo podporiť redakciu Hlavného denníka už dnes:

1. nestoja za nami peniaze žiadneho oligarchu, bohatého jednotlivca, politickej strany alebo inštitúcie, ktoré by nám hovorili, čo máme písať;

2. obsah nezamykáme ako väčšina mienkotvorných médií na Slovensku;

3. niekoľko rokov vám ponúkame iný pohľad na dianie doma, aj vo svete, ako takzvané "médiá hlavného prúdu"

Číslo účtu pre finančné dary je: IBAN SK91 0200 0000 0043 7373 6457

Do poznámky prosíme uviesť "dar".

Je to jediná cesta, ako tu môžeme byť.

Vážime si vašu podporu. Nájdete nás aj na sociálnej sieti Telegram tu: https://t.me/hlavnydennik